Søg i 1200 opslag:

06/06/2020

Flotte hvide vine til en sjælden sommeraften...

Trods en stor lyst til rosé er jeg nødt til at drikke hvidt i denne uge. Til gengæld er det god hvid, som pirrer og inspirerer smagsløgene. Som -naturligvis- Fournier's Sancerre, som har alt det, du ikke finder i det meste Sancerre, ofte tappet så langt fra vingården, at jeg tænker mit. 

Men Østrigs veltliner fra Sant Thias er også god -og i stil ikke langt fra Sancerre- og glem ikke Santa Cristina's frugtrige hvide Umbria. 

Kun Barolo Colarej fra Gemma kan nævnes som bedste vin blandt de røde, så det er som helhed ikke en mindeværdig uge for rødvin. Alle vine er fra Rema1000 og Bilka. 

Bedste køb: Sant Thias (grüner veltliner og riesling), cremant de Bourgogne Tarville, Santa Cristina rød og hvid
Bedste vin: Sancere og Pouilly-Fumé Fournier, Barolo "Colarej" Gemma. 

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 49,- 

Østrig***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 13.juni.
Hvid grüner veltliner eller riesling (5*), rosé, rød pinot noir (3-4*). 

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten
     Riesling har jeg ikke smagt. Nok noget mere sprød og mindre kommerciel -men giv den en chance og skriv til mig! Rosé virker for letbenet. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, som afløser "Gemischter Satz" (blend af flere druer).
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
Herunder: Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet.

Crémant de Bourgogne, Brut hvid eller rosé... 50,- 

Comte de Tarville, ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 13.juni.

Etiketten er ikke så pæn som andre crémant'er, så derfor har jeg mere tillid til den! Den var testvinder i Berlingske for et par år siden -og til 50 er den et must! Tæt på Champagne i stil og smag, og faktisk bedre end Champagne til under 100! 
      De fleste kæder henter deres crémant de Bourgogne fra giganthuse som GCF (Calvet, Laugel, Helfrich, Arthur MetzBrucker), Boisset (Ponnelle, Maison du Crémant) eller Béjot (Moingeon), så alene derfor er Rema's vin mere interessant. Firmaet ligger i forstad til Chagny nær Santenay i Bourgogne og er meget lidt kendt. 

      Rema1000 sælger til samme pris også Brachetto d'Acqui "Araldica". Søde røde bobler med vag duft af mørke bær og let syre. Egentlig ret sjov, så prøv den til frugtdessert. Men køb kun én flaske -du kan let blive træt af stilen i længden (4*)  
      Rema1000 sælger også Maynard's 10 år gammel hvid Port (50 cl, 109, 4*). 50 cl = 8-10 glas, en praktisk størrelse. Gammel hvid Port er sjælden -og sjældent god. Denne er nok så god, som det er muligt, men den får ikke mere end 4*. Nydelig bouquet, pæn længde. Maynard er del af Baron de Vilar, et af de mindre private vinhuse. 

Santa Cristina, rød Toscana, hvid Umbria... 49,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11. juni
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er Orvieto's fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 

Den røde er lillebror til Villa Antinori og lavet i om muligt endnu større mængder (4-5 millioner fl/år!). Bestemt ikke ringe -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 

      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Santa Cristina er et af Antinoris mærker. På etiketten stod der Chianti Classico indtil for 30 år siden (som også på Villa Antinori) -i dag må begge nøjes med at være Toscana.
Foto: Albieri Antinori er datter af markis Piero og har ledet huset siden 2017. Familien har lavet vin i Toscana siden 11200- tallet, en sjælden rekord. 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11. juni, normalt 199.
Til en sommerdag med eller uden laks og stenbider vil en god hvid være selvskrevet -og disse to er flotte. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Tag bare Sancerre -den er i reglen et par kroner dyrere (især lige nu, da høsten i 2018 var lille), mens Fumé måske har en snert mere fylde.  


Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I daghar huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end f.eks. Calvet o.l., som du også finder på hylderne hos Salling-gruppen.  

Nederburg "Winemasters", flere typer, frit valg... 49,- 

rød eller hvid, Western Cape, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11. juni, 
Opkaldt efter året -1791- hvor Nederburg blev grundlagt. 4 små stjerner. Nederburgs basisvine er slet ikke tossede -kun smagt et par gange, men behagelig shiraz og cabernet uden de store dikkedarer, fyldig rød som frisk tør hvid (kun sauvignon smagt). Godt køb. Tappet i England.
Foto: Nederburg's Manor House nær Cape Town er firmaets pryd, som blev opført af Philippus Wolvaart år 1800. Firmaet voksede, men bevarede et godt ry. Deres ædelsøde Edelkeur vakte opstandelse og blev lavet i små mængder og solgt ved en auktion, basis for den årlige vinauktion, som stadig bærer firmaets navn. 
      Bilka sælger også fra samme hus Drostdy Hof (basisvine, rød/hvid, 35, 4*), ok uden store dikkedarer. En tand bedre er Kumala Reserve Shiraz (39,- 5*), en ganske flot vin, som laves af giganten Accolade. Kumala er Sydafrikas største mærker.  

Gemma Barolo "Colarej"... 99,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11. juni, normalt 209.
Jeg er ingen stor Barolo fan, men kan godt se kvaliteten i denne vin, især til blot 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. 
Set i 2015 (klassisk årgang), men kun smagt i 2014, som havde typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Vil dog formentlig give 2015 3-4 år eller mere i kælderen.  
Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi!  Denne vin fandt jeg god (smagt én gang! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, frugtig og afrundet. 
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto). Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -26 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe det meste fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  Angelini og dolcetto.