Søg i 1200 opslag:

10/05/2020

Herlig rosé til foråret (og barbera til en kold aften)

I dag var det sommer, i morgen er det efterår. Så Love Shop har slet ikke ret i, at I nat bliver det sommer! Så du bliver simpelthen nødt til -rent vinmæssigt!- at være forberedt på det hele sådan en uge i maj...
Der er mest italiensk i denne klumme, og Pelissero's Barbaresco og Long Now er de bedste vine. Men de lyse vine er bedste køb -en smuk rosé og en lovende Alsace. 

Bedste køb: Le Pive rosé, Pinot Pinot Alsace. 
Bedste vin: Pelissero Barbaresco og Long Now Langhe. 

Pinot Pinot, Alsace Klipfel... 2 fl. 119,-

Bedste køb, ***** (5/5), Irma, begrænset lager (maj), normalt 99,95/fl
Jeg kender ikke denne Alsace, men Klipfel i det nordlige -køligere- del af Alsace plejer at levere god pinot. Hvorfor den hedder pinot pinot, ved jeg ikke -det må du fortælle mig? Måske er den blandet af både pinot blanc og pinot gris? Formentlig en vin med diskret aroma, god fylde, med lidt syre i eftersmagen. Og helt sikkert en vin, der er som skabt til hvide asparges, vi køber så ofte som muligt i disse uger (uanset om alle fortæller dig, at man ikke kan drikke andet end brusvand til asparges!).  

Domaine le Pive, Gris de Camargue... 6 fl. 300,-

Bedste køb, økologisk, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. maj.  Denne vin er en anden favorit til asparges -hvis de serveres sammen med lidt røgfisk eller måske rejer. Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma til den færdige vin, før den får en kølig gæring. En herlig rosé med masser af aroma, ret let, næsten som hvidvin, men med aroma i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  

Meny tilbyder Haut Vol rosé (49,95, flot flaske). Kender den ikke, men den kan godt være lige så god som Pive, men har mere tillid til den -ikke kun fordi den er øko, men også fordi den kommer fra anerkendt vingård. Men kan tage fejl!  
Foto: Brigitte Jeanjean ejer Domaine Pive, som leverer vin fra Camargue'n, deltaet af floden Rhône. Der er flere domæner, bl,.a. Pive, som ligger tæt på byen med det dystre navn, Aigues Mortes (de døde vande) efter den marskområder, der omgiver byen. Byen har aldrig haft drikkevand, som i gamle dage blevet reddet ind fra Arles, i dag med lastvogn! Byen imponerer med sine mure, og så startede her flere af korstogene til at befri Jerusalem. 
     Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). Og så er her totalt fladt. Så undgå at komme her på en dag, hvor mistralen blæser!   

Barbera d'Asti "Sarotto"... 6 fl. 300,-

= 49,84/fl, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. maj
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Ej smagt, men nok flere roser den -har da fået guldmedalje i Berlin (men det er ikke svært). Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. 

Piemonte, barbera eller bianco, øko ...  59,95

San Silvestro, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 14. maj. Italien. Meny's vin er ikke så god, men mere klassisk, dvs. med mere frugtsyre. Og den er slet ikke bedre end alle de barbera'er, man kan få til 30-40 kr hos Coop og Salling -men rød og hvid har begge en herlig friskhed og frugt plus lidt fylde, som skjuler den unge tannin -og så er ejeren af San Silvestro en sympatisk fyr! Ja, jeg vil endda foretrække Asti'erne fra Vinchio, du kan få i Føtex, Netto og Bilka. Og vinene er økologisk! Derfor 4*. 
Den hvide er formentlig lavet især på den lokale drue cortese, men den røde er lavet på barbera, som eer hoveddruen i Piemonte. Druen kan yde ganske meget, men vinen bevarer sin stil -farve, frugt og friskhed. Herlig osso buco-vin! 
      San Silvestro er baseret på lille vingård ved Bussia i Barolo, men disse vine sælges under et andet navn. San Silvestro er fra den store kælder med indkøbte vine. 

Basconcillos, Ribera del Duero, øko...  99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 14. maj. Spanien kan altså lidt mere! Egentlig er den Viña Magna, du kunne køber til 89.95 for et par måneder siden, en meget bedre vin end denne, der ikke er crianza, men har fået et par måneder i eg. Men dens unge frugt charmerer, så det er 4 STORE stjerner. Smagen er fyldig med masser af frugt og nydelig længde. Den er bedre til osso buco, selvom den ikke er italiensk! 
En rigtig god Ribera, som jeg først så på hylderne sidste år. Mærke fra Basconcillos, 40 ha vingård i bakkerne over Aranda i Duero-dalen. Meget mørk, intens aroma af sød frugt; middel fylde, frisk, med fin struktur, men stadig til den afrundede side. God vin og godt køb. 

Pelissero, Barbaresco "Nubiola" eller Langhe "Long Now"... 2 fl: 199,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 14. maj.
Bedste vin. Du har sikkert set Barolo eller Barbaresco til 100 kr så mange gange, at du let kan overse dette attraktive tilbud.  Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco, som med nabo Barolo er den mest kendte vin fra Piemonte. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den fine 2014 årgang, typisk tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -den skal nok blive god om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
      "Long Now" er et projekt fra forskellige vingårde -nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. 2014 er godt år. Ca. 15.000 fl/år. Også et supertilbud.