Søg i 1200 opslag:

03/03/2020

Varme og kolde vine fra Spanien

Du kender som jeg nok mest spansk vin fra de fuldblods tyrefægter-stærke vine fra Toro og omegn. Og Spanien er meget med varmt klima.Men du kan også få en relativt kølig Sommos fra Somontano, som ligger lige neden for de snedækkede Pyrenæer, som skiller Frankrig fra Spanien. Så fransk som spansk vin kan blive! 

Sommos er nok både bedste vin og bedste køb i denne spalte, hvor vi har frekventeret Aldi og Netto, to kæder kendt for ofte grimme butikker. Men hvad gør vi ikke for dig, kære læser!
Vinene er spotvarer, dvs. så længe lager haves.


Sommos "Crianza", Somontano... 49,-

2016, ***** (5/5), Aldi (spotvare). 
En meget kommerciel vin med et flot udstyr -til lav pris. Prisen er knap 100 kr i Spanien, så 49 i Danmark er meget fair! 
      Kommer fra stor bodega (355 ha vin) i Somontano ("Sous la Montagne" på fransk, vi er tæt på Pyrenæerne). Køligere end meget af Spanien, så her trives cabernet, merlot og syrah -franske druer- en flot vin med intens aroma med lidt urt og frugt, eg, ganske kraftig, afrundet. 2014 fik 89p af Guía Peñin 2019. Lidt mindre end premium, som MegaVin tilbød sidste år til 150.  Vinhuset er nyt -og arkitekturen ret avanceret, som fotoet antyder! 

Aglianico "Feudo Croce", Salento... 59,-

2016, **** (4/5), Aldi (spotvare). Vinen kommer fra den sanme italienske hæl som de utallige Zinfandel/Primitivo'er med og uden "appassimento" og Ripamarone, som hærger kædernes hylder og danskernes ganer. Så alene derfor bør den købes! Den er anderledes -stadig kraftig og afrundet, men med en mere bær'agtig stil -lidt hindbær, skovbær, skovbund og andet, og så en snert af læder! 
      Druen står bag vinen området med det herlige navn Vulture og den ofte kostbare Taurasi fra Napoli. Men denne er lidt mere ligefrem end disse -måske fordi vinen kommer fra et middelgodt firma som Tinazzi ved Gardasøen (som dog har afdeling sydpå). 

Crémant de Loire, Jean Sableny... 59,-

Brut, ***** (5/5), Aldi (spot). Dagen er blevet 4 timer længere, og nogle mener at have spottet lidt forår. Så jeg begynder (som andre) at lede efter noget brus (og jeg skal endda ikke have konfirmation). Udvalget i dag er lidt trist, men Aldi lyser op med en crémant fra Loire til en ok pris. Den fik 5* i Politiken med ordene: "Enkel mousserende vin med æble-karakter og en relativt tør, frisk afslutning. Kort smag, og boblerne dør næsten med det samme, men ren og appetitlig i stilen." Jeg synes faktisk den er bedre end Thomas Ilkjær skrev. 

Sierva, Jumilla... 89,-

*** (3/5), Aldi (spot). Alt er skam ikke billigt i en grim discount-butik -heller ikke i Aldi (og de har faktisk også pæne butikker her og der). En iøvrigt ganske udmærket moderne vin i stil med Castaño fra Netto (se herunder!), med pæn frugt, god fylde og nydelig smag. Men for dyr -den koster ca. 60 kr i Systembolaget, så hvorfor betale 50% mere i Aldi? 

Molino Loco, Yecla... 35,-

Spanien ***** (5/5), Netto (spot). Viñedos de Mediterráneo er et alias for Castaño, som leverer så meget vin til Sallings kæder, at han må bruge flere navne! Molino Loco er spansk for ond mølle, men spå slem er vinen ikke, selvom udstyret ser billigt ud: Krydret, afrundet, nydelig .og lav pris
      En del Netto-butikker har stadig Castaño's Hécula Yecla (35, 5*, Netto), som er meget flot til prisen. 

´

Mucho Más, Spanien... 55,-

Uden årgang, **** (4/5), Netto (fast vare). I udseende ligner den lidt "the Guv'nor", som sælges af Coop, og leverandør er også samme Felix Solis, som er marginalt mindre end García Carrión, men stadig et pænt stort firma med en omsætning på 2,25 milliarder i 2018! Det er mange flasker, når en typisk salgspris ved mængder fra kælderen er omkring 10 kr! "Mucho Más" er spansk for "Meget mere". 
      Udvalgt tempranillo fra både Duero og Mancha, en snert af eg -en vin med mere krop, frugt og dybde -der er meget mere i denne vin end i de normale Viña Albali (med og uden reserva), som kommer fra samme kælder! 55 er normalprisen, fair, men ikke topkøb, derfor 4*. 
      Kan faktisk bedre lide denne vin end de californiske Barefoot, som koster 45 (4*, Netto, indtil fredag 6. marts). Kun nogle af vinene smagt -Zin er ok, lyserød Zin er en dyr Pepsi. Barefoot laves af Gallo, Verdens største vinhus, om kan få Felix Solis til at ligne en underdimensioneret dværg.