Søg i 1200 opslag:

15/03/2020

Corona er kronede dage for os, der holder af vin!

Når du nu er i karantæne eller i selvvalgt isolation, har du tid til at nyde et godt glas eller to. Nåede ikke i Bilka, men håber dog at få et par af vinene fra Superbrugsen og Kvickly, der har bl.a. virusfri Corona på tilbud og noget så sjældent som en hvidvin på den kulsorte malbec drue. 


Og kommer du gennem isolationen uden virus (men måske lidt Corona vin), så er det tid til Champagne -nederst i spalten. 
      Vi er stadig nogle få i live, der husker de billøse søndage i 1974. Du er sikkert træt af at høre mig fortælle om at gå over H.C. Andersens boulevard uden at se til hverken højre eller venstre. 
      Men jeg ved, at du vil aldrig glemme disse uger med Coronas-virus og karantæne. "jeg kan huske dengang virus ramte Danmark", vil du fortælle om 20-30 år: "Dengang jeg kunne gå ned ad hele Strøget uden at se en udlænding"! 
      Bedste Køb: Coronas og Trivento hvid Malbec. Bedste Vin: Tour de Laroze- Margaux,  


Trivento Reserve.... 6 fl: 249,-

= 41,50/fl. v. 6, ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts. 
Malbec, white malbec eller chardonnay (4*/5). 
Bortset fra torrontès har jeg aldrig købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men nu er tiden måske kommet til at bruge penge på det: 
Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark og sælges fra i dag. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer h'stes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som eer kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "Vinden". I dag er huset et af de store og ejes af giganten på den anden side af Andes bjergene, Concha y Toro (se også "1000 Stories" længere nede!

Coronas, Torres tempranillo... 3 fl: 139,- 

= 1 fl: 46,33 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts, til samme pris også Esmeralda hvid og rosé*** (3/5), 
Denne vin må næsten være medicinen i disse dage -både Corona og virusfri! Coronas laves i snesevis af millioner af liter. Men trods det smager den røde Coronas overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

Superbrugsen og Kvickly tilbyder også WhyNot?, 6 fl. 299,- 
**** (4/5), Negroamaro-Zinfandel, Organic (negroamaro-zinfandel), white Zinfandel rosé. En vin, der  smager godt, især det første glas. Og et meget bedre valg end de mange ripamarone'r. Men aldrig min smag. 

Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 50,- 

 ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts. 

rød Barbera d'Alba, hvid Chardonnay LangheJeg holder meget af den røde barbera, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator. En rigtig god vin til vintermad som f.eks. gullasch eller pasta. 

Mange vil også glædes ved chardonnay, som er mere "Kold Klima" stil end normalt -her kommer den fra Barolo-regionen. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende. 

I Danmark blev Fontanafredda solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu i over 10 år at have været importeret af Coop.



Chianti Classico "Storia Famiglia", 2 fl: 109,-

***** (5/5), 2016/17,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts. 
En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader.  
Lidt mere kant end Rhône-vinene nedenunder, men til en krydret ret et rigtigt godt valg. 
Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. Huset ledes i dag af Andrea (foto) and Cesare Cecchi
Men de har også ok vine, og denne har (i 2016) fået bl.a. 89p/Decanter, 5* i Smag på Vin. 
      Begge kæder sælger også Cecchi Chianti organic (3 fl. 139, 3*), økologisk, men ikke så god som Classico'en, som er bedre køb. 




Visan "Obéron", Rhône Villages... 59,-

økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts, normalt 89,60
En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til solid kost på en kølig vinterdag! 
      En vin af grenache og syrah plus sikkert også lidt carignan, som jeg ikke har smagt i denne årgang, men andre har rost den i høje toner. 
      Visan er (som Plan-de-Dieu) en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône, med eller uden "Villages". 

La Chasse Plan-de-Dieu Rhône Villages (2 fl: 109, 4*), Superbrugsen og Kvickly, -en solid, ligefrem Rhône med krydret frugt og afrundet smag. Ingen store dikkedarer -men du kan drikke den og (hvis du er 50+) huske, at Irma i tidernes morgen solgte en Plan-de.-Dieu Rhône tappet i Danmark, som kom fra Gabriel Meffre's eget gods (måske). Dengang en standard-Rhône, i dag en Village. Så lidt bedre måske.  

Til samme pris også La Baume Viognier hvid (5*) og Merlot rød (4*), begge glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har lidt af den rette rige viognier aroma, foruren god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men stor ejendom, der modtager druer fra flere mindre vingårde.  



1000 Stories, Zinfandel eller Gold Rush.... 99,-

***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts, norm: 199,95. Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik godt køb og 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 
      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Mange af druerne er også herfra. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde endda! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant. 
      Til samme pris også: Trivento "Golden Reserve" cabernet-sauvignon, Ej smagt, men sikkert flot.

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,-

***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvickly, indtil 19. marts, norm: 249,95. Har ikke smagt denne årgang, men Flaskehalsen, som ikke er Bordeaux-fan, giver den 5* med masser af ros. Og jeg kender Labégorce, som laver vinen -de er meget dygtige vinmagere. Og Margaux er noget særligt, et af de klassiske steder for alle, der holder af vin. Slottet ligger i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en stump af selve Château Margaux op til slottet! Kan nydes nu og de kommende 3-5 år. 


Når du skal fejre, at du ikke er smittet...

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

(= 43 kr/fl), Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, , indtil 19. marts, 
Denne brusvin er perfekt til konfirmation på et stramt budget -for det er ikke Champagne eller bare en crémant. Men til 43 kr får du meget vin! 
      I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne".  


Champagne Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé**** (4/5), Demi-Sec *** (3/5). Kvickly, indtil 19. marts.
Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne, som i 2018 fejrde 150 års fødselsdag.
Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier )som sælges af Irma). 
      Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som købte vin af familien Canard sidst i 1800-tallet. På markedet kan du også købe en sabel, for Canard har ry for at være en Champagne, som man sabler, dvs. fjerner toppen med en sabel! Jeg foreslår dog, at du forener dig med et medlem af garderhusarerne! 
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif.