Søg i 1200 opslag:

25/06/2020

Lækker tysk riesling, god Rhône -og billig Rhône m.v.

"Hellere rose en vin for meget end for lidt", det er første, anden og tredie regel, når man skal sælge vin. Det ved jeg som gammel vinhandler! Men af og til løber superlativerne af med sælgeren, når Nemlig kalder Alain Jaume for "Rhône's ukronede vinkonge"


Det er store ord, især når man ser på ratings, som f.eks. Wine-Searcher eller Parker giver vinene. Jaume får ros for sin vin -men det er i reglen domæne vinen (Grand Veneur). 
Og der er ærligt talt ganske mange andre, som med lige så stor ret -og formentlig større ret- kan kalde sig "Rhones vinkonge". Vi nævner i flæng Barroche, Pegaü, Nerthe, Clos des Papes, Beaucastel, Bonneau -og i nord er vist også noget, der hedder  Chapoutier, Jaboulet, Chave og Guigal. 
      Vinene fra domænet Grand Veneur er gode 'Neuf-vine, men så heller ikke mere! Og disse vine kommer end ikke fra Grand Veneur, men fra andre marker, hvor Jaume køber druer eller vin. 
      Lige herunder er der Mosel fra Dr Thanisch, og at kalde ham for "Mosels vinkonge" er formentlig langt mere berettiget, men i Mosel vil rigtig mange helllere krone JJ Prüm, Haag, Egon Müller, Molitor, von Hövel og (mange) andre. 
Bedste vin: Grangette des Garrigues Vacqueyras, Dr Thanisch (begge vine), Brot + Butter Riesling. 
Bedste køb: Brot+Butter Riesling, Lidl Beaujolais Villages, Lidl Rhône.  

Vacqueyras "Grangette des Garrigues", v. 6 fl:  109,95

2017, ***** (5/5), Nemlig.com, indtil mandag 28. juni, normalt 159,95. 
Jeg foretrækker Coop's l'Oiselet (99) for denne, men stadig en absolut glimrende vin. Grangette ("den lille gård") ejes af familien Jaume, der bruger den til négoce-vine, dvs. druer eller vin købt udefra -deres bedste vine kommer fra eget 45 hektar gods. En solid kraftig vin, som er glimrende køb. 

Sommerhausen Riesling, "Brot+Butter", 100 cl, v. 6 fl:  75,- 

2018, ***** (5/5), Nemlig.com, indtil mandag 28. juni. Vi ser sjældent vin fra Franken, så derfor er denne vin så velkommen -Sommerhausen er en glimrende vinby nær Main floden i den køligere del af regionen, som groft sagt ligger til højre for Frankfurt. Ej smagt, men jeg kan lide den allerede!  Bemærk 100 cl = ca. 56 kr/75 cl. En meget rimelig pris. Vinen har frisk syre og meget ren aroma, ikke så aromatisk som f.eks. Mosel eller Alsace. 

Dr Thanisch Bernkasteler Riesling, v. 2 fl:  119,95

2019 Kabinett )tør) eller Feinherb (halvtør), **** (4/5), Nemlig.com, indtil mandag 28. juni. Der er noget magisk ved ordet Doctor Thanisch. De ejer hjertet af selve Doctor bjerget i Bernkastel, formentlig de dyreste kvadratmeter overhovedet i Tyskland! Denne er slet ikke så fin, men dog stadig ren riesling og fra billedskønne Bernkastel -og vinen er rigtig god. Foretrækker Feinherb med svag sødme frem for den helt tørre -men vinen er også ung (2019). Men det eer svært at forestille sig noget bedre end en klassisk riesling fra Mosel, som disse (måske også fordi jeg husker en vidunderlig Doctor feine Spätlese fra 1921, som var i god stand efter over 60 år! 

Guilhem "Chevalier Malviès" chardonnay, 6 fl. 299,70

49,95 v.6, normalt 89,95, 2018, **** (4/5), Nemlig.com, indtil mandag 28. juni
Sidste år kostede den samme vin 70 kr, nu er prisen 90, en helt vild pris -men meget godt i tråd med nemlig.com's strategi om mindre underskud år for år! Men til 49,95 (mod 42,50 sidste år) er den stadig  et godt køb. Nydelig lille aroma, tør, let -en herlig erstatning for de kedsommelige chardonnay'er man ofte ser. Fås også som sauvignon, formentlig også god. 
Noget bedre end den Maufoux chardonnay landvin, nemlig også tilbyder. 

Guilhem "Héritage", Malepère... 6 fl: 299,70

49,95 v.6, , 2018, *** (4/5), Nemlig.comindtil mandag 28. juni
Også denne vin skal være med til at barbere underskuddet i nemlig.com ned. Normalprisen her er også sat 20 kr op. Men vinen er rigeligt tilbudsprisen 49,95 værd. 
En rigtig udmærket rød af merlot og cabernet, sådan lidt Bordeaux i stil, blot med åben frugt og blødhed. Der er en snert eg i vinen, men det generer ikke!
 Foto: Familiens slot. Denne vin kommer fra familiens ejendom  i Languedoc, i Malepère lidt oppe i det relativt kølige bagland mellem den vidunderlige middelalderby Carcassonne og Limoux. 

2018 Côtes du Rhône, Lidl... 30,-

***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 27. juni, normalpris 45. Faktisk en ganske udmærket Rhône, der som Beaujolais'en kun signalerer discount, men som sådan faktisk overrasker utroligt meget til prisen. God fylde, ren smag og frugt -nydes kælderkold til alt fra burgere til pasta og pizza. 

2018 Beaujolais-Villages... 40,-

***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 27. juni, normalpris 50. For mig som etikette-fanatiker er dette en kedelig etiket, men jeg må indrømme, at vinen faktisk er typisk Beaujolais med åben gamay-aroma, frisk fyrighed og gode bær i eftersmagen. Jeg kender ikke leverandøren, men med tappested midt i Beaujolais er det slet ikke ringe. Det passer med vinen! 

2018 Cabernet-Sauvignon-Merlot, Cap Voyage... 55,-

**** (4/5), Lidl, partivare (aftappet i Sydafrika). Faktisk en ganske god vin, som har lidt mere bærduft end mange. Men vel egentlig ikke bedre end en god Spier -derfor kun 4*. Prisen i hjemlandet Tyskland er € 7 (ca. 53, så en rimelig pris). 

Lidl, 25 cl vin, frit valg, 2 fl: 20,-

***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 27. juni. De små flasker kan være praktisk til picnic med plastikglas, hvor få for alvor smager på vinen. Vinen er stadig et par klasser over en pap/plastikpose vin, så du behøver ikke rynke alt for meget på næsen. Undgå den sødlige Zinfandel rosé og ruby cabernet (som ikke har meget med cabernet at gøre!). 
      Men den sydafrikanske chenin blanc og den chilenske cabernet er sikkert ganske ok. Vinene er tappet i Tyskland.  

Torrontès, Cimarossa... 40,-

**** (4/5), Lidl, partivare  (aftappet i Tyskland). Generelt ser vi for lidt torrontès i Danmark! Druen er en argentinsk specialitet, som mest gror i Rioja, et af de varmere områder i Argentina. Druen er dog spansk -fra Galicien- men her ses den sjældent. Druen kan have en meget rig aroma, gewurz'agtig, men er tør, ret blød. Denne er ikke i top, men prisen er rimelig. 
Kritikerne har (med rette) ofte været hård mod de tysktappede Cimarossa vine, der oftest er umanerligt anonyme, formentlig filtreret til ukendelighed for at skjule discount kvalitet. Torrontès er måske undtagelsen? 
      Lidl tilbyder også Primitivo Puglia (6 fl: 189, 5*, indtil lørdag 27.6.). Ikke en vin, jeg vil købe, men kan se, at Vinavisen har givet den 5* -og til 31,50 kr/fl. kan den ikke være andet end godt køb. 

      Riesling Alsace (40, indtil 27.6.). Vinen er tappet af Jean Cornelius i Ammerschwihr, som jeg ikke kender. Kan være ok, men vil ikke løbe risikoen.