Søg i 1200 opslag:

12/06/2020

Itaiensk for begyndere -Barolo og Brunello (og lidt andet)

Det vigtigste først: italienerne laver vin til mad. Dvs. vinen er tør, ofte med en del syre, som laver et modspil til maden. Men smag selv: 

Prøv en Barolo som Colarej og smag den op mod en primitivo o.l. fra Syditalien. Så ved du, hvorfor Barolo-folket (og andre) siger, at alt syd for Rom slet ikke er Italien. I hvert fald ikke vinmæssigt!
Mine vinkender-venner elsker at skælde ud på vinene fra Syditalien, men ret beset er de slet ikke ringe. De smager bare ikke italiensk, dvs. som madvin. 


Barolo er kongen, men som mange konger ikke altid sympatisk, en aristokrat med "stiff upper lip", dvs. imponerende, men ikke let! Den unge udfordrer til titlen er Brunello konge, noget mere indbydende end Barolo, men stadig præget af blåt blod i glasset.

Så er det lettere at holde af barbera fra Gemma i Barolo  -for slet ikke at nævne den hvide arneis!

Men vil du have behagesyg vin, der samtidig er gode køb, så skal du til Spanien, Argentina og Portugal...

Bedste vin: Barolo "Colarej", Brunello "Poggio Forte", Gemma Arneis. 
Bedste køb: Castaño Organic, Trapiche Oak Cask (især rød), Periquita Reserva.  

Castaño "Organic", rød monastréll.. 30,-

Castaño "Organic", hvid macabeo... 30,-

Castaño "Organic" rosado monastréll.. 30,-

***** (5/5), Netto, indtil fredag 19. juni. 

Netto har en billig italiener til 35 (Canti, tappet af gigafirma i Norditalien, selvom vinene kommer fra hhv. Puglia og Sicilien). Den når ikke Castaño til sokkeholderne og er forresten heller ikke økologisk! 

      Men det er noget af det, Spanien kan -landet er i dag nok det bedste til billig vin og sætter totalt Italien i skammekrogen -og ofte også Argentina og Chile. 
      Dermed ikke være sagt, at vinen er god! Nej, men den røde har nydelig farve og pæn duft, noget kort og lidt umodne bær i næsen, lidt for meget solskin, men ok og fast uden at være hård
Rosé er på samme monastréll drue, men mangler karakter. Men den er tør, har lidt aroma (jordbær), men lidt for blød. Den hvide er på druen macabeo og har mere friskhed med lidt æble i næsen, ret let, med frisk syre. Uskadelig, men slet ikke ringe -og til 30 kr! 
      Husets andre vine er bedre -Hécula er flot som også Colección, der begge jævnligt fås for omkring 50 kr. 
      Foto viser eksportchef Daniel Castaño, der sammen med sine brødre overtog firmaet fra faderen for nogle år siden. Huset dominerer totalt Yecla lidt syd for Alicante og bruger samme monastréll drue. 

Arneis Langhe, Gemma... 65,-

***** (5/5) 2019, Bilka, indtil torsdag 18. juni. Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo har aldrig begejstret, men denne hvidvin på den fine hvide drue arneis er en anden sag. 
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!), så den forsvandt næsten, da denne praksis blev forbudt. 

Barbera "Bricco Angelini", Gemma... 65,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18. juni.
En rigtig god barbera ! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masseer af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.  
       Gemma er en stor, moderne vingård, grundlagt 1982 af Silvano Piacentini, som er storleverandør til Salling-gruppen (bl.a. le Arche og mange andre vine).
Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi!  
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto). Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -26 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe det meste fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  Angelini og dolcetto. 

Gemma Barolo "Colarej"... 99,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 18. juni, normalt 209.
Jeg er ingen Barolo tifosi, men ser høj kvalitet i denne vin, især til blot 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. 
Set i 2015 (klassisk årgang), men smagt i 2014, som havde typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men også en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. Vil dog formentlig give 2015 3-5 år mere i kælderen -en stor kontrast til barbera'en herover! 
       Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi!  Denne vin fandt jeg god (smagt én gang! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, frugtig og afrundet. 

Brunello, Poggio Forte, Montalcino... 99,-

***** (5/5), Bilka, normalt: 199, indtil torsdag 18.juni  

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både steg og bøf fra grill! 
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 59,-

Masi "Masianco", hvid Venezie... 59,-

Masi "Rosa del Masi, rosé Venezie.. 59,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 18. juni. En særdeles rimelig pris på vin med kendt navn -og som smager godt her og nu. En uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også rigtig god, men du kan finde bedre rosé til prisen. 
Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). "Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver mere kraft og frugt til en lys, frisk rødvin. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-


Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****, Netto, indtil fredag 19. juni
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark. Deres almindelige vin til eksport er også god, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. 

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Pinot Noir (3*) er lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 
Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Syrah (5*) er mere krydret, men også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, selvom den er præget af unge vinstokke. 

Periquita Reserva...... 6 fl: 299,-

***** (5/5), Bilka, normalt: 199, indtil torsdag 18.juni  (1 fl: 49,83). 

Slet ikke ulig Campo Fiorin, men den har lidt mere af det hele -afrundet, fyldig vin med en rund blødhed, der kan få Barolo til at smage som en syrebasse! Den smager omtrent som jeg husker de første Periquita'er i 1980erne. Ikke en stor vin, men en vin, der tiltaler de fleste, men stadig har kvalitet. 

I dag er den almindelige udgave (og jeg taler slet ikke om den endnu tyndere udgave i plastpose og pap) en lidt ordinær vin, desværre! 
      Vinen skal komme fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet den siden 1834. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag.