Søg i 1200 opslag:

10/06/2020

Studentervin fra Champagne, Italien og Côte Rôtie

Der var spænding til det sidste! Må studenterne få deres hue, må de køre i gamle, udrangerede lastvogne så tæt som sild i en tønde -og må de drikke sig i hegnet? 

Ja, det må de godt! 12-13 års skolegang er overstået, og de starter en ny del af deres liv... Det skal fejres med Champagne -eller i hvert fald noget der ligner! 


Igen i denne uge er det Irma, der har de bedste tilbud. Champagne Perrier er god uden at være stor -og 209 kr er en god pris, men så heller ikke mere. Deres Vintage 2008 er et bedre køb. 
      Meny's Crémant fra Lugny et godt bud på Champagne-alternativ, en noget bedre vin end Irma's Giordano Spumante, en rigtig industri-spumante. Men ikke ringe. 

      Langt mere spændende er Giordano's sjove rødvin, Albarossa, en slags "sådan troede jeg Barolo smagte" (for sådan smager Barolo aldrig, den lever i duften og har slet ikke så mørk en farve!). 
      Masser af farve er der til gengæld i Guigal's vine (også i Rôtie, selvom der er 5-8% hvide druer i vinen!). Huset er MEGET stort -men det meste er den almindelige Rhône. Deres bedste er Côte Rôtie, også denne "Côte Brune et Blonde". Til 300 er det faktisk et godt køb! 

Bedste køb: Guigal Crozes Hermitage, Giordano Albarossa Piemonte, Adam Riesling Alsace. 
Bedste vin: 2008 Joseph Perrier Champagne, 2016 Guigal Côte Rôtie

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  209,30

(299 -30%), Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. juni
En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af lille  restsødme på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-13 g/l!). 
Vinen er ikke stor, men indbydende, en rigtig party vin. 89p/Parker i 2019, 88p i WineEnthusiast. Den seneste karakter et nok mest rigtig. 
Den svenske nestor Juhlin kan ikke lide demi-sec, men jeg synes faktisk Joseph er god for sin type -38g restsødme- og får da også 5 hjerter i KvindeVin. Hmmm!

Joseph Perrier er slet ikke i familie med  den blidt perlende Perrier vand -og slægtskabet til de bedre kendte naboer Laurent-Perrier og Perrier-Jouet er også noget usikkert. I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, som også ejer bl.a. Canard-Duchêne (som meget praktisk importeres af søsteren Coop), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Joseph Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2008"... 279,30



***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. juni. Køb hellere denne end den uforskammet dyre Joséphine (559,30 -den får 90p af Parker, tæt på 89p, som han giver den almindelige brut!). 
Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, og denne er formentlig bedre end Joséphine -og et bedre køb! Denne er efter 12 år er i sit livs form, selvom jeg kender én og anden, der mener, den vil blive bedre med yderligere 5-10 år på flaske. Godt køb.

Giordano Spumante, rosé eller hvid, 2 fl: 99


**** (4/5)Irma, indtil onsdag 24. juni. Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil nok tiltale dem med huerne! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, ***** (5/5), Meny, gælder fra fredag 11.juni-torsdag 17. juni. 
Vil du ikke ofre god Champagne, så hellere en god crémant som denne, tappet af vinbønderne selv (her et kooperativ). Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

Riesling reserve Alsace, Adam... 79,95

***** (5/5), Meny, gælder fra fredag 11.juni-torsdag 17. juni. Baggrunden for denne blog (hvis du bruger pc eller tablet) er fra Riquewihr i Alsace, så du vil nok se mere Alsace, før jeg skifter den ud! Adam bor et par småbyer længere mod syd, i Ammerschwihr, en af de byer, der blev ødelagt under krigen, men er genopført og ser så smuk ud som nogensinde. Denne vin er formentlig af indkøbte druer og ikke fra eget domæne. Søren Frank smagte en ældre årgang, men den holder meget godt også til 2018: "Ganske karaktertro Alsace-riesling med citrus, blomster, honning  og gule stenfrugter i næsen. Relativt slank og knastør mund med tons af mundvandsdrivende syre". Altså udpræget madvin! (selv har jeg kun smagt 2016). 

N.B: Jeg ville også gerne anbefale Meny's Cantonnet Bordeaux (flere typer, 3 fl: 200), men kender den ikke. Rosé vil dog nok være godt køb. 
Undgå til gengæld Meny's Queen's Bay sauvignon (49,95, 3*) -en dansktappet New Zealand med et navn, som må være opfundet hos tapperen i Brøndby! Smagt et par gange (samme ses også i Bilka og hos Coop, bare andet navn, men samme lidt kedelig, men uskadelige vin). 

Albarossa, Piemonte, Giordano... 2 fl:  169,-


***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. juni. Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo og har vin her, men mere i Salento, bl.a. primitivo. Hans Barolo osv er middelmådig, men denne albarossa er faktisk rigtig sjov! Albarossa er en naturlig krydsning fra 1938 mellem -troede man- druen fra Barolo, nebbiolo, med barbera, men nebbiolo'en viste sig at være en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig, chatus. Så druen blev aldrig rigtig populær. 
      Men den er faktisk god -men der er p.t. blot 10-15 hektarer med druen, og kun 3 vinhuse sælger den, bl.a. Giordano, her i årgang 2017:  "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Côte Rôtie 2016, Guigal... 299,-

***** (5/5)Irma, indtil onsdag 24. juni. Til samme pris også hvid 2017 Condrieu (4*). 
Det er skræmmende at give 5* til vin til 300, men vinen er sjælden og næsten altid fremragende -og den bliver normalt solgt til 499 kr, så de 5* er ok. Guigal er nr ét i Côte Rôtie, og vinene er altid gode -denne har fået 91p af RobertParker, som skriver: " a classic, typical of the appellation. It's wiry and lithe, fresh and vibrant, with intriguing herbal-floral nuances and tart red fruit flavors. Medium to full-bodied, it's silky and charming already, with the ability to drink well for up to a decade" -Joe Czerwinski
      Vinen kommer ikke fra Guigal's eget domæne (disse vine sælges som Ch. d'Ampuis), men fra indkøbte druer (huset leverer knap halvdelen af vinen fra hele området). 
      Irma sælger flere Guigal vine i dissse 2 uger -denne er mest interessant. Châteauneuf koster 239 og er god, men ikke stor. Crozes Hermitage 2017 (6 fl: 799, 5*) er godt køb. Den får 89p/Parker.  Guigal laver hvert år 4,5 millioner flasker Côtes du Rhône (6 fl: 399, 4*). Her kan der fås bedre vin fra andre huse.