Søg i 1200 opslag:

20/06/2020

Gode italienere og flot fransk rosé

Jeg ved godt, at langt over halvdelen af Italiens vine kommer fra Puglia, Sicilien og Sardinien, men de er ikke RIGTIG italienske for mig! De er næsten mere spanske end italienske for mig (men de var jo også jævnligt del af det spanske kongedømme indtil 1800-tallet!).
      Men bag Pugliens endeløse sletter ligger et lille område med det vidunderlige navn Vulture. Det lugter lidt af sagndyr, ikke?  et lille vulkansk område med originale vine. 


Vinene i denne klumme er fra Føtex og Meny:
Bedste køb: Pipoli Aglianico Vulture og Greco-Fiano, Castaño Hécula og Colección. 
Bedste Vin: Pipoli Aglianico VultureGreco-FianoSalentein (røde), Nugan McLaren Vale Shiraz, Castillon Bandol rosé.  

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 49,-

rød Aglianico Vulture*****/5, hvid greco-fiano (****/5), rosé Aglianic***/5), Føtex, indtil torsdag 25. juni
Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!), som har et  ry som en af de bedste syd for Rom. Vinen var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  

Den røde er bedst -middel dyb farve; spændende aroma ned kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, pænt lang, afrundet balsamisk smag. Den hvide på de to fornemme druer greco og fiano har indbydende aroma, tør smag, ret blød. Rosé er ok, men uden større interesse. 
      Pipoli ejes af Farnese, et ungt hus, som på 20 år er blevet en af de store leverandører for vin fra Syditalien. Det hele startede med montepulciano fra Abruzzo, men har siden knopskudt i alle vigtige områder mod syd og nu leverer 13 millioner fl/år. En væsentlig del af huset ejes i dag af modegiganten Benetton
Foto: Direktør er dog stadig Valentino Sciotti, som har formået at tæmme den svære aglianico-drue. 

Castaño "Hécula" monastréll, Yecla... 35,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. juni, normalt 89. 
Utrolig meget karakter til 35 kr! En god vin til en dansk vinter med regn og rusk. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel, men en flot vin. 
      Til samme pris kan du også få GSM (Garnacha Syrah Monastréll), det klassiske Rhône-blend, som fik sit navn i Australien. Måske har den været for meget rundt, for jeg finder den kommerciel, men slet ikke så god som "Herkules". 

Castaño "Colección", Yecla... 49,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. juni, normalt 129. Storebror er bedre, faktisk rigtig god! Måske lidt for voldsom sådan lidt alla Amarone, men du får meget vin for pengene!   Castaño er det suverænt største navn i Yecla, et ret obskurt område sydvest for Alicante. Jeg var ret vild med vinene i 1980erne, hvor jeg fandt dem meget personlige og intense. Men siden har huset, der ejes af 2 brødre, fået vokseværk, og vinene er blevet lidt blidere, og det gør mange glade. Druen monastréll kan nemlig give vin med meget karakter, for meget for mange!      
      Foto: Yecla ligger nord for Murcia, en vidunderlig by, som har et smukt gammelt bycenter, bl.a. med denne katedral, hvis front er blandt de flotteste i Spanien. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,

0**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. juni, normalt 99
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire gode vine, som du kunne købe i april til 50, derfor kun 4*: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

La Picossa Garnacha, Terra Alta... 49,95 

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 25. juni.  Fås også som hvid garnacha, men ikke set. Den er god uden at måle sig med den røde. Den røde minder ikke så lidt om Rhône, med rig aroma af krydderi og bær, fyldig, rund. Lidt kort måske. Gror i det luneste område i Katalonien, Terra Alta ("Det høje Land") i bjergene bag Tarragona, hvor Ramon Roqueta fra Pla de Bages har sin anden bodega. 

Nugan Shiraz, McLaren Vale "Parish Vineyards... 79,95 

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 25. juni, normalt 179,95. Andre er mere positive, men generelt har Nugan's vine for mig været sådan "run off the mill" (tungen ud af vinduet). Men denne er anderledes og bedre -druerne vokser i det fine McLaren Vale tæt på havet, mens de andre vine kommer fra de gigantiske kunstvandede marker i det hede Murray floddal. Vinen har dybde og koncentration. Ikke d'Arenberg, men så meget bedre end de Nugan vine, du ellers kan finde. 

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

2018/19, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 25. juni.  Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En mere sart aroma, men distinkt og fin, smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.