Søg i 1200 opslag:

29/03/2020

Flotte vine i Irma -til gode priser

 Irma er kommet ud med en perlerække af gode tilbud, som virkelig kan få mig ud at køre... Irma er dyr med mange ting, men sjældent med vinene, selvom de ikke altid er gode. Men i denne uge viser Irma sig fra deres bedste side, så det har været svært at vælge de bedste køb. 


I august skrev jeg om Irma's andel danskernes vinkøb -lige fra dengang det var forbudt at købe vin i supermarkederne... Læs det her! 

Bedste køb: Zorzal garnacha (2 fl. 119), og Losada, mencía (79). 

Bedste vin: svært, men  og Rully Montmarin, i tæt opløb med Morel Vacqueyras

Viña Zorzal Garnacha eller chardonnay, 2 fl...  119,-

***** (5/5), økologisk, Navarra, Irma, indtil onsdag 1.april, normalt 109,-


Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. 
      Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Importeres af Vinova, men sælges også af Irma. 

      Til samme pris også Glorioso, Rioja crianza (5*, 2 fl: 119, Irma) -en gammel favorit, som jeg ikke har smagt i et par år. Den ser flottere ud i dag og er begyndt at få pæne ratings (91p i Gúia Peñin i nyere år). En ganske kraftig, men flot Rioja med rig aroma, ret fast stil. Vil have godt af 1-2 år. Huset ligger i Laguardia, en af de flotteste byer i Rioja (se foto). 

Sassorello, Campo ai Lecci Toscana... 6 fl: 399,- 

= 66,50 kr/fl, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 1.april. En ret flot vin, dog ikke smagt for nylig, desværre, men jeg vover alligevel 5*. Vingården ligger i Montalcino, dvs. der er en duft af brunello over vinen, som dog også har andre druer som cabernet i sig. Men lavet i en tilgængelig stil. 

Madonnina, Chianti Riserva... 6 fl: 399,- 



    = 66,50 kr/fl, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 1.april. Denne smagt sidste efterår, og den er god, fast, kraftig, med god duft og en vis stil, nok bedre om 1-3 år -flot til prisen. Vingården er den største i Greve i Chianti og ejes af familien Triacca, som købte et jagtslot i 1969. Husets hovedsæde er i Valtellina, som Irma også sælger (Sassella). 


    Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

    2017, ***** (5/5),   Irma, gælder til onsdag 1. april 
    En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommerciel vin, men rigtig god oveni. 
    Vinen laves af Hammeken Cellars, nok det største danskejede vinhus uden for Danmark med op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. Vinmageren er også dansk: David Tofterup (foto). 

    Losada "mencia", Bierzo ... 79,-

    ***** (5/5),  Irma, gælder til onsdag 1. april
    For mig ugens bedste køb, men nu elsker jeg også druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan såmænd ligne en god Beaujolais, men med lidt mere kød på -men der er lidt af den samme dansende følelse af vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 
    Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 

    Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 119,-

    ***** (5/5), Irma, gælder til onsdag 1. april 
    En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. 
    Jeg må indrømme, at jeg foretrækker Priorat'en ovenover, så denne vin får kun 5 små stjerner. 
    Bag den lidt neutrale etiket (så langt fra en overbroderet pavevin, man kan komme!) står Pierre Henri Morel, som i små 10 år var leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men i 2008 begyndte at sælge vin under eget navn -men med Chapoutier bag sig. Vinen er langtfra den bedste Vacqueyras jeg har smagt, men god nu -og fair pris for noget med Chapoutier i sig!
    N.B: Irma har også tilbud på Guigal Côte Rôtie (299, 5*). 

    Cava Vallformosa, Brut... 2 fl: 99,50

    **** (4/5), Irma,gælder til onsdag 1. april, normalt: 149,-. 
    "Origin" (til samme pris fås også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
    Nydeligt brus, pæn aroma, frisk og ren. En ganske god cava (udtal: gáva, ikke kahva!) fra et af de større familieejede huse, hvor familien Domenech også har godt ry for rød og hvidvin. 
          Vallformosa er ikke så kendt og langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver måske bedre cava. "Origin" er basiskvaliteten, hvor druerne formentlig hentes i andre egne af Spanien.

    Mayerling, Crémant d'Alsace, hvid eller pink.... 2 fl. 139,- 

    Rosé brut eller Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irmagælder til onsdag 1. april, 
    Godt køb i crémant fra kooperativet i Turckheim, som i mere end en menneskealder har leveret Alsace til Irma. Hvid på pinot blanc, rosé på pinot noir. Rent smagende, frugtig og ren, med ganske lille sødme. Excellent køb.

    Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 6 fl: 349,-

    = 58,16/fl, ***** (5/5), Frankrig, Irmagælder til onsdag 1. april. Det er forår, så vi oversvømmes af tilbud på billigt brus, cava osv -men denne er faktisk ganske udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder), men denne er bedre. Men står du lige og skal bruge 6 fl. brus i disse corona-tider? 
    N.B: Irma tilbyder også 30% på deres gode Joseph Perrier Champagne. Her er Vintage 2008 bedste bud (279,06 efter rabat). 

    Saint Martin "nr 2", Provence, 2 fl: 159,- 

    2018, ***** (5/5), Irma (fra 16-23. maj). Maleriske Provence leverer det meste rosé i Frankrig, om end andre områder også presser sig på. Nogle af de fine er Cru Classé, en liste over en række slotte, som lavede fin vin i 1955. Et af disse slotte er Saint-Martin, som skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -men hvor slottet går i arv fra mor til datter! 
          Nr 2 er flot, fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften.  Foto: Datter Emilie Perenanda.
    N.B: Slottet er også et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles, hvis vi på et tidspunkt igen kan tillade os at rejse til Frankrig. 

    Rully "Montmarin"... 139,- 

    2018 Domaine Chartron , ***** (5/5)  Irma, gælder til onsdag 1. april. Har drukket denne vin nogle gange -en rigtig god chardonnay med ren aroma, middel fylde og god frisk, sprød smag, som hæver sig over billig Meursault og andet, som får mange til at sky Bourgogne...   Og det selvom huset er ejet af Helfrich (fra giganten GCF). Montmarin er et godt vinbjerg, ikke 1.Cru, men lige under. 

    1884, rød eller hvid, frit valg 2 fl: 129,-

    **** (4/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier. Mendoza, Argentina, 

    Irma, indtil onsdag 1.april, normalt 109,-

    To gode røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.

          Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -vinene er formentlig gæret med egestænger for at give et let præg af eg -det er billigere end at lagre vinen i eg). 
    Måske er vinene fra Chile bedre kendt i Danmark, men på mange måder er vinene fra Argentina ofte bedre. Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne, Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza.
    Vinene gror højt oppe, 1000 meter over havet, med udsigt til sne. Dagene er meget varme (op mod 40 grader) , men nætterne er kølige, dvs. 25 graders forskel på dag og nat! Og det er godt for vinen.
      

    Coyam, syrah-blend, øko...  119,- 

    2016 Chile**** (4/5), Irma, gælder til onsdag 1. april, norm.178,65 
    Et roderi af et blend fra det lune Colchagua: ca. 60 Bordeaux/40 Rhône -61% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + Rhône-delen: 38% syrah + 1% mourvèdre! Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot nu og de kommende par år. Rydberg synes det grønne dominerer (carmenère), det synes jeg ikke. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro.