Søg i 1200 opslag:

29/05/2020

Nu har Føtex 40% på hvidvinene...

Ja faktisk har Føtex rabat på både rosé og hvid. Men de lyserøde er ikke så spændende som f.eks. Coop -og de gode er der allerede rabat på. Men her er en række gode hvidvine, der er værd at smage... 

Et par nye italienere er værd at kende. Inzolia fra Sicilien er slet ikke ringe fra en ø, hvor de hvide ofte skuffer. Lige så god -og billigere er en chardonnay fra Toscana -og noget dyrere og noget bedre er Gavi fra det corona-plagede Norditalien. Oveni et par klassiske franske vine og en "grigio" fra New Zealand. 
      Gælder kun fredag og lørdag 29-30. maj, på normalprisen, dvs. ikke vine, der i forvejen er nedsat (og det er mange) samt varer, der fås i varehus. De bedste køb er: 

Chardonnay "Libaio", Toscana... 33,-

***** (5/5), Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 55. Tænke sig, at jeg skal anbefale så billig hvidvin! Og så en chardonnay -mig, der hader chardonnay! Men denne fra det store, gode hus Ruffino, er god, ren, frisk og sprød. Kommer fra marker i Chianti, koldgæret uden at have set eg. Nydelig vin, diskret aroma, ret let, trods 13% alkohol, ren, sprød og frisk. Slet ikke tosset til muslinger eller en salat.

Selaks Pinot Gris, New Zealand... 39,- 

***** (5/5), Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 65. Slet ikke ringe, men ret neutral, tør hvid med pæn fylde og ren eftersmag med frisk syre. God madvin. 
      I Californien kaldes vinen ofte pinot grigio -som i Italien- men her bevarer den sit rigtige navn. Vi er langt fra sauvignon, som de fleste nok associerer med Selaks. Vinen kommer fra "East Coast", dvs. området omkring Hawke's Bay.
     Selaks var den første NZ hvid, der blev solgt i Danmark, af Erik Sørensen Vin i 1980erne. Men dengang var Selak stadig ejet af de kroatiske stiftere, og vinene var lavet på de druer, der dengang groede i New Zealand, især müller-thurgau! Først i 1980erne kom sauvignon og chardonnay til-så ung er vinindustrien i New Zealand. I dag er thurgau væk! 
      Og i dag er Selak's ejet af giganten Constellation, som også ejer Kim Crawford (ofte lidt dyrere, men i smag næppe til at skelne fra Selak's). Bestemt ikke i top, men godt køb. 
      Og trods lavere pris er Selaks bedre end et andet nyt mærke Kaweka, som sælges til normalt 99 -helt hen i vejret, da vinen er tappet i Danmark og reelt burde koste 40 kr. Her tjener Føtex mange penge (og jeg tror den samme vin sælges med andre etiketter i Coop og Meny, i reglen omkring 50 kr). 

Pellegrino Inzolia, Sicilia... 41,40 

***** (5/5), Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 69. Nydelig tør hvidvin med frugtig duft, ret blød, trods pæn syre. Pellegrino er et af de store navne i hedvinen Marsala, men ved, hvad vej vinden blæser. I dag laver de faktisk mere bordvin end Marsala og har 150 hektar vin, især på vestkysten af Sicilien. Denne hvidvin er lavet på inzolia, der ses i det meste af Italien, men især på Sicilen.

Bersano, Gavi... 77,40

***** (5/5), Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 129. Gavi blev engang kaldt den "hvide Barolo", selvom det lille område faktisk ligger pænt langt fra Barolo! Men der var ikke andre gode hvide i regionen, så man slog ned på Gavi. Ikke stor vin, men tør, ren, meget frisk og egentlig med både syre og lille fedme.
Tilbudsprisen giver 5* (P.S: I dag er der andre bedre hvide som favorita, men Gavi på druen cortese er stadig værd at smage! Bersano er huset, der er stort, men faktisk ret godt, som har andele i "Gavi dei Gavi" fra det centrale område omkring selve byen Gavi.


Chablis, Josselin... 89,40


***** (5/5), 2018Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 149. 
Lys, let, sprød og frisk, lidt stil, men først og fremmest ren og frisk -perfekt til muslinger og skaldyr -typisk Chablis. 
Vinen er aftappet af Josselin i Chablis. Dvs tappet i Chablis, hvad der yder en vis garanti mod forfalskning, hvad man skal tænke på, når man ser Chablis til lav pris. Josselin er et alias for Bacheroy-Josselin, som er del af Domaine Laroche, som er kendt for flotte etiketter, og denne er ingen undtagelse!
Vinen er mere end ok. Ikke dyb og rig som de gode, men med nydelig Chablis-stil. 

Riesling "Schoenenbourg", Alsace grand cru... 89,40

E. Traber, Alsace***** (5/5)Føtex, gælder indtil lørdag 30. maj, før rabat 149. 
Giganten GCF har smukke graverede flasker til Grand Cru og andre vine, men Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, som for mig leverer en bedre vin -ikke i top- men stadig med kvalitet. Schoenenbourg er den imponerende skråning over byen Riquewihr, som med fuld ret er lidt af en turistmagnet. Riesling er ganske flot, tør, frisk, aromatisk, med pæn længde. Egentlig flot nu, men nok bedre om et år eller to. 

El Dorado "15 år" Demerara Rum... 329,-


***** (5/5), Føtex, gælder indtil torsdag 4. juni, normalt 470.
Jeg er ikke vild med rom, synes ofte, de er for søde sammenlignet med en god Cognac eller whisky. Men denne gamle el Dorado er noget særligt. Det er ikke en solera, hvor måske 1/100 af indholdet er 15 år -hele indholdet er lagret i 15 år. Og denne rom er 4 år i træk valgt som verdens bedste rom i IWSC. Den kommer fra Guyana på nordspidsen af Sydamerika, hvor sukkerrørene gror langs Demerara floden. Historisk har Demerara altid været anset for noget af det bedste i rom.
Synes stadig den er for dyr, men endnu er gammel rom sært dyr i forhold til whisky og Cognac.