Søg i 1200 opslag:

30/05/2020

Masser af rødt til en sommeraften

Når de sidste gløder i grillen er væk, kan sådan en tidlig sommeraften godt blive kølig. Så er det godt, at du kan få nogle solide vine, der kan varme dit indre! 

      Alle disse vine er ganske kraftige sager, unge og fulde af kraft og frugt, egnet til en aften foran grillen. Husk at servere vinene kælderkolde (14-16 grader). Trøst dig med, at vinen hurtigt kommer op i temperatur i glas og flaske, hvis du foretrækker vinen lunere.  

De fleste vine er gentagelser, for det er kun få nye vine, Føtex og Netto har at byde på. Men ok, selvom de er set før, er de stadig værd at smage: 

Bedste køb: Hécula, Tanunda shiraz, San Felice Chianti Classico, Santa Cristina (rød og hvid). 
Bedste vin: San Felice, Antu (alle). 

Castaño "Hécula", Monastréll... 30,-

***** (5/5)Netto, gælder indtil torsdag 4. juni. Hécula -Herkules!- er en stærk vin! En god vin til det kolde danske forår. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel, men en god vin. Parker gav 89p/100 til 2017, hvad jeg finder i overkanten. Men måske får amerikanerne en anden tapning (som de har betalt mere for?). 
      Castaño er det dominerende hus i Yecla, et ret obskurt område sydvest for Alicante. Jeg var ret vild med vinene i 1980erne, hvor jeg fandt dem meget personlige og intense. Men siden har huset, der ejes af 2 brødre, fået vokseværk, og vinene er blevet lidt blidere, og det gør mange glade. Druen monastréll kan nemlig give vin med meget karakter, for meget for mange! Men vinene er stadig gode, og excellente køb.  
      Castaño's vinene sælges af Sallings forskellige kæder under væld af navne. Selv den billige Molino Loco er faktisk god, og den er tæt på 30 kr, selv når den ikke er på tilbud!
      Foto: Yecla ligger nord for Murcia, en vidunderlig by, som har et smukt gammelt bycenter, bl.a. med denne katedral, hvis front er blandt de flotteste i Spanien. 

Santa Cristina, hvid Umbria, rød Toscana, 2 fl: 99,-

***** (5/5), Føtex, gælder indtil torsdag 4. juni.
Den røde er lillebror til Villa Antinori og lavet i om muligt endnu større mængder (4-5 millioner fl/år!). 
Bestemt ikke ringe -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er Orvieto's fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 
      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Cristina er et af Antonoris mærker. Mængderne er dog steget betragteligt gennem årene -for 20 år siden stod der Chianti på både Cristina og Villa Antinori (på villa'en endog Classico Riserva) -i dag er begge blot Toscana. Cristina er opkaldt efter vingården, hvor vinen laves. 
Foto: Antinori ejer dette renæssance palazzo i hjertet af Firenze. Huset ledes af Piero Antinori sammen med datteren Allegra. I Paladset er der også lille vinotek, hvor vinene kan smages. Familien bor i de 2 øverste etager. 

San Felice, Chianti Classico... 2 fl: 119,-

***** (4/5) 2017Føtex, gælder indtil torsdag 4. juni 
Vingårdens almindelige unge Classico er faktisk også god, som det ses til højre. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (nok mere pga lav pris end sublim kvalitet). I dag er det 2017, jeg har set. 
      Vinen er stadig god og fik 2 glas af 3 i Gambero Rosso, mens riserva il Grigio 2015 fik 3 glas (og er fund til prisen, når den ofte er på tilbud til godt 100 kr). En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor den også jævnligt er på tilbud. 
      Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza -og nok også julemaden. 
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Chianti Classico  med 140 hektar vin. Desuden købes lidt vin udefra. 

Chateau Tanunda "Grand Barossa", 2 fl: 99,- 

 ***** (5/5), Barossa,Føtex, gælder indtil torsdag 4. juni
Vælg mellem Shiraz, cabernet-sauvignon eller dry riesling
Umiddelbart burde riesling -signatur-druen i Barossa- være bedst. Den er god, men jeg finder shiraz bedst -en flot vin til en rimelig pris. En excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme. Bedre end den normale "Cabernet-Merlot" (79). Den er ikke fra Barossa og tilmed tappet i England, ikke Australien. 
      Jeg ved godt, at jeg nogle få gange (5-6) har anbefalet Barossa vinene fra Tanunda i Australien. Men de er rigtig interessante til denne pris, som ikke er højere end i Australien! Det gælder især "Grand Barossa" vinene. 
      Barossa er et af de førende vinregioner i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba, Jacob's Creek og Lehmann. Næsten alle deres vine (i mængde) er fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, står dette navn altid på etiketten.
      Tanunda var ejet af Seppelt, et af mærkerne fra giganten Treasury (bl.a. Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass), men er i dag selvstændigt -og i en vækst så hurtig, at det kniber for kvaliteten at følge med. Men til gengæld er det rigtig gode køb! 

MontGras "Antu" rød... 59,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, gælder indtil torsdag 4. juni 
rød Carmenère Rapel, Syrah  Colchagua (5*),  Grenache-Syrah-Carignan Colchagua. 
Vinene kommer fra de gode marker med ældre vinstokke. Vinene har 2. gæring i små egefade, hvor de typisk lagrer 12 måneder før tapning i reglen uden filter. Imponerende vine, især til prisen. GSC var ok, men havde brug for et år eller tre. Syrah var rig og koncentreret. 
Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris.