Søg i 1200 opslag:

14/05/2020

Rød, hvid og rosé -når Irma er bedst!

Irma er begyndt at blive rigtig god til vin og byder på en STOR (flaske) argentinsk rødvin, en herlig Alsace og en berømt rosé -alle tre til overraskende rimelige priser. Har du endnu ikke opdaget rosé, er Lafond's Tavel en god start -og den fås til 79, en nærmest latterlig pris. Den har alt det, der har fået pariserne til at forlade hvidvinen -i dag drikker franskmændene mere rosé end hvidvin -og tendensen er der over hele verden, om end vi stadig er år bagefter. 


Jeg synes det er synd -når verden nu er fuld af vidunderlig hvidvin! 
Antallet af "bedst" er usædvanligt højt. Jeg har faktisk klippet 3-4 vine ud af klummen for at få dig til at læse helt ned til Lecciaia og crémant'en!  
Bedste vin: Don David, Pinot Gris Sacré Coeur, Tavel Roc-Épine, Sassella. 
Bedste køb: Don David malbec, Finca la Solana. Condado de Oriza, Tavel Roc-Épine, Crémant de Loire. 



Don David, malbec reserva... Magnum: 89,-

= 44,50/75cl, ***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. maj  
BEDSTE KØB, BEDSTE VIN 
En anderledes malbec fra Argentina -af den banale grund, at druerne vokser  så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, du kan komme og vin kan gro -1700 meter over havet! 

Don David er en rigtig flot vin med intens bær, solid fylde og længde. På grænsen til det tunge, men højden og den tynde luft giver en frisk syre under hele. Vinen skal være lagret i eg, men det smages til alt held ikke! 
    Vi er langt fra Mendoza i Cafayate, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. 

      Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får). 
    Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.

      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Det var længe ejet af familien Torino af italiensk oprindelse, men ejes nu af Trapiche-gruppen, men det lader ikke til at have påvirket kvaliteten. 

Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"...  79,- 

Alsace***** (5/5)Irmagælder indtil onsdag den 20. maj, norm.99,15
BEDSTE KØB. En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer. Har du besøgt kirken på Montmartre, så køb den til asparges. 
      Vinen kommer fra skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com), som igen leverer druerne til Turckheim, hvor vinen laves. Men det fungerer!  

Tavel "Roc-Epine", Lafond ... 79,- 

 ***** (5/5)Irmagælder indtil onsdag den 20. maj, norm.99,95
BEDSTE VIN, BEDSTE KØB. Da kongen af gastronomien Brillat-Savarin skulle sige noget pænt om rosé, så snakkede han om Tavel, og det forstås! Området er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves både rød og hvid, men de må kun sælges som Rhône, ikke Tavel.  
      Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er især grenache, men også med lidt cinsault og andre. Kældrene er hypermoderne. 
      Farven er pænt dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er ganske fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten. Flasken er til alt held med skruelåg, og det betyder, at du kan købe lidt ekstra uden at risikere, at vinen bliver for gammel.
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -hvis den skal være god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Den er ikke så god som Roc-Épine! 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca... 2 fl: 159,-

***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. maj  
BEDSTE VIN. Du kender Barolo og Barbaresco, men kender du også fætteren Valtellina? Druen er samme nebbiolo, som har groet her i umindelige tider, men vinene smager anderledes -gr noget køligere klima! Området er delt i 5-6 Cru'er, men til sammen leverer de ikke mere end 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. 
      Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasser med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den egentlig rigtig spændende. 
FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk). 
      Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube! Har du benene i orden, kan du løbe langs vinvejen, hvor du virkelig får set de stejle vinterrasser! 

Finca la Solana, Monastréll Jumilla... 2 fl. 79,-

økologisk, Bedste køb***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. maj.  Luzón er en stor moderne vingård i Jumilla ved Alicante. En vin med fuldfed kraft og blid smag samt en duft af modne bær. Excellent køb. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... 2 fl. 79,-

***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. maj. Jeg gav den røde -samme vin med etiket Altos de Tamaron- 5* i Bilka. I Bilka kostede den 45, ikke 39,75, så her er  Irma ikke dyrest, og at Bilkas "pris politi" er effektivt! Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er verden indrettet! 
Ribera del Duero er ofte en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i denne basiskvalitet er sjældent. Denne vin har også en flot frugt og rund kraft
En rigtig god vin med rund fylde og bærfrugt. Der er lidt mere vægt i Jumilla vinen, tror jeg. 

Til samme pris også Bardolino Chiaretto fra Italien (4*), god rosé, men mangler lidt frugt og dybde. Men godt køb. 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 6 fl: 349,-

= 58,16/fl, ***** (5/5), Frankrig, Irmagælder til onsdag 20. maj
Sommeren og studenterne (med eller uden kørsel) nærmer sig, så vi oversvømmes af tilbud på brus, cava osv -men denne er faktisk udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder), men denne er bedre. 6 fl. er en del, men trøst dig -der bliver meget at fejre de kommende måneder, når Danmark bliver frit igen! 


Fattoria la Lecciaia, Toscana Sangiovese, 2 fl: 129,- 

Italien, ****  (4/5), Irma, til 20.2. Fra en god vingård i Montalcino -vingårdens Brunello er nok bedst kendt, men denne har mere blødhed og er god nu. Irma har til samme pris også en primitivo og en ripasso -men denne har nok mest karakter.