Søg i 1200 opslag:

01/06/2020

Spier og andet godt i Brugsen

Spier er en stor vingård i Sydafrika, som ligger i det fine Stellenbosch, en universitetsby tæt på Cape Town. Vingården har over 300 år bag sig og oser af historie (og så gør de også en del for landets sorte flertal). Jeg har smagt vinene mange gange og kan ikke rigtig blive begejstret -men må indrømme, at når vinene fås under 50 kr, kan jeg godt finde på at købe et par flasker. 


Men ellers foretrækker jeg så afgjort en Coronas (eller Gran Coronas) i rød og en sprød, tør grüner veltliner fra Østrig. Det er vine med mere karakter og stil. 

Bedste køb: Spier Vintage Collection (især rød og hvid chardonnay-blend), Lenz Moser grüner veltliner, Ibis barbera d'Asti. 
Bedste vin: Gran Coronas cabernet sauvignon. 

Spier "Vintage Collection", rød/hvid/rosé... v. 6 fl: 46,50

6 fl: 279, Bedste køb. Rød cabernet-blend, rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre), hvid riesling, hvid chardonnay-chenin-viognier, rosé, tappet i Danmark
***** (5/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4. juni, 
Normalprisen (99,95) er helt hen i vejret, men den pris er nok også kun gyldig, når der næsten intet sælges! Og til 46 kr er vine gode køb, især de røde. Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Jeg foretrækker det hvide chardonnay blend for riesling, men begge er ok. Den lyserøde siger mig ikke noget. 

Spier "P.S: grand reserve" red 69,-

**** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4. juni. Blend af  shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal have 12 måneder i eg og være en klasse over "Vintage Collection". Jeg har dog aldrig fundet disse vine meget bedre. Den begavede Rydberg giver den **** i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." Men egentlig rigtig god til 69, men ikke topkøb. 

Stellenbosch -i reglen tappet i Danmark

Foto: Spier er en stor, gammel (1692) vingård i Stellenbosch, et af de førende vinområder i Sydafrika (og en meget charmerende og smuk by med flot universitet). 
      Firmaet har siden 1993 været ejet af familien Enthoven, som har mangedoblet firmaets salg. Vingården ledes med stort talent af Frans G. Smit (som lægger navn til topvinene, som er flotte!) og har et stort gods (170 hektar), som leverer topvinene. 
      Disse er næsten alle "Wine of Origin Stellenbosch". De andre vine har nok ordet Stellenbosch prominent på etiketten, men vinene kommer fra det store "Western Cape", som går hele vejen fra Cape Town op til den varme Olifants River dal. Lidt misvisende, synes jeg! 
      Firmaets suverænt største kunde er Coop, som formentlig sælger mere vin end huset sælger i Sydafrika. Husets web er også på dansk!
      De fleste vine er tappet i Danmark (en del i baginbox af Globus) og starter med den ok, men kedelige 

Savanharød/hvid/rosé, 35 kr, (4*, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4. juni) som ikke gør en kat fortræd. 
      Salget i kælderbutikken på Spier (som også har hotel og restaurant mv) starter med Signature vinene (en tand over Vintage Selection). Priserne dernede er ret høje, så faktisk kan du få flere fine vin til samme pris i Danmark, f.eks. et par af topvinene, som faktisk kommer fra Stellenbosch: 
"21 Gables" cabernet (tappet i Sydafrika, 149 kr, som er 4* køb. First Stone (tappet i Sydafrika, 149 kr, som er 4* køb) er egentlig et økologisk merlot-blend, men ikke bedre end 21 gables, men blødere. Begge er meget vellavede vine, som vil tiltale enhver. Men igen... Måske LIDT for kommercielle i stil! 


Barbera d'Asti "Ibis"... 45,-

Med Coop-medlemskort, ***** (5/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4. juni  
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Barlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt) 
      Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, Berbera i rød og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 
Men giv hellere 5 kr mere og få: 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Østrig, 2018, **** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4. juni, normalt: 89,95.  Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen.
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

      Chablis Moillard (89 indtil toersdag). Jeg giver den 3* uden at have smagt den. Den er måske 4*, men foretrækker så afgjort østrigeren herover,. 

Torres Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

2015/16 Reserva, Penedès  ***** (5/5) SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 4. juni
Rigtig mange har sagt farvel til corona virussen, men Coronas er her stadig, og den er da god nok. Men Gran Coronas er lige et par klasser bedre!  Vinen ligner Gran Coronas fra 1970 af udseende. Denne vin vakte i 1978 genlyd i hele Verden ved at vinde en smagning foran Latour! 
      Denne særlige Gran bærer i dag navnet Mas La Plana og er såmænd så god som nogensinde, men ikke af Latour-klasse (men prisen er også lavere, godt 400)! Gran Coronas i dag er modsat de fleste fra Torres fra "Penedès", så den kommer fra egnen omkring Mas la Plana! Og den er faktisk ikke så langt bagefter -mørk, fyldig og blød med masser af frugt og krydderi- perfekt til en krydret bøf. Vinen har fået et år i små egefade og et år eller to på flaske. Til denne pris et rigtigt godt køb -den får 5 stjerner- forskellen til Bordeaux'erne øverst er stor. På langt sigt kan den slet ikke måle sig med dem, men her og nu er den langt bedre! 

Du kan også få crémant d'Alsace fra Laugel (69, 4*, rosé eler hvid fra GCF, som sælges af Irma som Pierre Ponnelle og af Føtex og Bilka som Arthur Metz, Helfrich og Brucker. Etiketten er det bedste, rigtig nydelig Ofte en noget grøn aroma i vinene, som også har let søde noter, som vel egentlig ikke hører hjemme i brut. Men ok, det er et år siden, jeg smagte dem sidst.