Søg i 1200 opslag:

15/05/2020

Bordeaux er tilbage, men det er Rhône og Spanien også!

Kære læser! Jeg skal gerne indrømme, at efter en laaaang smagning med vine fra Australien, Spanien og Sydafrika, så læææænges jeg efter en vin med lidt bid i -som f.eks. en god, gammeldaws Bordeaux. Og dem er der 3 af herunder. Og ugens bedste vin KAN kun være l'Hirondelle de Faugères til 109! 

Faugères er alt andet end en "lille sur Bordo" (Bordeaux), men en rigtig flyder, fed, magtfuld og rig -men med en lille tørhed under, som gør den drikbar. Fås ikke bedre! 

Superbrugsen og Kvickly er i top denne gang. Den spansk Sangre er en lille Chateauneuf kopi -og til 50!- og endnu bedre er Chile's Marea, som er topvine fra familiehuset Luis Felipe Edwards. Til sidst dagligvinene -og her er også et par gode køb, bl.a. Jacob's Creek i picnic-størrelse fra Netto! 

Bedste vin: l'Hirondelle de Faugeres, Marea syrah. Fulgt af Ségur og Sangre de Toro. 
Bedste køb: l'Hirondelle de Faugeres, Sangre de Toro reserva, Lirac Grands Cyprès, William Hardy shiraz, Jacob's Creek (18,75cl flaske, Netto). 

Torres Gran Sangre de Toro , reserva... 50,-

2015 Catalunya ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklygælder indtil onsdag den 20. maj, norm: 93,5
E godt tilbud på 
en Châteauneuf-kopi -den koster 65 kr i grænsebutikkerne og 90 kr i Spanien, her til en flad 50er! 
      Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre, selvom den ikke længere er Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, krydret duft, måske for civiliseret efter 12 måneder i små egefade -nydes let afkølet.

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvicklygælder indtil onsdag den 20. maj,Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævnes end ikke på etiketten. Set i både 2016 og 2017 -begge topår- og vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 



l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

BEDSTE vin, St. Émilion***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 20. maj 
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-4 år. 
Førstevinen blev i 2005 Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto).
Vinen er set i Kvickly Nørrebro og Taastrup samt Superbrugsen på Nygårds plads. Men ikke i Albertslund (surt). 
  Til samme pris også Marcadis 2016 Lalande de Pomerol (også 5*) og Amarone Terre Verona (4*). 

Ségur 2016, Haut-Médoc ... 2 fl: 129,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 20. maj 
Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Den er værd at gemme 3-5 år. Winefront giver denne 2016 90p/100. 
Familien Ségur var fra ca. 1700 måske den mest berømte vinfamilie i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede også andre mere ydmyge vingårde, bl.a. denne, som de ejede fra ca. 1600 og indtil den franske revolution, hvor den blev solgt på auktion.   
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc,  ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg har altid fundet etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!
      Til samme pris Rasteau, Cru du Rhône, fra Perdigal (4*, et mærke fra et af de store huse, ved ikke hvilket). Foretrækker Lirac'en til 50 -og Ségur, naturligvis. 

Down Under og Over There

William Hardy, shiraz eller chardonnay ... 6 fl: 299,- 

 = 49,83/fl, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklygælder indtil onsdag den 20. maj, norm.99,95

To rigtig gode vine, som også pænt kræsne ganer kan drikke -og for mig meget sjovere end lignende vine fra Meny, Lidl og Aldi, som  reglen er tappet i Tyskland -og i reglen dyrere- mens denne er tappet i England (men dog af Accolade, ejeren).
      Den røde shiraz er fra Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide -et godt område til shiraz- og det præger vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018.
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 
      Foto: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale. Flot, men få bader her. Der er risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast.       

Marea, Leyda, syrah eller chardonnay ... 89,-

økologisk, 2018/19, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 20. maj 
Vi er sådan cirka et par klasser oppe fra Hardy, men prisen er også højere. Hardy er nok bedste køb, men især Syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: ""Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

De daglige vine -fra Coop og Netto... 

Carmel Mingot de Haux, Bordeaux, rød/hvid...  45,-

rød 2016, hvid 2018, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 20. maj 
Rød er for fans af klassisk Bordeaux et godt køb, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet), middel fylde og pæn duft. God nu, nok bedre om 1-2 år.. Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af Haux. 
Den hvide ikke smagt, men sikkert god -hvid Bordeaux er ofte rigtig god! Denne vin er et mærke, ejet af Haux, dvs. ikke fra selve slottet Haux. 

Vinen er et af mærkerne fra Haux i Bordeaux, dog ikke slottets bedste vin. Slottet blev købt i 1985 -35 år siden- af kunder af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag desværre kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. 


Piccini, Chianti Riserva... 45,-  

 **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 20. maj Ikke i top, men hvad forlanger du til 45 kr fra et så underskønt område som Chianti? En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvor langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  
      Spier "Signature" rød/hvid/rosé, 6 fl: 199 (5*, tappet af Globus) -vinen er ok, men ligegyldig (jeg er for kræsen), men den har mange fans. Rosé på chardonnay/pinot noir lyder ok, køb hellere cabernet end pinotage. Og tro ikke, vinen er fra Stellenbosch, selvom navnet står prominent på forsiden (den er fra det meget billigere Western Cape). 
      Casillero del Diablo rød/hvid/rosé, 6 fl: 249 (5*) -også genganger. Måske lidt mere spræl end den civiliserede Spier, og lidt mere frugt. Men også 5*. 



Jacob's Creek, rød, hvid, rosé, frit valg: 15,- 

18,7 cl, **** (4/5), Netto, indtil fredag 22. maj
Bestemt ikke spændende vin, men den smager godt -og har du et glas til den gæst, du ikke vil servere de gode vine for! De små flasker er god til picnic, og prisen er rimelig, En helflaske koster i reglen 50-60 kr, så 15 for en kvartflaske er god pris. 
Jacob Gramp grundlagde denne vingård i det germansk prægede Barossa nord for Adelaide, men havde nok ikke forestillet sig, at denne vin i dag er den mest sælgende australske vin overhovedet (og faktisk helt ok kvalitet utroligt nok!), i dag ejet af franske Pernod-Ricard. Den røde er god, fyldig, rund og frugtig, med blød krydret eftersmag. Den hvide er drikkelig -gør ingen fortræd- og det samme er nok det bedste, der kan siges om den lyserøde. Men det glemmer du nok, når jazzen spiller!