Søg i 1200 opslag:

03/06/2020

God New Zealand er bedste køb fra MegaVin

Der er MegaVin ved første klik igen! Men denne gang er avisen kun på 12 sider med en blandet omgang rester fra forskellige importører, der sælges til generelt lave priser. 

Det hele domineres af Kaimira fra New Zealand, der har lidt mere klasse end Selaks og andre, som dominerer lavprisvin fra NZ. Men der er også god italiensk vin, flot Chile og god rosé og rød fra Spanien. Men læs selv... 


Så er MegaVin ude med endnu en avis. Indholdet er som altid en blanding af gamle kendinge fra Coop (MegaVin er Kvickly i Odder) og restpartier opkøbt fra de store importører, ikke mindst Amka og Taster.

Stjerne vildledning: Ved ALLE vinene er der 5 stjerner (*****) også vine, som har fået 3,7 (af 5) i Vivino (iøvrigt et medie, som jeg ikke har så meget tillid til. Dog er der bl.a. Black Rosé, som har fået 4* af Nana Vad (som er Coops indkøber) og 5* i Vinavisen. Ved denne vin er der anført 6*, ******. Lidt vildledende, for at sige del mildt!
      Vinene er typisk supermarkedsvin og få af dem ukendte for mig. Men af og til må selv jeg give op, og så tør jeg ikke anbefale vinene, desværre.
      Ofte vine med et par år på bagen. Det kan være ok med de røde, men med de hvide og ikke mindst rosé skal du være mere end almindelig forsigtig, da du ikke har flasken foran dig. Som altid skal du ikke stole for meget på normalprisen, som altid vil være skyhøj.

Bedste vin: Zardoz, Pepe Yllera Ribera del Duero, Soto-Manique "Naranjas Azules" rosé
Bedste køb: Kaimira-vine (især pinot noir, Hui Whero blend pinot blanc og chardonnay), Naranjas Azules rosé, Famiglia Blend 22, Aberlout 12 år.
      Alle priser ved 6 fl. af hver vin (tillæg 5 kr for at blande kassen). Vinene kan leveres (49 ved små ordrer, 19 ved over 500, fri fragt ved over 1000 kr). Tilbud indtil 7. juni

Kaimira vine fra New Zealand er bedste køb

Kaimira ligger i det smukke Nelson på nordspidsen af New Zealand's sydø (groft sagt til venstre for Marlborough). Det er meget mindre og mindre kendt, men vinene er lige så gode. Vingården er økologisk siden 2013 og alle vinene er fra Brightwater regionen og fra vingårdens egne 26 hektar vin. Vingården er solgt, så MegaVIn har opkøbt 40.000 flasker.
     MegaVin har købt 40.000 flasker fra vingården Kaimira i New Zealand. Vinene sælges til 49,95-59,95 pr flaske (v. 6) og er generelt rigtig gode køb. Har ikke smagt vinene, men kender vingården og Nelson. Vinstokkene er unge, så undgå for gamle vine, selvom en riesling sagtens kan gemmes 5-6 år.

Kaimira, hvidvine "Estate" ... 49,95/59,95

øko (v.6) Bedste køb***** (5/5), MegaVin. Jeg har helt tillig til pinot blanc og nok også chardonnay, som er hhv. 2016 og 2015/16 -alle vinene er med skruelåg, så de kan holde. Jeg vil nok også vove riesling (to typer, 2016 "Iti" er let sødlig og nok bedste bud) og pinot gris 2014. Men har ikke så stor tillid til viognier (2014).

Kaimira, syrah eller blend, estate ... 49,95

øko (v.6),Bedste køb, , ***** (5/5), MegaVin. Nelson er ret køligt område, men har sit eget mesoklima -og vender mod Australien, så røde druer modner fint. Jeg har nok mest tillid til Hui Whero, som er yngst (2016) og lavet af blend af diverse Bordeaux druer + syrah og pinot. Sært, men den har fået pæne ratings. Syrah 2012 er lidt mere tvivlsom. 

Pepe Yllera, Ribera del Duero... 59,95 

(v.6) 2017, ***** (5/5). En rigtig god spansk vin fra Yllera, en stor bodega i Rueda med ambitioner om at lave bedre Ribera. De har hyret Jean-Claude Berrouet (fra J.P. Moueix og dermed Pétrus) som konsulent, og vinene eer rigtig gode -dog stadig bedst i de yngre "roble" udgaver, som denne, der har fået 6 måneder i eg. En saftig kraftig sag med frugt og kraft. God til en grillbøf, serveret kælderkold.
      Jeg har mere tillid til denne end til Legón Premium 2015, Ribera del Duero (99,95, 4*).

Indómita "Zardoz", cabernet eller pinot noir... 69,95

(v.6), Chile, Bedste køb og bedste vin***** (5/5), MegaVin. Den bedste vin fra et af de større huse i Chile, hvis vine sælges under flere etiketter af Coop (Art Nostros i Irma, Gran Reserva i Fakta osv).
Men vine, der i reglen koster pænt over 100 kr og har ambitioner om at matche de bedste vine fra Concha y Toro og Santa Rita, som er endnu dyrere.
       Så dette er rigtig gode køb. Ikke smagt pinot noir 2017 fra Bío Bío langt mod syd i Chile, men den er nok
 ret lys og måske lidt for eget og tung. Men cabernet 2016 er rigtig flot.
Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indómita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg harmåske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lagerkapacitet til 36 millioner flasker! Huset er ganske nyt (2006) og ejes af giganten Bethia.

Sommos "Colección"... 99,95

2017 Somontano, **** (4/5). Vinen er en tand bedre end crianza (som Aldi har solgt til 49,95), men mindre god end Premium, som MegaVin solgte til 99 sidste år. Derfor kun 4*, selvom vinen nok kan fortjene 5*.Denne store (355 ha) ligger i Somontano ("Sous la Montagne" på fransk, vi er tæt på Pyrenæerne), som Megavin mener er en af Verdens 10 flotteste vingårde. Den skiller sig i hvert fald ud! Se foto. 


Chablis 2018, Levert Frères... 69,95

(v. 6) Undgå den. Den kan være ok, men det er svært at kontrollere oprindelse på vin med så populært navn som Chablis. Især når den er tappet 500 km fra vinmarken af totalt ukendt hus. Det er ikke holdbart for så kendt et navn som Chablis. Levert er et mærke fra firmaet Picard.

Soto-Manique "Naranjas Azules" rosé... 59,95

Bedste køb, 2018, ***** (5/5), MegaVin. Så langt den mest spændende af rosé vinene kommer fra druen garnacha lavet af ægteparret Soto. De lavede først denne rosé i Rueda (berømt for hvid), men er nu rykket til Gredos, hvor der en masse gammel garnacha druer. For mange måske Spaniens bedste rosé -i stil med Tavel fra Frankrig eller en god Provence. Tør, aromatisk. Men ville hellere have 2019 end '18. Men prisen er god! Og navnet: "Blå appelsiner"!

Peter Vinding-Diers -vælger vinene 

Peter Vinding-Diers er den gamle mester blandt danske vinmagere, onkel til Peter Sisseck, men selv med en lang, glorværdig karriere som vinmager i det meste af Verden. Han var pioner for bl.a. nye gærtyper, som har revolutioneret vinindustrien. Han bor i dag på lille vingård på Sicilien, hvor han laver nogle glimrende vine, desværre i små mængder. Han er desuden rådgiver for kooperativet SetteSoli.
      De fleste vine, vi ser fra hans hånd, leveres af firmaet Angelo Rocca, som har hyret Peter som konsulent. De mødes et par gange om året -bl.a. med Amka's Karsten Søndergaard- hvor de vælger vine ud.
      Angelo Rocca bor i industrikvarter i udkanten af Milano og er et ambitiøst, hurtigt voksende firma ejet af familien Rocca. Huset har en vingård tæt på Barolo og en anden i Puglia (hvor familien stammer fra), men de dækker slet ikke de mængder, der sælges, så det meste købes ind fra hele Italien. Firmaet leverer vine til rigtig mange, bl.a. AMKA, der sælger videre til bl.a. Coop, Rema1000 (Dezzani) og andre. MegaVin tilbyder bl.a. følgende vine, der er signeret Peter Vinding-Diers og Angelo Rocca:

La Famiglia 2017 "Blend 22", Sicilia... 66,66 

Bedste køb,  ***** (5/5), MegaVin. En rigtig flot vin, som trods grosted på Sicilien er lavet på cabernet, syrah og merlot fra Sicilien. Tappet af Rocca, udvalgt af Rocca, Peter Vinding-Diers og Amka. Der er også en snert eg. Men en rigtig flot vin i en kommerciel, men bestemt ikke ligegyldig stil -der er lidt fasthed og struktur over vinen. Flot vin til prisen. 

(Grande Alberone Zinfandel -samme pris. Hmm, lyder suspekt som en kraftbasse. Den har fået 96p af Maroni, som formentlig er gået over til en 200 p skala). Tror ikke, Peter Vinding er inde over denne vin?

Dezzani 2014 "Miliasso", Toscana (v.6: 48).  Den fik 87p af Houlberg -men det er over 3 år siden. Ej smagt, men ville ikke købe den trods de pæne ord. 6 år er ganske meget for denne type vin.
Pippo Nero d'Avola 2017, Sicilia (v.6: 39,95, 5*). Sikkert en drikbar og god vin.

Château de Potiron, Côtes de Bordeaux.... 79,95

2014  Cuvée Excellence, ***** (5/5), Megavin. Tidligere bedømt i 2010 (til samme pris i Kvickly), som var rigtig flot. 2014 er nok lidt lettere, men stadig en god klassisk Bordeaux. Formentlig middel fylde, god duft, stadig lidt bid, så giv den et år eller tre.  Jeg ved ikke, om du skal lægge for meget i "Excellence" -den eneste vin, der nævnes på slottets web, er "Exceptionelle", så den er måske bedre?
      Slottet blev købt af den danske familie Schmidt i 2001. Jeg husker et besøg midt i 00erne, hvor jeg smagte vinene første gang. Kunne faktisk godt lide vinene fra Potiron -men Bordeaux var  meget ude i de år, og etiketterne hjalp heller ikke (de er pænere i dag!). Men jeg bruger stadig den lille kølebox, prøverne var i -så jeg har en vis svaghed for vinen, som dog fortjener al mulig ros. 

En anden god fransk vin er Domaine Lafage "St Genis de Tanyères"2015 (89, 5*). Ej smagt, men vingården er god. 2015 er ikke helt ung, men jeg har tillid til den. 


Aberlour "12 år" Single Malt ... 199,- 

Bedste køb, ***** (5 af 5), Megavin (v. 1 fl).  
Denne glimrende Speyside er "Double Cask Matured", dvs. lagret i både Bourbon fade (normalt i Skotland) og Sherry-fade, ialt et minimum af 12 år. En middelfyldig blid Malt med herlig bouquet, ganske raffineret og indbydende stil. 
      En rigtig god whisky til begyndere og erfarne. Den samme whisky koster iøvrigt 290 kr i Bordershop og 549 i Bilka!  

      Og jeg foretrækker den så langt for de andre Mega-alkoholer. Davidsen XO rom koster 250, men kan ligne blend fra romfabrikken i Holland, dvs. god kvalitet, men lidt for dyr -så hellere Don Papa rom fra Philippinerne -har du smagt rom herfra før? (7 år, 249). Old Pulteney 12 år er også god (250), men Aberlour er stadig bedre køb.