Søg i 1200 opslag:

23/03/2020

Gode gaver fra Superbrugsen og Kvickly

Virussen skal ikke stå i vejen for en fødselsdag, som Superbrugsen og Kvickly fejrer sammen. Der er lidt Chile, Spanien og ikke mindst Frankrig, som (igen) klarer sig overraskende godt. 


Alle vinene kan købes på Coop.dk, dvs. til levering i hjemmet. Men der er ventetid, og jeg får først mine vine om en uge! Så kan du slæbe dig hen i en butik, er det klogt. 
Bedste køb: Birds of Paradise Chile (rød, hvid, 50) samt Guv'nor Spanien (39). 
Bedste vine: de franske Ségur Haut-Médoc (2 fl: 129) og Gigondas Roc des Dentelles (129). 


Casillero del Diablo, frit valg, 6 fl: 199,- 

= 33,16/fl, rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère
hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts, normalt 79,95/fl
Til prisen er vinene tæt på uovertrufne, ikke mindst den røde carmenère og chardonnay. Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile. 
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay (fra kølige Casablanca) er korrekt, tør og ren. Sauvigon ikke smagt. 

      Men vil du have noget af det bedste fra Chile, skal du købe Terranyo, som er Concha y Toro's enkeltmarksvine (tilbud 99 v. 6 på coop.dk, 5*/5), så fås formentlig til samme pris i Kvickly og måske også Superbrugsen). Fås som cabernet-sauvignon, carmenère og hvid sauvignon. Meget flotte vine, men det er jo også en anden pris. 
     Ellers køb vinen herunder -men så skal du have dit Coop medlemskort parat: 

Birds of Paradise, rød blend, hvid viognier... 50,- 

økologisk, rød garnacha-syrah, Maipo, hvid viognier, Casablanca 
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts, med Coop-kort, normalt 99,95
Begge er en klasse over Diablo'en og kan kaldes Rhône-kopier fra Chile. Huset Emiliana er den økologiske gren af (gæt:) Concha & Toro. Den røde er afrundet, fyldig og med rig frugt, ikke præget af eg, men af modne druer (takket være 14,5%) i det lune Maipo nær Santiago. Den hvide kommer fra det kølige Casablanca og er kun smagt i ældre år, men Finansbureauet giver 2018 6*/6. Så den er sikkert også mere end ok! 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts -denne vin er typisk for, hvad Spanien gør rigtigt godt i disse dage. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. "Guv'nor" eller "Mester", måske "husets herre" kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse.
      Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har siden 1962 solgt mærket Viña Albali, som har været god for Valdepeñas, men ikke noget jeg har drukket med glæde (selvom jeg har spist på vingården). 

      Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey" fra mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum ved Zamora (foto), er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

      Superbrugsen og Kvickly tilbyder også "Nobles Dames" Rhône til samme pris. Ikke smagt, men den er formentlig til 4*, som også La Chasse, Rhône fra Plan de Dieu (4*), samme karakter til Famiglia, Chianti Classico. Begge koster 109 for 2 flasker (pr fl. 54,50).

Ségur, Haut-Médoc, Cru Bourgeois ... 2 fl: 129,-

2016, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts 

Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Den er værd at gemme 4-5 år. 
Familien Ségur var fra ca. 1700 måske den mest berømte vinfamilie i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede også andre mere ydmyge vingårde, bl.a. denne, som de ejede fra ca. 1600 og indtil den franske revolution, hvor den blev solgt på auktion.   
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc,  ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg har altid fundet etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 2 fl. 129,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts 
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's pinot gris, ikke tappet på vingård. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 



Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen omfatter ca. 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb.

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts
Huset Gabriel Meffre har i mange år været et af de mest udbredte i Danmark. Jeg tror oprindelig, det var Irma, der introducerede "Plan de Dieu" fra dette hus i Danmark, en ret jævn, men ok Rhône samt Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej. 
I dag er huset et helt andet -og delvist ejet af Boisset- men det ligger stadig i Gigondas, så vinen fra denne by er faktisk mere end ok. Denne vin er formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate i 2017. Ej smagt i 2017, men vent en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset. 
      Til samme pris også Amarone "Pagus Bisano" (4*). 

Yealand's pinot noir eller sauvignon blanc, 2 fl: 149,- 

New Zealand, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26. marts
Yealand er privat domæne i Marlborough, og al vinen kommer herfra. Den hvide er glimrende, hyld, sprød, tør, ren og let, lige en klasse eller to over Accolade-mærkerne Selaks og Kim Crawford (fås hos Salling-gruppen), mens den røde er let, frugtig og enkel og blød. Pålidelige Oldenburg giver 17p til årgang 2018.
Foto: Peter Yealand, som grundlagde domænet, var en af New Zealand's store vinpersonligheder. Han giver stadig en hånd med, selvom han i dag har overgivet næsten alle aktier til en koncern.