Søg i 1200 opslag:

12/03/2020

Topkøb i Brunello og barbera

Når Bilka tilbyder 40% rabat på al vin fra Italien, lyder det som en foræring. Men lad dig ikke narre -de fleste vine er allerede sat ned i forvejen, så der er ikke noget at spare på de fleste vine.

Men Brunello (på 1/2 fl!), Barbera og Vigorello er aldrig på tilbud og er rigtig gode køb. 


Bedste køb er Brunello Camigliano (både 75 og 37,5 cl). Bedste vin er Vigorello

Så jeg skal også i Bilka, om corona tillader det! Der er også et par andre gode køb, ikke mindst Château Tanunda fra Australien. 
N.B: Gælder normalpris og kun i varehus og således heller ikke BilkaToGo, indtil søndag 15.marts. 

Brunello "Camigliano", 1/2 fl, indtil søndag... 59,40

Bedste køb***** (5/5), Bilka, 2014, før rabat, fra 16.marts: 99. Meget dyb, intens aroma, kraftig, fast og lang, blødere efter nogle minutter i glasset. Flot nu, men selv på 1/2 flaske vil den have godt af et par år. Perfekt til en bistecca fiorentina, grillet T-bone steak. 
Vingården er begyndt at lave rigtig flot vin. Druen er sangiovese -samme drue som Chianti- men i en særlig afart "grosso", lokalt kaldet brunello. 2013 får 2 glas i Gambero Rosso, men 2014 er endnu bedre. Den er ikke længere på Bilka.dk, så måske ryger den ud. Men den er god, så jeg køber nok et par flasker mere. 

Barbera "Bricco Angelini", Alba... 65,40 

***** (5/5),Bilka, før rabat, fra 16.marts: 109. Gemma er en stor, moderne vingård, grundlagt 1982 af Silvano Piacentini, som er storleverandør til Salling-gruppen (bl.a. le Arche og mange andre vine).
Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi!  Denne vin fandt jeg god (smagt én gang! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, frugtig og afrundet. 
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto). Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -26 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe det meste fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  Angelini og dolcetto. 

Barbaresco "Gemma", indtil søndag... 89,40 

**** (4/5),Bilka, før rabat, fra 16.marts: 149. Ej smagt, men set i 2015, som får pæn ros af andre. Huset har ikke selv vin i Barbaresco, så de køber denne vin fra andre. Skal være ret typisk nebbiolo, dvs. med noter af rose og markante tanniner, som formodes at modne til lang eftersmag. 
Bilka tilbyder også andre vine fra Gemma, bl.a. Barolo "Giblin", husets bedste. En god Barolo, men ikke et topkøb til 349 -40%. .  

Vigorello , San Felice, Toscana... 101,40 

Bedste Vin.  ***** (5/5),Bilka, før rabat, fra 16.marts: 169.  Et par år efter Sassicaia sendte Antinori Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange ganske overså, at vingården San Felice allerede i 1968 lavede en vin af samme type, Vigorello. Altid sangiovese + cabernet, merlot og petit-verdot mv, lagret knap 2 år i små egefade. 
      Vinen laves på den store vingård i Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin. Måske ikke helt Tignanello i kvalitet, men også en markant lavere pris! 2015 fik 93p/100 af Parker, mens 2013 fik 3 glas i Gambero Rosso. 

Brunello "Poggio Forte"... 119,40

**** (4/5), Montalcino, Bilkafør rabat, fra 16.marts: 199. Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Kun smagt to gange, og jeg har ikke lagt mærke til den store forskel på de 2 vine. Så det er et godt køb til lige over 100. 

Søger du brus, kan du altid købe Castelveder Franciacorta, en flot tør mousserende vin, som er lidt blødere end Ferrari, men noget billigere og ikke ringere -til under 100 med rabat er godt køb. Men den har jeg vist nok rost rigeligt før!  

Gode køb fra Australien og Californien

Tanunda "Grand Barossa", shiraz, 2 fl: 99,- 

 ***** (5/5), 2 fl: 99, 2017 Barossa, Bilka, normalt 99, indtil 19. martsEn excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme. Bedre end den normale "Cabernet-Merlot" (79), som ikke længere kommer fra Barossa og desuden er tappet i England, ikke Australien. 

Tanunda "Grand Barossa", riesling... v.2 fl: 49,50 


***** (5/5), 2 fl: 992018 Dry Riesling, Barossa, Bilka, indtil 19. marts
Riesling er nationaldruen i det tyskprægede Barossa  -en tør, ganske frisk vin med vis sprødhed og lidt fylde -så meget sjovere end det meste chardonnay fra Australien! 
      Jeg ved godt, at jeg enkelte gange (5-6) har anbefalet de fine Barossa vine fra Tanunda i Australien. Men de er rigtig interessante til denne pris, som ikke er højere end i Australien! Det gælder især "Grand Barossa" vinene. 
      Barossa er et af de førende vinregioner i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. Det meste af deres salg er dog vine fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, vil dette navn stå på etiketten.
      Tanunda var ejet af Seppelt, et af mærkerne fra giganten Treasury (bl.a. Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass). 
      I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing, men fandt vin mere spændende. I dag ejer Tanunda 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, i og uden for Barossa. 
Foto: I dag ledes huset af datteren Michelle -og Tanunda leverer vin, som gamle Seppelt ikke ville skamme sig over. De bedste er superbe og meget dyre, men også den mere ydmyge "Grand Barossa" er også ok.

Gnarly Head, zinfandel eller cabernet, v. 6 fl: 58,17

**** (4/5), Føtex, v. køb 6 fl: 349. Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel kan være fra gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag.  Cabernet og hvid sauvignon ikke smagt, men er sikkert ok og værd at købe sammen med zinfandel.