Søg i 1200 opslag:

30/03/2020

Forår i Coop med pink og grillvine!

Måske er det, fordi vi så måt aner afslutningen på den ufrivillige isolation i det fjerne -men der er dømt forår i Coop's Brugser og Kvickly. 

Og tager du lige Irma med (sidste blog), så er der også masser af skum til de lyse nætter... 


Den sjoveste vin er den brusende røde Brachetto, men i kvalitet kan den ikke mål sig med Palo Alto fra Chile -for slet ikke at tale om den flotte Vacqueyras -bedste vin- eller den behagelig cabernet fra Casillero del Diablo (bedste køb).
Og så til sidst en klassiker af rang til de syltede sild -rød Aalborg Taffel Akvavit til 75, som må få 5*.

Palo Alto, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste køb, rød cabernet-carmenère-shiraz, rosé shiraz, hvid sauvignon,**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. april, normalt 69,95. 4 store stjerner -tæt på 5- for en n tør, frugtig rosé, mineralsk men god rød og meget frugtig ren hvid, alle fra Maule i den køligere del af Central Valley.

Brachetto Spumante, Piemonte... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april, norm: 79,95

En rigtig forårsbebuder, der ofte kaldes en rød Moscato Spumante, dvs. tag ikke vinen for alvorligt. Druen er brachetto, som giver masser af rødvin -ret lys farve og meget aroma -. Rød farve og brus, sød, med lidt duft af jordbær og lidt brus, der gør sødmen behagelig. Populær som velkomstglas (men ikke mere end ét glas, evt med frosset jordbær i glasset) eller til de første jordbær... 

Casillero del Diablo "Reserva Privada"... 69,- 

Bedste køb, 2017 cabernet-sauvignon, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april  "Diablo" var vinen, der gjorde giganten Concha y Toro stor i Danmark. I dag er det mest god dagligvin, men huset har bedre vine, bl.a. denne "Privada" fra særlige marker i det fine Maipo. Denne 2017 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

Bedste vin, økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april
Så er vi en klasse højere oppe -fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Parker var glad for 2016, som han gav 92p/100 med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."      
      Det er ret flot til 99 -Frankrig kan stadig! Sidste år gav jeg samme vin 5* til 120, så 99 er en rigtig god pris for en vin, der faktisk er lige så god som en Châteauneuf. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød Bordeaux-blend, hvid sauvignon-blend **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. april, normalt 159,95
Jeg har altid elsket den stilige Spier etiket, men sjældent været vild med vinene. Men de 2 "Creative Block" vine må jeg rose, for de har mere personlighed. Druerne er "Coastal" -bedre end Western Cape, mest hentet i Darling og Stellenbosch, hvor vingården ligger.
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, men med en rank personlighed, der antyder, at den bliver bedre om et år eller to, selvom den er mere end god til mad nu.
       Den hvide har lidt semillon + de 90% sauvignon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang og med et lille syrebid. Ikke så imponerende i forhold til prisen -så også her er vi på 4*.

      Spier "Signature", flere typer, 35 (4*, også DagligBrugsen og LokalBrugsen indtil 8.4.), godt køb snarere end stor vin. Pæne, nydelige vine, som ikke gør en kat fortræd. Tappet i Danmark. Egentlig kan jeg bedre lide:

 Til gengæld vil mange kunne lide 

Z Zinfandel eller F Fiano, 6 fl:  ... 279,- 

= 46,50/fl, (5*/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2. april, LokalBrugsen og DagligBrugsen indtil 8.4.indtil onsdag 8. april
Den er meget bedre end de dansk-tappede Amarone-lookalikes, der sælges af mange supermarkeder -rødvin med lidt frugt foruden den krydrede styrke, hvid med frugt og friskhed. Fiano er en god drue, som nok er bedst kendt omkring Napoli i Campania (hvor den er dyr). Rosé er af den sødlige California-type, som ikke er min smag.

Carmel Mingot de Haux, Bordeaux...  3 fl: 139,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april

Til 46 kr flasken et rigtigt godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot var i 1600 tallet navnet på et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag er del af Haux. 
Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. Giv den 5*, hvis du kan finde den i 2015/16.  Vinen er et af mærkerne fra Haux i Bordeaux, dog ikke slottets bedste vin. 
Slottet blev købt i 1985 -35 år siden- af kunder af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag desværre kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. 


Piccini, Chianti Riserva... 3 fl: 139,- 

 ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april 
Ikke i top, men hvad forlanger du til 46,33 kr? En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvor langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  

Emiliana "Signos", Single Vineyard, ... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noir, Chile Økologisk, 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 2. april

De to vine viser, at Chile kan konkurrere med det bedste fra Californien. Emiliana ejes af Concha y Toro og er deres økologiske domæne. Begge kommer fra særlige parceller -cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago, der fik 17p/20 af Oldenburg i Smag: "Klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser, der sagtens kan nydes uden mad. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."
Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med!  5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 75,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2. april 
Bedste spiritustilbud. Der er snaps på tilbud i alle kæder, det meste til omkring 100 med navne som Lysholm Linie (3*), O.P. Anderssons, Jubilæums Akvavit (4*) samt Brøndums til under 70 (4*). De er alle udmærkede med ren aroma, men uden den rene skære aroma i Taffel. Personligt finder jeg endda Linien for sød. Men man er vel puritaner, når der skal en ledsager til de syltede og marinerede sild! 
      Intet slår den røde Aalborg med sine 45%, som virkelig får kommenaromaen frem. Det skulle da lige være de alt for sjældent sete Brømdums Kummen eller Harald Jensen. De koster det samme i indkøb, men er aldrig på tilbud til 75. Ak nej. Må dulme sorgen med en lille skarp!