Søg i 1200 opslag:

27/10/2020

Nu kan du få god Vintage Port til 79...

Undrer du dig over, at du kan få en god Vintage Port for 79 kr? Det gør jeg: 

For 40 år siden måtte du betale 300-500 kr for god Vintage. I dag koster denne vin stadig 300-500 kr, så de har ikke været den bedste investering! Og nu sælger udvalgte Kvickly hypermarkeder (bl.a. i Albertslund) Rozes 2013 til 79

Denne 7 år gamle Vintage koster i Portugal omkring 300, og vinen kan bestemt måle sig med andre mærker som Calem, Barros, Burmester, Pocas Jr, Kopke osv, som p.t. også sælges til omkring 300. 

      Så jeg undrer mig! Er det Corona-krise-pris, som nok har sat salget på pause? Eller er ejeren Pommery presset af den amerikanske 60% særtold på hans Champagne? Jeg ved det ikke. Men jeg siger: Køb! 

      Vintage Port anses for den fineste unge Portvin, som typisk udgør 1 -én- flaske af hver 100 i en årgang, som kommer fra de bedste skråninger og får en lang gæring før lagring i 2 år og tapning. Vinen er kendt for at være en af de længstlevende vine i verden (har faktisk smagt 100-årige i fin stand!), selvom man i dag ofte leverer vin, der smager flot ung -med utrolig rig frugt- men som har tanniner til et langt liv, hvis du er den tålmodige type. 

      Portvinen er så godt et køb, at du let overser Spier's Vintage 2016 nedenunder. Til 79 er den også lidt af et fund -og sjov at drikke. Begge nydes kælderkolde -og vil også være god til ris à l'amande. Men du skal nok skynde dig! 

Rozes 2013 Vintage Port... 79,-


Bedste KØB, bedste VIN, ***** (5/5), Kvickly (normalt 149, partivare)En flot Vintage Port til utrolig pris (snitprisen i hele verden er 229 kr jvf WineSearcher). 
      En flot kommerciel vintage, med elegance, fylde og rig aroma, selvom den faktisk er lidt lukket i dag. Evt. gem 5-10 år.
      Rozès er et af de "franske" huse i Oporto, længe ejet af LVMH (Krug, Moët, d'Yquem + en masse parfume og tøj), som i 1999 solgte til til et andet Champagne-hus, Vranken Pommery (Pommery, Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Georges Goulet og andre huse).
      Parker skriver om husets vintage: "Very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. Nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy." Mens Oldenburg tilføjer: "Har investeret livligt i jord og mekanik, og vinene bliver mærkbart mere personlige... en samlet strategi, der er lige så ambitiøs som imponerende"... Især siden 2002-03 er kvaliteten steget for hver ny vintage. 
      Nye årgange har i reglen fået 90-92p/100 af smagere, mens ældre årgange -2000 eller før- har fået 85-90p. 2013 gav kun lidt vin, som ikke har været sendt til smagninger, men dog har fået sølvmedalje i IWSC i London.
      Huset ejer 9 vingårde, alle i det øvre Douro, der historisk er bedst. Ialt 220 hektar med vinstokke i terrasser. som drives certificeret bæredygtigt. Vinen laves af blend, lige dele Touriga Franca og Touriga Nacional, fulgt af 10% Sousão og Tinto Cão, plus en snert Tinta Roriz. 

Spier 2016 Cape Vintage, Sydafrika... 79,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly, normalt: 149 (restvare). Denne hedvin er mere Portvin end meget Portvin! Ekstrem mørk, meget rig aroma, sjovt mix af rødvin og Port, fyldig, lang og egentlig ikke særligt sød. Vi nød den til både ost og æbletærte, men den er nok også fin til mørk chokolade. 
      Sydafrika har historisk levet af at levere Sherry, Port og Madeira -typer- til Europa, men i dag er disse vine (ofte: Gudskelov) væk og erstattet af nydelige lette bordvine. 
      Spier er et familiehus i Sydafrika, som nyder glimrende ry. Mængden af vin er dog stor, og meget af vinen tappes i Danmark på flaske eller box -og er ærligt talt ikke inspirerende. 
      Vinen laves af touriga nacional og tinta barocca- som også bruges i Portugal.