Søg i 1200 opslag:

26/03/2020

Tid til brus og hvidvin

Himlen er blå og træerne får den smukkeste lysegrønne farve -så er det tid til de hvide vine -også i Føtex, som p.t. har nogle af de bedste bud. 

Ja, jeg ved godt, at konfirmationer og alt andet udsættes i det uendelige, men jeg har allerede været til "corona-møder", hvor man sidder pænt med så lang afstand mellem sig, som armene kan nå, så flasken når hele vejen rundt! 

Bedste køb: Crémant Giersberger, Alsace (50,-) og Rioja Bordón Reserva (49), Dr Pauly riesling (39) samt Amaral hvid sauvignon og chardonnay (49). 
Bedste vine: Undurraga TH (rød/hvid, 79). Sancerre Fournier (119). 
Alle Føtex. 

Crémant "Giersberger", Alsace, brut... 50,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 2. april, norm. 99,67. 

Fra kooperativet i Ribeauvillé. Ikke så flot etiket som mærkerne fra GCF (som har dyr designer til mærker som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker osv), men bedre efter min smag! Ribeauvillé laver sin egen vin, mens GCF køber sin vin fra andre -f.eks. fra kooperativet i Ribeauvillé. Og så vil jeg hellere købe vinen direkte! Druerne er pinot (blanc og auxerrois). 
Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, god syre, men ikke den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af, men generer ikke. Decanter gav vinen 90p/100 sidste år. 

Gewurztraminer "Giersberger", Alsace... 50,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 2. april, norm. 74,50

2018. En god vin til f.eks. sushi og anden asiatisk mad -eller glas i utide. Decanter gav vinen 89p/100 sidste år. Nydelig rosenaroma, fyldig, lille sødme, meget lidt syre.
Ribeauvillé er en flot, gammel by, som ligger nord for Colmar og rigeligt er et besøg værd. Her er godt hotel og restaurant. Her bor 2 store huse -Trimbach og kooperativet. Trimbach er måske marginalt bedre -især på topvinene- men i basisvine som denne er kooperativet slet ikke så langt væk! 
      Cave de Ribeauvillé er Frankrigs ældste kooperativ, dannet i 1895 i de mørke år 1870-1918, da Alsace var Elsass og del af
Tyskland. I dag er der 90 medlemmer med ialt 265 hektar i Ribeauvillé og nabobyer. 40 ansatte passer skråningerne og laver vinen, som generelt nyder godt ry. Medlemmerne ejer andele i flere grands crus, men stoltheden er Clos du Zahnacker i "monopole" (eneeje), 1,24 ha plantet med riesling, pinot gris og gewurztraminer. Den er for dyr (€ 30 i kælderen), men flot. 
      Så vil jeg hellere købe Riesling grand cru Schoenenbourg fra kælderen, som Bilka netop nu sælger til 109 (5*) -bedre end grand cru fra Hendrich osv, selvom de er tappet på flottere flasker! 

Rioja Bordón, Reserva... 49,-

***** (5/5), Bilka, indtil påskelørdag, norm: 99. 
Fås også som rosé og hvid (***/5). Ikke top, men godt køb. Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja. Har kun smagt hvid én gang, ok uden at brillere, rosé smagt én gang uden at blive imponeret -frisk og ren, men ikke meget aroma. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Føtex tilbyder også Bordón Gran Reserva Rioja (89, 4*). Sætter den ikke så højt som Gran Reserva fra Baron de Ley og Faustino I. Men sikkert ok vin. Her er den almindelige Reserva bedre køb. 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 39,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 2. april, norm. 89,-
Jeg kan aldrig blive vild med vine som disse, men de smager jo godt! De får 5* for den lave pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er lidt sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som med lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  

Bijou Rosé eller hvid, Cabrières... 59,-

2018/19, **** (4/5), Føtex, indtil påskelørdag, norm: 89,67. 
En god rosé på en smuk flaske. Laksefarvet, ret lys, indbydende aroma (i 2018), ganske fyldig, men også frisk -god vin til en frokost eller grillet laks o.l. 
Hvidvinen er heller ikke tosset, men måske knap så overbevisende, lidt citrus, tør, pæn længde. 
Bijou = smykke, og vinen er også en lille perle, som kommer fra Cabrières, et godt område i Languedoc i bjergene over Montpellier -"Pic de Vissou, en uddød vulkan som sørger for at vores vinmarker får meget gammel jord, et højt niveau af skiffer og havfossiler", skriver kælderen. Hvidvinen er Languedoc, ikke Cabrières (som kun bruges til rød og rosé). 
      Jeg foretrækker denne vin frem for Provence rosé fra Valvet samt GEM, fransk hvid/rosé på facetteret flaske. 

De 10 bedste påsketilbud i Føtex: 

Føtex har lille tillæg med tilbud, der gælder indtil påskelørdag. Har du ikke allerede været der, er det værd at investere i. Der er vel små 30 tilbud -her er de 10 bedste: 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

 ***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag, normalt 199. Til en forårsdag med eller uden asparges og stenbider vil en god hvid være selvskrevet -og disse to er flotte. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Tag bare Sancerre -den er i reglen et par kroner Dyrere lige nu, da høsten i 2018 var lille), mens Fumé måske har en snert mere fylde.  Fournier er et stort hus i SANCERRE, som begdte i 1950erne med et par hektar. I daghar huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. 

MontGras "Amaral"... 49,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag
Hvid Amaral: chardonnay og sauvignon fra Leyda. Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 

MontGras "Antu" rød... 59,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag
rød Carmenère Rapel, Syrah  Colchagua (5*),  Grenache-Syrah-Carignan Colchagua. 
Imponerende vine, især til prisen. Min cabernet-carmenère var proppet, mens garnacha-syrah-carignan var flot, men havde brug for 1-2 år. 
Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. 

Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 79,-

***** (5/5), Føtex,  normalt: 149, , indtil påskelørdag
"T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -bedre end Antu herover! Kraftig,  frugtig syrah med god dybde, ikke top, men lækker. Herlig tør sauvignon, som kan matche det meste fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93p/100 til syrah i 2013 og 15,  mens den hvide sauvignon fik 93p i 2017 og 91 i 2016.  Jeg gav 5* til vinene i februar i Bilka -og til 99, så hermed er en fejl erkendt -eller også er dette tilbuddet i top!

Faustino 4+2 Rioja box... 299,-

2 fl. Faustino I, Gran Reserva4 fl. Faustino V Reserva.  

***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag

Faustino I koster 150 i Bilka i dag (på tilbud!) og det koster den i Spanien. 2 af dem koster 300 -så her får du 4 Faustino V Reserva næsten gratis!
Faustino V (smagt i 2014) er ikke så fin som Gran Reserva, men normalt den god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to vil hjælpe. 
Gran Reserva (i 2008, måske er 2009 på hylden også) er bedre. Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år.
Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert år. 2006 fik 93p/100 af Decanter i 2016 -og 89p i 2018. Men uanset hvad er denne kasse et godt køb. 

Castaño "Hécula", Monastréll... 6 fl: 209,- 

= pr fl. 34,83***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag, normalt 89. Mørk, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel, men en god vin. Personligt ville jeg ikke købe 6 flasker, men du får næppe bedre vin til prisen. Parker gav 89p/100 til 2017, hvad jeg finder i overkanten. Men måske får amerikanerne en anden tapning (som de har betalt mere for?). 
      Castaño er det suverænt største navn i Yecla, et ret obskurt område sydvest for Alicante. Jeg var ret vild med vinene i 1980erne, hvor jeg fandt dem meget personlige og intense. Men siden har huset, der ejes af 2 brødre, fået vokseværk, og vinene er blevet lidt blidere, og det gør mange glade. Druen monastréll kan nemlig give vin med meget karakter, for meget for mange! 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 39,-

Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****, Føtex, indtil påskelørdag, normalt 89 
   Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Deres almindelige vin til eksport er også god, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. 



Malbec  (5*), en kødfuld, kraftig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Cabernet-sauvignon (5*) er også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, men måske lidt mere urtet i duften.
Pinot Noir (3*) kun smagt én gang (i ældre år), lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft.
Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Brut Sparkling /4*/5) burde ha' 5* pga prisen, som er ekstrem lav for fizz -tilmed hentet i Argentina! Men jeg kan ikke gå så højt op. Nydelig duft, nydeligt brus -store bobler- men smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men ok til reception ved en budget-konfirmation! 

Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken... 39,- 

 ***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag, normalt 79.

2018 Rheinhessen (fås også let sødlig, Noble House, også 5*). En god tør hvidvin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris. Riesling er nok den fineste hvide drue fra Tyskland.  

Cava Perelada, Brut Reserva... 49,- 

 ***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag, normalt 79.  Føtex har en del brus på tilbud lige nu. Denne er god, for mig klart bedre end Trapiche -herover- eller Wolf Blass (49, 4*). Men vælg den tørre brut og ikke sec eller se-seco, som er for søde for mig. Men crémant fra Giersberger i Alsace er bedre endnu. 

Masi "Brolo" Campofiorin, Verona...  75,- 

***** (5/5), Føtex, indtil påskelørdag, normalt 149. Masi kalder "CampoFiorin" den oprindelige Ripasso. Dette er "Oro" udgaven. Herlig vin, ikke stor, ikke sød eller tung. 124,50 i Bilka.