Søg i 1200 opslag:

11/05/2020

"Guds mark" er næsten himmelsk vin!

"Guds Mark". Vinen burde være himmelsk -bare navnet!- men til 54,50 må den trods alt nøjes med at være topkøb. Naboen Vacqueyras er bedre (og prisen er også tæt på Himlen!). Den er også godt køb. Endnu billigere -og stadig god- er Argentina, flot vin til (næsten) ingen penge! 


I samme uge har jeg været i Meny, Aldi, Lidl, Fakta  og Rema uden at finde noget (vinøst) af større interesse (ja, jeg har travlt!). Så derfor vender jeg tilbage til Føtex og Bilka, som p.t. giver de andre baghjul! 
      Trist, især med Lidl, hvor "ugens tilbud" bl.a. var Cimarosa pinotage, tappet i Tyskland. 35 kr er lav pris, men selv i Vinavisen må den nøjes med 3*: "ok frugt, men slutter med et bittert bid". Cimarosa er fast i Lidl og fås i flere varianter og fra flere lande, men alle tappet i Tyskland. Men alle dem, jeg har smagt, har været uden interesse. 

Auguste Bessac, Plan de Dieu... 54,50

2017, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14. maj, normalpris:  89. 
Fås også i Bilka til samme pris (2 fl: 109). 
En temmelig god Rhône med solid fylde, åben rig krydret frugt og lang smag med lige tilpas bid. Til denne pris meget svær at slå! 
Foto: Plan de Dieu, "Guds Mark", ligger nord for Châteauneuf på vejen mellem Orange og Cairanne, og er egentlig blot en vindomsust totalt flad slette, tæt bevokset med vinstokke. 
      Meffre (som også ses i denne blog!) solgte i mange år en Domaine de Plan de Dieu, tappet i Danmark for Irma. Vinen var en ret ordinær Rhône, men til gengæld billig! 
Siden fik de gode vine ret til at kalde sig Rhône Villages, og i 2005 fik sletten ret til at sætte sit navn på etiketten. Efter at Cairanne og Rasteau har fået egen appellation, er "Guds Slette" blandt de bedre "Villages".

Auguste Bessac, Vacqueyras... 2 fl: 139,-

2017, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14. maj, normalpris: 129. 
Vinen kan også fås i Føtex til 89,50, en noget højere pris. 

Rigtig god uden at imponere, fyldig og rund, meget behagelig allerede, selvom den med fordel kan gemmes et år eller to. Mere dybde og længde end Plan de Dieu. 
Vacqueyras (udtal: "Hvah-keh-ras") er et "Cru", dvs. del af Rhône's elite. Den ligner naboen Gigondas lidt, selvom vinen i reglen er lidt blødere, men ikke helt så kompleks. 


Auguste Bessac har jeg efterhånden fået smagt det meste af -og det er rigtig gode vine til prisen. Jeg drak med stor fornøjelse Rasteau i weekenden. Jeg vil ikke betale 199 for Châteauneuf'en, 159 for Gigondas eller 129 for Vacqueyras! 
      Men vinene er ofte på tilbud, og når du kan få Rasteau, Lirac eller Plan de Dieu til under 60, og Vacqueyras under 100, så gør du et rigtigt godt køb. Synes vinene er bedre end Louis Bernard og alligevel billigere. 
Foto: Auguste Bessac er ejet af Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden). Firmaet er i dag bedre kendt som Caves des Papes og er en af de rigtig store købmænd i Rhône, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Hele firmaet ejes af et endnu større firma, Jeanjean i Languedoc, som ejer en lang række andre firmaer, bl.a. Laroche i Chablis og den lyserøde Pive, som fik pæne noter tidligere på ugen. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-


Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****, Bilka og Føtex, indtil torsdag 14. maj
Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Deres almindelige vin er også god, men "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg.

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Pinot Noir (3*) kun smagt én gang (i ældre år) er lidt klodset og vulgær -og smager ikke af pinot (= ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 
Chardonnay (3*) -ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Syrah (5*) er mere krydret, men også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, selvom den er præget af unge vinstokke. 
Trapiche Brut sparkling (****, 4/5), får 4* pga meget lav pris for eksotisk brus, ikke selve smagen!  Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men ok til reception ved en budget-studentergilde! Lavet på malbec, semillon og chardonnay.

San Felice, Chianti Classico... 59,-

***** (5/5) 2017, Bilka, indtil torsdag 14. majnormalpris: 119. 
Også set i Føtex: 119 (vent til den er på tilbud!). 
Jeg har mest drukket vingårdens Riserva vine, men den unge Classico er også god, som det ses til højre. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (nok mere pga lav og 94p/100). 
      Den er dog god i alle årgange, mener kritikerne. 2017 er også rigtig god og fik 2 glas af 3 i Gambero Rosso. En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor den også jævnligt er på tilbud. 

      Nydelig fylde og pæn længde, og til grillkødet, pasta og osso buco. 
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Chianti Classico  med 140 hektar vin. Deres hvide vermentino er også rigtig god, så glæd dig, til den kommer på tilbud, typisk til omkring 50 kr.