Søg i 1200 opslag:

15/06/2020

De stærke drikke er de bedste tilbud!

Det stærkeste tilbud er de stærke drikke i denne blog, dvs. 45,8% Single Malt og andet godt, som helt tager modet fra vinen, både med og uden brus!  Men der er et par hvide lyspunkter: En herlig Sancerre fra Meny samt den altid gode Riesling fra Pfaffenheim, som begge er værd at lede lidt efter .


Men ellers det spiritus, især whisky. Superbrugsen og Kvickly har fået et parti 100 cl flasker med malts, som sælges til 349 (det svarer til 244,30 i de normale 70cl flasker). Talisker er mest original i smag, men for de fleste er Dalwhinnie nok bedst -og så er den 15 år! Men ellers skal vi igen fejre den sorte Johny Fodslaw, som er så meget bedre end den røde...

Bedste køb: Palo Alto rød/hvid/rosé, Riesling Rudolf Müller, Pfaff Riesling Jupiter
Bedste vin:  Sancerre Côtes Blanches, Riesling Jupiter Pfaff, Amarone Annaberta, diverse Malt Whiskies + Johnie Walker 12 år.


Dalwhinnie 15 år, Single Malt 43%, 100 cl... 349,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni 
(70 cl = ca. 244 kr). Kvickly og Superbrugsen tilbyder 3 malts på 100 cl flaske (= 43% mere indhold) til en rimelig pris, som faktisk kan matche duty-free (og måske eer det overskud herfra?). 
      Dalwhinnie er den blideste og mest lækre malt, ret let trods sine 43% alkohol med overdådig bouquet efter 15 år i eg. Den er røget, lang og kompleks, men rund og flot. Destilleriet ligger faktisk præcis midt i Skotland sådan omtrent midtvejs mellem Edinburgh og Inverness. 
      Coop tilbyder til samme pris Cragganmore 12 år, som også er en god malt i en kommerciel stil, men ikke så godt køb (40%, ikke 45,8 eller 43%). Og Dalwhinnie er lige lidt blidere og lækrere i stil. 

Talisker 10 år, Single Malt 45,8%, 100 cl... 349,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni 
(70 cl = ca. 244 kr).  Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye, som ligger ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen er siden 1995 forbundet med fastlandet med en bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
      Destilleriet ligger ned til vandet. Denne single malt 10 år er blandt de fineste, og den har lidt af Islay's tørv og medicin, men i en blidere, smuk udgave -og trods de 45,8% alkohol er den overraskende blid.  Som Coop skriver: "Talisker Single Malt 10 er modig whisky, der kræver modige whisky-drikkere. Men hvis du tør, får du en unik smagsoplevelse, der åbner helt nye døre for, hvordan whisky kan smage". 
      Isle of Skye er i øvrigt også kendt som stedet, hvor den berømte whiskylikør Drambuie skal være opfundet. 


Johnie Walker Black Label "12 år"... 169,95

Bedste køb, ***** (5/5), Kvickly, Superbrugsen, indtil torsdag 18. juni

Johny Fodslaw (som han hed for 50 år siden) er "still going strong" -og fylder faktisk 200 i 2020. Tillykke! 
      Mærket var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var dengang som nu en anderledes god whisky -og lidt af et fund til 170. Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 
      John Walker kom fra en fattig familie af bønder, som begyndte at sælge whisky. Single malt -og langtfra alle var lige gode. Derfor begyndte han at blande "vatted malts", og det kunne kunderne lide. Hans whisky begyndte også at blive solgt uden for Skotland. 
      Sønnen Alexander opfandt den elegante 4-kantede flaske med etiketten på sned i præcis 20 grader. Med sønnesønnen kom der i 1909 farver på etiketten, og hermed var Red Label og den ikoniske Black Label 12 år født. I løbet af de senere år er der også kommet en Blue og White Label til. 
      Personligt vælger jeg dem fra -det er kun Black Label, der er rigtig interessant -og et godt køb. Tænk på, at der er folk, der betaler over 200 kr for en gin (som er næsten gratis at lave), når denne lagret 12 år fås for 169! Og for en gnier for mig er det rart, at den koster £30 på destilleriet! 

       Famous Grouse fås i Meny (99,95, 5*), et godt, ungt whisky blend. Den er ikke 12 år, men slet ikke ringe, som heller ikke Jameson irsk whisky (4*, 119,95, Coop). 

Hardy VSOP Cognac Fine Champagne... 169,95

**** (4/5),  Kvickly, Superbrugsen, indtil torsdag 18. juni
Cognac fine Champagne dvs blend af petite og grande Champagne, de to bedste områder i Cognac.  Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og tilhører i dag et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac. Familien er så vidt vides ikke i familie med et vinhus i Australien! 
Til samme pris også: 
Jack Daniel Black Tennessee Whiskey (3*, 169,95, coop) for sød for mig, men favorit for mange).

Cointreau TripleSec Liqueur (4*, 169,95, Coop), rigtig god orangelikør, som er sød, men også stærk, 40%). samt: 

Palo Alto, reserva, rød/hvid/rosé... 6 fl: 199,-

Bedste køb, rød cabernet-carmenère-shiraz, rosé shiraz, hvid sauvignon,***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni, normalt 69,95. 
En tør, frugtig rosé, ren og skær, mineralsk men god rød, med middel fylde og ren eftersmag. En meget frugtig ren hvid, alle fra Maule i den køligere del af Central Valley. Etiketterne er ganske simple, det er vinene også, men ok kvalitet -især da til denne lave pris. Palo Alto er træet på etiketten. Når vinbønder ser dette træ, ved man, at der her er god mulighed for at dyrke vin. Hm! 
      Du kan også få Trivento Reserva fra Argentina (4-5*, 45, Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag). Den er ikke 10 kr bedre end Palo Alto.

Rudolf Müller Riesling Mosel ...  35,-

***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni

Jeg har rost Sallinggruppens Dr Pauly og Noble House. Modsat Salling henter Coop sin riesling ved det dyrere Mosel. Til den sødlige, kommercielle side, let neutral duft, men med fin syre, der gør vinen frisk. Den får 5* for prisen -og historien! 

      Rudolf Müller er et af de historiske huse ved Mosel, selvom det ligger i Reil tæt på Zell, hvor vinen er tappet. Familien Müller er en af egnens stolte familier, som er i familie med Dr Thanisch, udødeliggjort i vinen Bernkasteler Doktor, måske de dyreste kvadratmeter i Tyskland. Jeg har smagt Doktor flere gange, fra årgang 1921 (som var op i 1980erne) og frem til 2015.  Jeg synes næsten, jeg kan dufte lidt Doktor i vinen. Indbildning, formentlig!  

Gran Baron, cava, flere typer ... 40,-

brut og rosé ***** (5/5), de andre ***Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni,

Brut er absolut drikkelig. Men du får mig ikke til at kalde den god -og de 5* er for prisen! Pænt brus, behagelig frugt, tør (Brut), men med let sødme til sidst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). 

      En noget pauver vin til studenter og andre, der har noget at fejre, men for den ukritiske smager den faktisk ok -og egentlig lige så godt som Calvet's Crémant de Bordeaux, hvid eller rosé (59, 4*, Føtex). Den har et finere brus, er mere tør, men egentlig ikke bedre. 
      Skal det være bedre, skal du i Meny (Crémant Lugny, 4*,79,95) eller Coop (Joseph Perrier Champagne, 209), som jeg skrev om i sidste uge. 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 2 fl. 129,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's pinot gris, ikke tappet på vingård. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 


Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb.

Sancerre "Domaine des Côtes Blanches"... 99,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18. juni. Når en Sancerre er god, har den noget forfinet og raffineret, der skiller den ud fra New Zealand's sauvignon vine (hvor Meny tilbyder en af de mindst gode, Queen's Bay, dansk tappet, der ikke er 49 værd). Vingården ejes af ægteparret Francois og Monique Millet og ligger io Bué, en af mange smukke og gode landsbyer i Sancerre. Ægteparret har 21 hektar, heraf 15 hektar på "hvide skråninger", som navnet antyder! 



Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 129,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18. juni,  
Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner.