Søg i 1200 opslag:

25/03/2020

Herlig østriger og fuldblods spanier

Disse 2 vine er de bedste bud fra Meny og Spar i denne uge. Jeg elsker de østrigske hvidvine -ikke mindst når aftenerne er blevet lysere, og vi nærmer os tiden for stenbiderrogn og ikke mindst asparges. Men den spanske Ribera del Duero er et flot glas, som kommer fra ganske udmærket vingård. 

Bedste køb: hvid Allram grüner veltliner og riesling (2 fl. 125, Meny).  Bedste vin: Viña Magna, Ribera del Duero (89,-, Meny). 

Allram grüner veltliner eller riesling...2 fl: 125,- 

Bedste køb, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. marts. Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?        Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass, der ligger i Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er lidt køligere, så den sent modnende riesling har det svært, men det er ægte veltlinerland!        Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Viña Magna, Ribera del Duero...  89,95

Bedste vin, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. marts. Spanien kan altså lidt mere! En rigtig god Ribera, som jeg først så på hylderne sidste år. Mærke fra Basconcillos, 40 ha vingård i bakkerne over Aranda i Duero-dalen. Meget mørk, intens aroma af sød frugt; middel fylde, frisk, med fin struktur, men stadig til den afrundede side. God vin og godt køb.  Til samme pris også Barbaresco "San Silvestro" (3-4*) og Gewurztraminer Alsace "Dopff & Irion" (fra Coop Pfaffenheim, ses i Coop, 3*). 

Lidt for meget Ripassamarone 

Indtil for 2 uger siden kom jeg faktisk regelmæssigt i både Meny og i sommeråret også i Spar, del af Dagrofa sammen med LetKøb og "Min Købmænd". Men jeg kan se, at jeg ikke har skrevet om vinene her siden ugen op til Nytår.       Årsagen er, at jeg ikke finder tilbuddene i hverken Meny eller Spar særligt spændende. Jeg er ked af det, for det ville være rart med et købmand alternativ til mastodonterne Salling og Coop. Men når jeg ser tilbudsaviserne, så er de domineret af oppustede, ofte sødladne ZinRipAmaroner fra Puglia og omegn. Og de får ikke mig ud på en omvej, desværre! 

De andre gode køb er alle i klassen 50-60 kr:

Ramon Roqueta, frit valg...  49,95

Rød Garnacha og tempranillo, hvid macabeo-chardonnay
***** (5/5), Meny, indtil torsdag 26. marts. De røde er rigtig gode, tempranillo med dyb farve, indbydende duft med god frugt, afrundet smag, en afrundet garnacha med krydret frugt og god blødhed. Den hvide er frisk, tør og ren, men uden store dikkedarer.  Roqueta er et sympatisk firma, som ligger ved Manresa -faktisk passerer du firmaet på vejen mod Andorra. De laver den lokale Pla de Bages, men er nok bedre kendt for vine, som konkurrerer direkte med Torres i denne prisklasse -og ofte vinder. 

Cono Sur Bicicleta, rød, hvid... 45,-

Chile, **** (4/5), Spar, indtil fredag 27. marts. Vinen med cyklen er den mest kendte fra Cono-Sur og generelt en meget fornuftig vin til en rimelig pris. 
Rød med nydelig frugt og lidt syre -ikke helt ren, men stadig en god madvin, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. 
Jeg vil snarere vælge vinen herunder -fra Meny (men fås måske også i Spar?). 

Cono Sur "Reserva Especial"... 59,95

Vælg mellem rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, spar op til 30,-

***** (5/5)Meny, indtil torsdag 26. marts. 

"Especial" vælges ud fra det område i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. 
Pinot noir -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød og var det første til at eksportere pinot. Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Her er Matetic stjernen, men denne Cono Sur er ikke tosset. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  
Syrah -fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus! Men nu er der vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top. 
Chardonnay -fra kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 
FOTO: Cono Sur er et stort vinhus, som ejeren Concha y Toro (Coop) begyndte i 1993 for at levere moderne, drikbare vine af god kvalitet. De var de første (2002) til at bruge skruelåg, som beskytter vinen bedre end propper. Huset er den største producent af pinot noir, som er lidt af en specialitet som også sauvignon, som desværre ikke sælges af Meny.  
Meny sælger også Santa Luna, chilensk boxvin til under 100 kr, som jeg ville gå uden om i en pæn bue.

Piccini "Buon Governo"... 49,95

Toscana, Italien, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26. marts.  Denne røde toscaner kunne faktisk få 5*, men jeg prøver at begrænse stjernerne! Middeldyb farve, overdådig aroma med god frugt, middel fylde, fast -meget drikkelig vin, som passer godt til mange retter. En rigtig god vin, som er bedre end meget kedelig Chianti! 
     Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer hver 10. flaske herfra, plus en masse andre vine. Vingården er vokset til 200 hektar (heraf 70 i Chianti), men alligevel købes det meste af vinen udefra. 
      En af dem er denne vin, der laves på en gammel metode, der kan ligne ripasso lidt. Ved "Governo" giver man en ret let vin mere frugt og fylde ved at tilsætte lidt frisk most under gæringen -det giver lidt mere alkohol (13%) og aroma. Druen eer sangiovese blødgjort med lidt merlot og med ekstra farve fra colorino. Et spændende mix! 


Passo dei Sani, Chieti ... 49,95

Italien, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 26. marts.   Denne vin er mere mainstream ned Governo-vinen. Indbydende duft af kirsebær og krydderi, mere fylde, men afrundet og lang, pæn friskhed. Den smager faktisk godt (trods min modvilje), så jeg må gå imod mine instinkter!
     Vinen laves af firmaet Contri, der er vokset ud af sin base i bjergene mellem Valpolicella og Soave. I dag har kælderen har 4 tappekolonner, der tillader tapning af 62.000 flasker. Hver timen!
      I dag er det meste billigt brus, og firmaet har endog efternavnet "Spumanti". For nogle år siden begyndte Contri at købe store mængder primitivo og andre fra Puglia til mærker som Why Not? (Coop) og andre -som Passo dei Sani, der er baseret på den gode Montepulciano-drue.
Meny sælger til samme pris også Celliers des Dauphins, rød og rosé Rhône (4 små *). Men jeg elsker den hyggelige Bistro'agtige etiket.