Søg i 1200 opslag:

21/03/2020

2 gange Faustino i Føtex

Du får 6 flasker Faustino reserva til 299 (inkl. 2 Gran Reserva, hvor en enkelt flaske ofte koster 150 kr flasken!). 

Vi skal bestemt ikke dø af tørst i disse Corona-tider, mener Føtex. Varehusene har ganske mange andre tilbud i Føtex denne uge,  tilmed også på noget så sjældent som en god Sancerre samt seriøse rivaler fra Chile. 


De bedste køb -Rioja-kassen med 6 flasker Faustino I og V. Desuden Hécula fra Spanien og Trapiche Oak Cask fra Argentina. 
De bedste vine -så er vi igen i den lidt "kolde" afdeling, Sancerre og Pouilly-Fumé fra Fournier, Amaral og Antu samt T.H. "Terroir Hunter" fra Chile. 


Faustino 4+2 Rioja box... 299,-

2 fl. Faustino I, Gran Reserva4 fl. Faustino V Reserva.  

***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april 
Du kan finde Faustino I til 100, men i reglen koster den 150 -og det kan du også let komme af med i Spanien. Med 2 af dem, så er de 4 Faustino V næsten en foræring!
En ganske flot kasse med 6 flasker reserva fra et af ganske få huse, hvor al reserva kommer fra egne marker. 
Faustino V (smagt i 2014) er ikke så fin som Gran Reserva, men normalt dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII (som koster 80 kr i Nemlig.com). 
Reserva har god frugt. En god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to vilkun gøre vinen bedre. 
Gran Reserva (i 2008, måske er 2009 på hylde også) er bedre. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 
Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert åt. Således så jeg, at 2006 fik 93p/100 af Decanter i 2016 -og 89p i 2018 -noget af en forskel! Selv fandt jeg også en vis forskel på vinen alt efter tapning. Men uanset hvad er denne kasse et godt køb. Jeg vil foretrække 2008 for 2009. 
      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og de har kvalitet for alle pengene. 

Castaño "Hécula", Monastréll... 6 fl: 209,- 

= pr fl. 34,83, ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april , normalt 89. En god vin til det kolde danske forår. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel, men en god vin. 
      Personligt ville jeg ikke købe 6 flasker, men du får næppe bedre vin til prisen. Parker gav 89p/100 til 2017, hvad jeg finder i overkanten. Men måske får amerikanerne en anden tapning (som de har betalt mere for?). Og så er prisen forresten 10 kr højere (for 6) end i Bilka for en måned siden! 

      Castaño er det suverænt største navn i Yecla, et ret obskurt område sydvest for Alicante. Jeg var ret vild med vinene i 1980erne, hvor jeg fandt dem meget personlige og intense. Men siden har huset, der ejes af 2 brødre, fået vokseværk, og vinene er blevet lidt blidere, og det gør mange glade. Druen monastréll kan nemlig give vin med meget karakter, for meget for mange! 
      Castaño's vinene sælges af Sallings forskellige kæder under væld af navne.
      Foto: Yecla ligger nord for Murcia, en vidunderlig by, som har et smukt gammelt bycenter, bl.a. med denne katedral, hvis front er blandt de flotteste i Spanien. 

Føtex sælger også 3 liter BOX, Molino Loco monastréll (99, 4*) -bedre vil jeg aldrig vurdere en boxvin. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 39,-

Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****, Føtex, indtil lørdag 11. april, normalt 89 
   Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Deres almindelige vin til eksport er også god, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. 

Malbec  (5*), en kødfuld, kraftig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Cabernet-sauvignon (5*) er også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, men måske lidt mere urtet i duften. 
Pinot Noir (3*) kun smagt én gang (i ældre år), lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 

Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Brut Sparkling /4*/5) burde ha' 5* pga prisen, som er ekstrem lav for fizz -tilmed hentet i Argentina! Men jeg kan ikke gå så højt op, da vinen er trættende. Nydelig duft, nydeligt brus -store bobler- men smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men ok til reception ved en budget-konfirmation! 

Wolf Blass Sparkling Brut (49, 4*/5) er lidt bedre end bruset fra Trapiche, men de røde og hvide er ikke 10 kr mere værd. Føtex sælger også australske Banrock Station  (6 fl: 199, 3-4*/5), som ikke gør en kat fortræd. Her er shiraz og chardonnay ok, men vil du have 6 fl. af dem? Jeg er mere kræsen (eller har vin nok derhjemme!). 
Perelada cava Brut (49, 5*/5) er formentlig sjovere endnu end både Trapiche og Wolf Blass. Men husk at få den tørre brut -semi-seco er kun for børn! 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

 ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april, normalt 199. Til en forårsdag med eller uden asparges og stenbider vil en god hvid være selvskrevet -og disse to er flotte. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Tag bare Sancerre -den er i reglen et par kroner dyrere (især lige nu, da høsten i 2018 var lille), mens Fumé måske har en snert mere fylde.  
Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I daghar huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end f.eks. Calvet o.l., som du normalt vil finde hos Salling-gruppen.  

MontGras "Amaral"... 49,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april 
Hvid Amaral: chardonnay og sauvignon fra Leyda. Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 

NB: Føtex sælger også Selaks hvid sauvignon, chardonnay eller rosé (59, 4*). Fra New Zealand, et firma som er del af Treasury som også Wolf Blass. Foretrækker Amaral herover -som også er billigere! 

MontGras "Antu" rød... 59,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april 
rød Carmenère Rapel, Syrah  Colchagua (5*),  Grenache-Syrah-Carignan Colchagua. 
Vinene kommer fra de gode marker med ældre vinstokke. Vinene har generelt 2. gæring i små egefade, hvor de typisk lagrer 12 måneder. 
Imponerende vine, især til prisen. Min cabernet-carmenère var proppet, mens GSC var ok, men havde brug for et år. 
Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. 

Føtex sælger også Ironstone Reserve (flere typer, 75 kr, 4*), gode vine i en blødere, krydret stil, de røde bedst. 

Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 79,-

***** (5/5), Føtex,  normalt: 149, , indtil lørdag 11. april 
"T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin end Antu herover! Kraftig,  frugtig syrah med god dybde, ikke top, men lækker. Herlig tør sauvignon, som kan matche det meste fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93p/100 til syrah i 2013 og 15,  mens den hvide sauvignon fik 93p i 2017 og 91 i 2016.  Jeg gav 5* til vinene i februar i Bilka -og til 99, så hermed er en fejl erkendt -eller også er dette tilbuddet i top!
Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det sære navn antyder (flere af husene i Chile er grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). I 1975 solgte Erik Sørensen vin fra dette hus, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.
  I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og"T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra særlige vinmarker med små mængder, typisk omkring 10.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre. 

Masi "Brolo" Campofiorin...  75,- 

**** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april, normalt 149. Dette er luksusudgaven af "CampoFiorin", som Masi siger er den oprindelige ripasso. Jeg kan godt lide denne vin, som ikke er sød eller overfed. Ja, jeg foretrækker den endda for amaronen herunder! 

Masi Costasera Amarone...  199,- 

**** (5/5), Føtex, indtil lørdag 11. april 
Årgang ikke oplyst, formentlig 2014 eller 15. En typisk kraftig amarone i den blødere stil.
Nydelig aroma med rig frugt, middel til stor fylde, afrundet og pænt lang -nydelig, men lidt trættende i længden. Costasera er den almindelige amarone fra huset. 
       Vinen  blev for nogle år siden solgt i Copenhagen Airport til 200 kr. Som dutyfree. Hmm.      
      Masi har navn efter hovedsædet, der ligger i dal over Verona. Det har siden 1772 tilhørt familien Boscaini, som først for alvor gjorde væsen af sig sidst i 1960erne. Men så er det også gået stærkt. Det meste sælges som Masi, men Boscaini og Serego Alighieri (ejet af Dante's søn), Canevel (Prosecco)  er andre vingårde, der sælges separat, som også Masi Tupungato fra Argentina.  

Føtex sælger også Masi Modello, rød corvina eller hvid pinot grigio (2 fl. 99, 3*). Slet ikke dårlig vin, men inderligt ligegyldig.