Søg i 1200 opslag:

26/05/2020

Hvidvine til sommer og sol -og rød til grillen

Vi er begyndt at få gæster igen. Vi har dækket op på to borde på terrassen, så vi kan holde afstand -men ikke mere afstand end, at vi stadig kan nå at skåle med hinanden...
En kølig hvidvin (eller rosé) er vigtig. Druen sauvignon er perfekt til rigtig mange retter. Pouilly Fumé (som la Roche fra Irma) eller Terrunyo fra Chile er bedst.
Men til grillbøffen er en kælderkold rødvin er selvskreven. Og her er udvalget altid stort. 


Personligt henter jeg et par flasker i vinkøleskabet, men ellers kunne jeg godt tænke mig at smage cermanère'n fra Terrunyo, hvis det ikke blev til den gamle favorit Clos de los Siete. Den er altid god! Og faktisk er Coronas heller ikke ringe, hellere ikke i disse covid-tider.

N.B: tilbudsavisen fra Superbrugsen og Kvickly gælder til lørdag 28 maj. Men 28. maj er torsdag, mens lørdag er 30. maj. Så du burde kunne få tilbud også efter torsdag. Men spørg!

Bedste køb: Flaxbourne sauvignon blanc, Yealands sauvignon og pinot noir
Bedste vine: Terrunyo (alle 3 vine), Clos de los Siete, Pouilly Fumé Ch la Roche. 

Rudolf Müller Riesling Mosel ...  35,-

***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly (rester af tilbud fra Maj). 

Jeg har rost Sallinggruppens Dr Pauly og Noble House. Pauly ligger i Bernkastel ved Mosel, men henter vinen i det billigere Rheinhessen. Vinen er dog god til prisen. 

     Rudolf Müller Riesling er til gengæld Mosel , til den sødlige, kommercielle side, let neutral duft, men med fin syre, der gør vinen frisk. Den får 5* for prisen -og historien! 

      Rudolf Müller er et af de historiske huse ved Mosel, selvom det ligger i Reil tæt på Zell, hvor vinen er tappet. Familien Müller er en af egnens stolte familier, som er i familie med Dr Thanisch, som er udødeliggjort i vinen Bernkasteler Doktor, måske de dyreste kvadratmeter i Tyskland. Jeg har smagt Doktor flere gange, fra årgang 1921 (som var god i 1980erne) og frem til 2015.  Jeg synes næsten, jeg kan dufte lidt Doktor i vinen. Meget lidt! 

      Og Müller's hus indgår i dag i Zimmermann-Graeff-Müller, hvor Müller må nøjes med at være navn nr 3. Ak ja! 

Flaxbourne sauvignon eller Rosé, New Zealand ... 50,-

Bedste køb, Marlborough, New Zealand, ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil tordag 28. maj

En typisk sauvignon bedre end de fleste fra de helt store huse, og meget bedre end den dansktappede Crystal Bay, som sælges af Menu og (med anden etiket) Aldi og Kvickly. Ikke helt top, men god frugt og friskhed. Og til pris, der er svær at slå! 
Den lyserøde er ikke smagt, men skal have en ret diskret aroma og en tør, ret let smag -sikker en uforpligtende tørstslukker.
75% af al vin fra New Zealand leveres af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv) og franske Pernod-Ricard (Brancott, Montana mv.
Denne vin laves af Yealands, som er grundlagt 2002 af Peter Yealands (foto). Han solgte det meste af sit hus for 3 år siden og har nu solgt resten til en elektricitetsgigant. 

Denne vin er klasser over vine som Crystal Bay (Meny) og andre i bl.a. Kvickly, der er tappet af Taster Wine i Brøndby. Den mangler helt karakter, uden at der er fejl i den. Flaxbourne er heller ikke tappet i New Zealand, men i Europa, men til gengæld lægger leverandøren selv navn til. Det smages.

      Og jeg tror også Yealands er meget bedre end Demont Sancerre (99, 3*), som sælges af Superbrugsen og Kvickly. Og det uden at have smagt vinen! Sancerre er så mondænt et område, at alt kan sælges. Så jeg er dybt mistænksom over en Sancerre tappet så langt væk som i Beaujolais.  
      Vil du have en god sauvignon fra Frankrig, så køb Pouilly-Fumé'en længere nede!  

Yealands sauvignon eller pinot noir, New Zealand ... 2 fl: 129,-

Bedste køb, Marlborough, New Zealand, ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil tordag 28. maj

Den har fået nyt udstyr, hvor etiketten antyder -vinstokkene (det grønne) gror tæt på havet (det blå). Vinen er nu tappet i England og ikke længere på vingården. De er dog stadig ganske glimrende og excellent køb (til normalprisen 99,95 må den dog nøjes med 4*). Den hvide sauvignon er bedst, med rig aroma og sprød syre Den røde pinot noir er ok, men mangler pinot karakter, desværre. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  109,-

Bedste vin 2018/19 Loire, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 27. maj 
Frost og dårligt vejr har gjort sauvignon fra Pouilly og naboen Sancerre til en mangelvare, som er steget meget i pris (så jeg undrer mig over, hvordan flere kæder kan sælge vinene til 100 kr -indtil jeg ser, at de er tappet langt fra grostedet, typisk af suspekt firma i Beaujolais (som Demont i Superbrugssen) i den anden ende af Frankrig! Men denne er undtaget -den er faktisk tappet af dyrkeren selv. 

Terrunyo, cabernet, carmenère eller sauvignon... 89,-*

Bedste vin ***** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil tordag 28. maj, *): pris med Coop medlemskort, normalpris 199,95 
Vinene er blandt de bedste fra giganten Concha y Toro (foto) og faktisk fremragende -og superkøb. I Københavns lufthavn er prisen 229, så 89 er lidt af et fund, så jeg håber du er medlem af Coop! 
      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den meget detaljerede etiket. F.eks. er cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade (mens carmenère meget fornuftigt nøjes med 9). 
Alle 3 har fået 5* og omkring eller over 90p i diverse guider. 
      Sjovest er nok vinen på druen carmenère, som ikke kun er en af Bordeaux' mest sjældne druer, men også signaturvinen fra Chile (hvor den kun sjældent er i top -men denne er). Rydberg gav 2016 5* med ordene: "En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." Cabernet'en er næsten bedre, sauvignonen flot og lige en klasse over Yealands.

Coronas, Torres tempranillo... 45,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil tordag 28. maj, til samme pris også Esmeralda hvid og rosé*** (3/5), 
Er denne vin ikke medicin. Alene navnet! Både Corona og virusfri! Coronas laves i snesevis af millioner af liter. Men den smager overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst.  

Clos de los Siete, Argentina... 129,-

Argentina, **** (3/5), Irma, gælder indtil onsdag 27. maj 
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år.
      Uanset hvor skævt mange vinelskere ser til Frankrig, er denne (og et utal af andre vine) bevis på, at Frankrig er Verdens vinland nr ét. I 
      Foto: Michel Rolland har været her i over 30 år og kaldes såmænd også "faderen til Argentinas moderne vin" -lidt uretfærdigt over for Lurton og et par andre, der var der før ham, men et bevis på Michel Rolland's stjernestatus! 
      Michel Rolland er født i Pomerol. Men hans egen Pomerol er helt overskygget af de vine, han har været med til at lave for andre -han er pt. Verdens mest kendte rådgiver, som sammen med hustruen Dany rådgiver vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux giver de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen! 
     Den 71-årige Michel ejer denne store vingård syd for Mendoza sammen med 3 andre vinfolk fra Bordeaux: Cuvelier fra bl.a. Léoville Poyferré, Arcaute fra l'Église Clinet og Péré-Vergé fra le Gay). Oprindelig var der 3 mere, som siden har trukket sig -og det meste af vinen sælges i dag som Clos de los Siete, da de andre vine fra domænet aldrig er blevet særligt kendte. Men Siete er da også en ret flot vin
      Denne vin har fået hele Rolland-turen med gæring og lagring sur lie i små egefade for 70% af vinen, mens 30% gærer og lagrer i stål. Vinen klares ikke og filtreres ikke. Og så er den 7-stjernede etikette flot!