Søg i 1200 opslag:

21/05/2020

Flot rosé og flot riesling til asparges...

Vidste du, at Frankrig drikker mere rosé end hvidvin? Og at de har gjort det i mere end 10 år. Vi er lidt bagude i Danmark. Det hele startede nok i Provence, som stadig er landets leverandør nr ét. 

Nye vinmagere begyndte at lave vin med mere frugt i næsen og i smagen -så du har en vin, som trods en tør smag har lidt druesødme -som balanceres af syre. En genial vin, når den er bedst! Lige egnet til mad og et glas i utide.


Mon ikke sommeren 2020 igen bliver til rosé. Stadig i 2019 blev der drukket en mase ikke særlig god rosé -ikke af dig, kære læser- men jeg ser, hvad der bliver flyttet og båret ned til kasseapparaterne. Og der var mange vine, som ikke kan få flere til at drikke denne herlige vin. Alle vine fra Meny.

Så er der også lige lidt hvidt og rødt. Dr L er altid god.
Bedste køb: Cengle rosé, Gerard Bertrand Rosé de Roses, Dr L riesling
Bedste vin: Romagnoli Caraveggio, Dr L riesling 

Rosé, frit valg... 79,95

2018/19, *****Meny, indtil torsdag 28. maj
Vil du ikke have riesling til dine asparges (dr L), så prøv en rosé -den er rigtig god til både en lidt fed crème til både blidt kogte og grillede asparges, både grønne og hvide. Apropos laksefarven -så prøv den også til en grillet laks! 
Meny har et par rigtig gode i den moderne meget frugtige stil, hvor frugten mærkes i både næsen og munden. 
Prøv en af hver og find din favorit. Min er nok "Cengle"... 

Le Cengle, Provence (øko), 2.vin fra Galinier. 

Ej smagt, men Rydberg gav 2017 91p + godt køb (til 90 kr)  i Ekstrabladet. Og det er godt nok for mig. Han skrev: "Lys farve med god modenhed i duften. Noterne af modne skovbær går fra næsen til smagen. Afslutningen er blød med en fin lille syre til sidst." Bedste køb.

Olivier & Laffont Tavel rosé 

-er vel egentlig bedre endnu i kraft af, at Tavel historisk er rosé nr 1 i verden. Eller det var den engang! 
Tavel er i stil en fyldig, rank rosé -mere madvin end charmør- men vil tro, at Olivier & Laffont som et nyt (2011) hus har smagt lidt af de moderne vine med deres frugtaroma. Ej smagt, og vinen er ikke en specialitet fra huset, som ellers generelt leverer rigtig god vin. Men god pris for Tavel, så ikke helt tryg. 

Fleurs de Prairie Rosé, Provence 


-smagte jeg sidste år og var overrasket. god aroma, fyldig, men frisk og ren, pænt lang smag. Især fordi vinen laves af Grands Chais de France (et af mine hadefirmaer, men dem er der mange af). Men smuk flaske og god vin. Så også bagefter, at den faktisk har fået nydelige karakterer i guiderne, bl.a.(2018) 88p/WineEnthusiast, og 90p/Decanter. 

Gérard Bertrand "Côte de Roses"... 79,95

Bedste køb***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. maj
Engang var rosé fra Languedoc en lidt trist affære, men denne viser, at man kan lave store mængder -og god vin. Og så er det en appetitlig flaske! Smuk laksefarve, indbydende aroma af bær og frugt, ret let, fine syrer, der giver en pænt lang smag. 
Gérard Bertrand startede i det små, men er blevet et stort hus -alene af denne rosé laves 7 millioner flasker! Men standarden er flot. 

Dr L Riesling, Mosel, 2 fl... 100,-

Bedste vin og bedste køb. 2018/19. ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. maj
Dr L kommer modsat Dr Pauly (som ellers er god) fra Mosel, og vinen laves i Loosen hypermoderne kælder. Spectator giver 2016 88p/100 med ordene: "A nicely balanced, off-dry Riesling, with vanilla spice framing the core of white peach and cardamom. The acidity is firm and keeps this intact. Drink now. 105,000 cases imported". 2018 og '19 er mindst lige så gode! Med sin lille sødme og friske syre er den god til asparges (og nu kan du få tyske og danske). 

      Tysk vin har haft et skrækkeligt ry, men det er i sidste ende vores egen skyld, da danskerne indtil for nogle år siden stort set kun drak vine med dubiøse navne som Piesporter Michelsberg og Liebfraumilch. 

      Men det er ved at ændre sig -og en af de første var Dr Ernst Loosen med hans "Dr L Riesling". Vinen har ikke meget med vingården at gøre -den leverer samlet pænt under 100.000 flasker -og af denne vin importerede USA alene i årgang 2016 op mod en million flasker. Plus en smule til Danmark! Han har fået mange følgere, bl.a. Dr Pauly/Noble House, Peter & Peter og andre. 

Sabounet, Vin de France, 2 fl: 100,- 

Bedste køb. uden år, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. maj. Egentlig også et "Bedste køb", men der er lidt for mange! Vinen er lavet af Rhône druerne grenache og syrah, men er kun "vin de France", fransk vin. Men den smager af Rhône -let krydret frugt, god fylde, afrundet smag med lidt garrigue krydderi, afrundet, men med lille pænt bid. Ikke smagt i år, men tror den holder pænt. 
Roger Sabon har ret lille domæne i Châteauneuf og i Rhône, men lur mig om ikke han laver væsentlig mere af denne vin end af de andre. Til sammen. 

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

2017***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. maj. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast. Er der lille snert af sødme til sidst? Men stadig en rigtig god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i vinhusets egne marker i Emilia. 
Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni. Han var engang en ganske anset kritiker, men noget synes at være gået galt -i dag ser jeg mange vine med tæt på 100p -som denne 99p!- hvor de fleste vine før lå omkring 70-75p. Stol ikke på det -men denne 2017 har også fået 85p/100 af Decanter -og det er helt ok. Også 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. 

Til samme pris også Chablis Labouré-Roi (99,95). Engang et helt ok hus, hvor den ene bror ledede baron Philippe de Rothschild's Mouton-Cadet hus, mens den anden ledede dette hus i Nuits St.Georges. Men huset kom i uføre og blev taget i at bladne billig vin i de dyre. Den 80+ årige Cottin måtte en tur i fængsel. Jeg ved ikke, hvem der leder huset i dag. Men har ikke tillid til mærket. 

Jacob's Creek, shiraz, cabernet eller chardonnay  40,-

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. maj. Ikke en vin, den kræsne knapper op, men slet ikke en ringe vin. Johann Gramp lavede sin første vin ved Jacob's Creek i Barossa dalen. Mængderne var små dengang. Det er de ikke mere. 
      I dag er vinen Australiens mest solgte mærke med et salg, der ikke oplyses, men nok er oppe tæt på 100 millioner fl/år. Og ejeren er ikke længere Johann -af tysk afstamning som normalt i Barossa- men franske Pernod-Ricard. 
      Ej smagt, men kenderne giver typiske vinene omkring 85p/100. Den hvide er forbavsende frisk, de røde afrundede og krydrede, men med vis bær- og peberduft.