Søg i 1400 opslag:

26/10/2022

Argentiner i top + vildledende "egevin"!

Trapiche fra Argentina er det bedste køb i discount butikkerne denne uge, hvor Bilka forsøger sig med italienske favoritter som ripasso og amarone. 

Bilka har tilbud på Maison de Chene. Et lidt vildledende navn, for vinen har hverken set eg (chêne) eller bjælkehytter. Og slet ikke topkøb, når du kan få Trapiche til 40 i Netto. 

Samme Netto tilbyder Barefoot, som for mig er langt mindre interessant end Trapiche trods højere pris. Jeg kan også lide Lidl's fairtrade rødvin, som giver rigtig meget vin til 30 kr. 

      Enkelte faste læsere har måske savnet mine barske domme over ugens bedste vintilbud, men har lige haft en uges ferie i Alicante, hvor priserne bestemt ikke er lave længere. Trods lavere moms og afgifter skal du lede for at finde topkøb i Mercadona, Alcampo & Co. Især hvis du vil købe andet end spansk vin. Vi er generelt godt vant i Danmark! 

Bedste KØB: Trapiche ”oak” rød/hvid - Merlot-cabernet sauvignon "Fairtrade"

Godt KØB: Organic Valor + Malbec - Cadis Amarone - Campo Fiorin rød/hvid

Trapiche ”oak” rød/hvid... 40,-
rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 28.oktober
Fås også i Bilka (godt køb, kr/fl 41,50 v 6: 249). 
Vinen har fået et Putin-hug op fra forårets 36 kr, men til 40 er den stadig markedets bedste køb.
      En mørk, fyldig malbec med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig. ’18 fik 90p/Descorchados, ’19 90p/Falstaff.
      Cabernet er lidt mere krydret i stil, men stadig flot. 2020 fik 90p/Descorchados og 86p/Decanter.
Pinot Noir smager ikke af pinot (= ikke Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret dufts.  
      Chardonnay -får 5*/6 af Rydberg i årgang 2020. Simpel ligefrem vin, men til prisen et rigtig godt glas.

Barefoot, rød, hvid, rosé... 50,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California
*** (5/5), Netto, indtil fredag 28.oktober
Når dette tilbud overhovedet er med, er det ikke pga kvaliteten, men en sød historie!
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
"BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en var så stor, at giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!
      Vinene sælges af Netto, men importeres af Hans Just sammen med Gallo's andre vine.

Til samme pris Mindus Reserve Australia (50, 3*, Netto), nydelige, men utroligt anonyme vine, tappet i Danmark. Når den nævnes er årsagen et nyt navn -den hed før Mingus, måske opkaldt efter en genial jazzmusiker, som trods sin afdødhed måske ikke ville associeres med denne vin?

Merlot-cabernet sauvignon "Fairtrade", kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 29.oktober (tappet i Tyskland)

Du skal ikke vente genial sydafrikaner med smuk struktur, men du får en gedigen, ganske fyldig, glat vin med pæn frugt og ren eftersmag. Noget stærk (14%), men alkoholen er pænt integreret. Vinen sælges med fairtrade certifikat -et tegn på, at leverandøren har fået en ok pris for vinen, som faktisk er ganske ok til normalprisen 39. 

Organic, Valor eller Malbec... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 29.oktober (tappet i Danmark)

Valor Monastréll leveres af Hammeken Cellars, som en partner i Globus ejer i Alicante. Nok en solid, kraftig, rund vin med pæn duft. Godt køb. Til samme pris den økologiske San Carlos Malbec fra Argentina, som jeg slet ikke kender, tappet i samme kælder.  

Cadis Amarone, Valpolicella... 95,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.november
Ikke en vin for mig, men som Amarone et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften + til den tørre side -et plus for mig! Vinen er tappet af ejeren, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona. 

Masi "Campo Fiorin", Verona, kr/fl v 6: 60,-

rød Campo Fiorin, hvid Masianco, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.november
Rød er stadig bedre. En ok pris på en velkendt vin, der er behagesyg på den gode måde! Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin med afrundet fylde og positiv frugt. Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Den hvide er frugtig og let, så for mig er 90p/Parker til 2020 måske lidt for højt. 

      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

      Bilka tilbyder til Zolla Primitivo fra Manduria (6 fl: 360, 4*, Bilka) -fra Puglia. Flasken ligner en Magnum, men jeg tror egentlig ikke indholdet er så oppustet, da vinen laves af Farnese, som er ganske kapable vinmagere. Men 6 fl. er meget at købe, men måske kan du blande den med CampoFiorin?

Maison de Chene rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 f: 299*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 3.november

En vin med en vildledende etiket. "Chene" er fransk for eg og kan få mange vinelskere til at tro, at vinen har set eg. Men naturligvis ikke dig, vel? Der er heller ikke mange bjælkehytter i Frankrig. Kun smagt rød grenache-syrah, som var ok, men du kan få bedre vin til 50 kr -faktisk er Trapiche bedre -og den fås for 40 i Netto. Tappet i Danmark. 

22/10/2022

Giro: Italiensk vin på 7 minutter!

Italien laver et væld af vine, men vi ser ikke mange af de gode vine -derfor denne lille guide, som på 5 minutter hjælper dig til at finde bedre vin fra Italien! 

Italien er nr 1 i Verden i mængde (ca. 6.000.000.000 fl/år) fra 700.000 ha meget produktive vinstokke med højt udbytte. Sammen med Frankrig (nr 2) og Spanien (nr 3 i mængde trods 40% større areal end Italien!).

      Italien leverer stadig bedre vin, men de bedste når dog sjældent Danmark, som p.t. mest køber dagligvin, ofte let sødlig, fra Syditalien (nr 5-7 på kort), der samlet leverer over halvdelen af Italiens vin. 

      Der laves vin i hele Italien fra nord til syd, dvs. fra køligt klima ikke ulig Sydfrankrig til varmt klima mod syd, ikke ulig Spanien. 

      Indtil 1980erne rynkede kendere i reglen på næsen af italiensk vin, som var billigvin uværdig til et godt middagsbord -men ok til antipasti og pizza. Men det har ændret sig. Der er kommet unge vinmagere til, og ikke mindst EU har sørget for massiv støtte til at lave bedre vine. 

      Og i dag laves faktisk god vin i hele landet -fra nord til syd. 

     Den vinøse Giro begynder (nr 1) i nord nær grænsen til Frankrig og fortsætter rundt med uret indtil øerne (nr 7):

1. Barolo & Co -historisk nr 1

Det lille by Barolo (750 indbyggere i hele kommunen) leverer stærke, tanniske rødvin på druen nebbiolo, som historisk er Italiens nr 1. Vinen er ofte ret lys, men kan ofte gemmes i årtier for at få en lang smag og en rig bouquet. 

      Nabo Barbaresco ligner til forveksling. 
      Begge er del af regionen Piemonte (Pied de Mont = ved foden af bjerget, dvs Alperne), som dog også laver andre vine: 
      -Barbera -en mørkere, mere frugtig vin, som ofte kan nydes ung. Den kan have et efternavn som Alba (ved Barolo), Asti , Piemonte osv. Andre druer til rødvin er Dolcetto, Freisa eller Grignolino, som dog ikke ses så ofte.  
      -Asti spumante, sødt brus på druen moscato med overdådig bærduft. Brachetto bruges til lignende brus, som dog er rød.  Begge skal nydes unge (inden for 2 år). 
Foto: typisk vingård i Barolo (Gemma). 

2. Amarone & Co -vine for enhver! 

Verona har været kendt for sin lette røde Valpolicella og Bardolino og den hvide Soave i århundreder. Men indtil for 50 år kendte få  Amarone og Ripasso, så nye er de!  
      Vinene laves omkring Verona og de maleriske Garda sø, og udbyttet er generelt højt, mens priserne ofte er særdeles rimelige. Vinene er herlige tørstslukkere -med Amarone og Ripasso (samt den søde Recioto som undtagelse).     
      Nord for Garda søen ligger Trentino og Alto Adige (Sydtyrol), som leverer lignende vine på druer fra Østrig og Tyskland. Her laves også fint brus, ofte på den traditionelle Champagne-metode.   

3. Prosecco og andet brus

Prosecco er de lokale bobler i Venedig, som laves i bjergene nord for byen, især Valdobbiadene og Conegliano. Produktionen er mangedoblet de senere år fra 150 mill. fl/år i 2008 til 600 mill. fl/år i 2018. Druer er glera (Prosecco), som får sit brus ved 2.gæring ikke på flaske, men på tank -akkurat som Asti- da vinen er beregnet til at nyde ung (højest 2 år). 

      Vinen gror i reglen på blide skråninger eller flad jord nord og øst for Venedig, og her laves også store mængder bordvin, som sælges med druenavne som cabernet, refosco og pinot noir (røde) og hvide som chardonnay, tocai og pinot grigio (hvid). Der vil også være et navn på område, f.eks. Friuli og Piave -samt TreVenezie og Veneto, som dækker større områder. Foto: Venedig. 
      Syd for Venedig kommer den frugtbare Pò dal, som leverer Parma skinke og Parmesan ost -og perlende Lambrusco vine til den billedskønne by Bologna, kendt som "Italiens mave". 

4. Toscana: Brunello & Co. 

Omkring Firenze leverer de toscanske bjerge nogle af Italiens mest anerkendte vine. Men det er kun en generation siden, kendere havde svært ved at se det skønne i de sure, tynde vine, som dengang blev solgt på bastflasker. Rigtig meget er sket! 
     Hoveddruen er sangiovese, som bruges til næsten alle rødvine. Især Chianti ofte med efternavn som Classico, Rùfina og Colli Senesi. Vinene kan være ganske dyre, for velbeslåede kendisser flokkes om at eje deres egen vingård i bjergene mellem Firenze, Siena og Pisa. 
      Syd for Siena bruges samme sangiovese til Vino Nobile omkring den dramatiske by Montepulciano, historisk en af regionens bedste vine, mens druen i Montalcino på den anden side af vejen mod Rom sælges som Brunello. Begge med ret lavt udbytte og generelt bedre vine. 
      Neden for bjergene ligger nogle dale med lunere klima. Her bruges Bordeaux-druer som cabernet og petit-verdot til f.eks. Bolgheri og Maremma. Disse vine er ofte dyre, men stadig mere vin får måske priserne ned. 
     Chianti er kun rød, så der ses ikke meget hvid fra Toscana. Du kan få rigtig god Vernaccia di San Gimignano, en unik tør hvid fra bakkerne omkring den smukke lille middelalderby med de høje tårne.  
      Syd for Toscana laves lignende vin,. bl.a. Orvieto og Est! Est!! Est!!! (et sjovt navn, ligegyldig vin) på vejen mod Rom (og Frascati helt tæt på Rom), mens Sagrantino di Montefalco er en original tannisk rød tæt på Assisi.  

5. Puglia & Co: her laves billig  vin!

Længere mod syd er klimaet varmt og tørt. EU har investeret massivt i at øge kvaliteten af vinene (og veje og andet i disse fattige regioner). 
      Mod nord ligger Abruzzo, kendt for rød på druen montepulciano,  som nok har navn efter byen i Toscana, men er en helt anden drue, som dog kan levere rigtig god vin. 

      Længere mod syd når vi den italiensk støvles "hæl", det flade Puglia, som trods sin ringe størrelse er Italiens største leverandør af konsumvin. Druerne primitivo, negroamaro og sort malvasia får ofte lov at yde så meget de kan, sol og varme sikrer modne druer. 

      Historisk blev vinen solgt til  Martini og Cinzano, som brugte vinen til deres vermouth. Kvaliteten var underordnet, bare vinen var billig -og var den ikke billig nok, røg vinen i EU's vinsø til destillation.       
      Den dag i dag køres meget af vinen nordpå, hvor de bruges i blandinger, som tappes med smarte etiketter som Zinfandel osv. Vinene er blide og stærke, i reglen tørre, men ønsker kunden lidt sødme, sørges der også for det. Ofte er vine med DOP-kontrol bedre, f.eks.  Primitivo di Manduria, Salice Salentino, Brindisi og Castel del Monte.       
      Nogle af de gamle druer er dog blevet genoplivet og giver ofte lidt anderledes vin, f.eks. Nero di Troia.  
Foto: de traditionelle "trulli" huse i Puglia, her Alberobello. 

6. Napoli & omegn 

Vi bevæger os fra "hælen" ud mod støvlens "Tå", Calabria (Cirò) og Basilicata, som historisk har leveret meget rustik vin i ret små mængder. I dag er især vinen med det maleriske navn, Aglianico del Vulture kommet på manges læber. Vinen laves omkring nogle vulkaner og har stort potentiale for magtfuld vin med virkelig karakter. 
      På den anden side af bjergene laves Taurasi på samme aglianico drue, blot noget dyrere -måske fordi vi er kommet til Amalfi kysten og Napoli. Her laves også nogle fine hvidvine, bl.a. på druer som fiano og greco, som også har spredt sig til nabo regionerne. 

7. Sicilien og andre øer

Fra Calabria kan du let se Sicilien og byen Messina. COWI har designet en bro, men 20 år efter går et væld af færger i pendulfart over det smalle stræde. 
      Sicilien kendes mest for den lokale nero d'avola, der i reglen høstes ret tidligt, mens vinen endnu har sin tørre friskhed. En række fine vingårde bruger ofte "fremmede" druetyper som syrah, der lettere kan høstes fuldt modne. Området omkring Italiens største vulkan, Etna, får et stadig bedre ry for sin rødvin. 
      Længst mod vest gror Marsala, en hedvin ikke ulig Sherry på druer som grillo og cataratto (som også bruges til tør hvidvin). Som Sherry er mængden af Marsala på vej ned, og en god del af vinen sælges i dag som rød og hvid IGP landvin. 
Foto: Etna over byen Catania på Siciliens østkyst. 

     Sardinien syd for Korsika er mere præget af den lange spanske kolonitid end Campania og Puglia. Også druerne stammer fra Spanien -Cannonau (alias garnacha) og Carignano (carignan). En specialitet er dog vermentino, som også kendes fra Toscana (og som Rolle i Nice i Frankrig). Meget af vinen er dog som på Sicilien billig konsumvin. 

Etiketten -kontrol, alder & andet

Italien har som andre lande kopieret sin klassifikation efter Frankrig:
D.O. -Denominacion de Origen =Appellation Controlée. Oprindelse og (minimums) kvalitet.
D.O.C.G. = D.O.C + Garantita, bl.a. Barolo, Nobile og Chianti. Lidt mere kontrol + lokal aftapning. 
IGT -Indicazione Geografica Tipica = landvin. Lokal vin uden særlig kontrol.  
Aftapning: vælg vin tappet på vingård, "dal Produttore", "l'Azienda".  
Superiore: vine med 0,5% mere alkohol end minimum. Kan være bedre. 
Riserva: lagret typisk mindst 18 måneder (stål, egefad osv). 

Forfalskning: Italien prøver at holde sin sti ren, men fortids synder er svær at udrydde. I praksis tillades op til 15% af indholdet at være hentet udefra. 
F.eks kan en letbenet Veneto eller syrlig Toscana vin få lidt mere krop af 15% stærk neutral vin fra Puglia.  

20/10/2022

Den vinøse Vuelta -spansk vin på 5 minutter!

Spanien er både et af Verdens mest spændende vinlande og samtidig kendt som den prisbevidste vinelskers foretrukne jagtmark.

Spanien er i areal det største vinland i Verden (1,4 mill ha), men kun nr 3 i mængde efter Frankrig og Italien. 4,5 mia. fl/år. Et tørt klima og ingen kunstvanding giver den lille høst. 
      Klima er lunt omkring Middelhavet, men ekstremt fastlandsklima inde i landet med hede somre og frysende vintre. Ved Atlanterhavet i nord er klimaet køligt og vådt.

Spanien på 30 sekunder: 

Rødvin domineres af druen tempranillo, som i kvalitet varierer fra jævn dagligvin til sublim stjernevin. Øst for Barcelona dominerer grenache ved floden Ebro,mens monastréll (mourvèdre) dominerer omkring Alicante. 
Hvidvin er sjældent på højde med de røde, præget af varmt klima, undtaget albariño i det kølige Galicien, verdejo ved Toro/Duero samt brus (Cava) omkring Barcelona. 
I syd dominerer hedvinene Sherry og Montilla, der kan være alt fra knastør til ekstremt sød.

1. Katalonien

Salget af den boblende Cava skaber formuer, som 3-4 store koncerner investerer i Penedés syd for Barcelona. Cava kan legalt laves af vin fra det meste af Spanien. 

Vine fra alle områder i regionen kan sælges som Catalunya, fra de mondæne Priorat 
og Montsant til baglandets Terra Alta og Costers de Segre. 
Hvor god vinen er, afhænger helt af talent og ambitioner på vingården.

N.B: Mallorca (+ Ibiza mv) leverer vine ikke ulig Katalonien og Alicante-området. En del på lokale druer som mano negro og callet, i dag uddøde på fastlandet.  

2. Aragón -fødested for Chateauneuf-druen

Det gamle kongerige har smukke Zaragoza ved Ebro som hovedstad. 
Druen garnacha (grenache) og carignan er født her. Tørt og ekstremt klima leverer rustik dagligvin 
i Cariñena, Campo de Borja og Calatayud. Bedre vine laves dog af gode vingårde. Op mod Pyrenæerne og Frankrig leverer Somontano lettere vine.

3. València, Alicante og Murcia -ny klassisk monastréll  

Syd for Katalonien er klimaet tørt og mildt -perfekt til druen monastréll (mourvèdre). Både supervin og god dagligvin under navne som Alicante, Utiel-Requeña, Yecla og Jumilla. Meget sælges legalt som València. Bobal giver rustik rosé og rød i València. Almansa er tæt på Alicante i stil. 

4. La Mancha -Verdens største vinområde

Det høje plateau syd for Madrid og Toledo er Europas største område med over halvdelen af al vin fra Spanien -en god del destilleres dog til Jerez brandy. Rød laves mest af tempranillo. Valdepeñas, Ribera de Jucár leverer lignende vin. Kvaliteten er på vej op. Meget vin sælges som "landvin" Castilla eller blot bordvin. 

5. Sherry & Co.  -kræver tilvænning

Det varme klima i Andalucia er perfekt til den Sherry, der gror på hvid kalkjord ved Jerez. Vinen har en særlig smag, som kræver tilvænning -og måske derfor gå produktionen af vinen ned år for år. 
      Den fås som knastør Fino (eller Manzanilla), men er ofte sødet til dessertvinen Cream. Historisk leverede hele regionen lignende vine, som Montilla ved Còrdoba og Málaga
      Her laves også Spaniens traditionelle brandy, der ofte er sød og fyldig, blødere i Gran Reserva. 
      Men i dag leverer Ribera de Guadiana mod fyldig blød vin ikke ulig Alentejo på den anden side af grænsen i Portugal. 

6. Ribera del Duero & Co -Spaniens klassiske topvine

Ved floden Duero nær Valladolid, den gamle hovedstad, skabes fyldig rød tempranillo med virkelig race og kraft. Højt liggende marker leverer bedste vin. Toro mod vest leverer lignende vin, mens Rueda’s hvide verdejo kan være superb. Léon mod nord leverer lignende vin.

7. Galicia & Co -det "grønne" Spanien 

Syd for camino'ens endestation Santiago de Compostela laves vine ikke ulig Portugal’s Vinho Verde. Regnfuldt, køligt klima giver trods ofte højt udbytte nogle Spaniens måske bedste hvidvine på druen albariño (Portugals alvarinho) og godello. Bierzo mod øst leverer original rød af druen mencía. 

8. Rioja, Navarra -køligt klima giver flot vin

I læ af Baskerlandet laves elegant rød af tempranillo + lidt carignan og grenache. 
Rioja ligger omkring Logroño, mens navnet er Navarra i syd for Pamplona, kendt for Hemingway’s tyrefægterløb.

17/10/2022

"slots-Champagne" i Meny

Meny tilbyder i denne uge noget så sjældent som Champagne fra én vingård -såkaldt "slots-Champagne"- modsat 90% af al Champagne, som laves af store huse. 

      Vinen kommer fra lille vingård med blot 8 hektar, som tilmed er delt mellem 9 forskellige kommuner! Vinen er næppe i top, men sjov at smage -og så er prisen rimelig.

Meny har sin rigelige andel af Rip'Amarone og Appassimento, hvor vinen tørrer (eller blot høstes sent, knap så dyrt). Har smagt flere af udgaverne fra Meny hos venner, for jeg gider ikke spilde mine 21 ugentlige genstande på vine som disse, lavet af druer, som lige så godt kan få lov at tørre videre til rosiner!        Men Meny har også spændende vine som Champagne Claude Moussé, vin fra ét domæne, som desværre nok ikke er i top. Det samme gælder Brancott fra New Zealand, der har æren af at være den første fra New Zealand til at sælge såvel hvid sauvignon (1979) og rød pinot (nogle år senere).  

      Men prøv også Cameleon fra Argentina og Hérédita fra Rhone.

Bedste KØB: Cameleon rød/hvid øko - Glenlivet 12 år Malt Whisky

Godt KØB:  Brancott Sauvignon Blanc - Casalforte Ripasso - Champagne Claude Moussé brut - Hérédita Cotes du Rhone - Dr Loosen Riesling Mosel 

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 

       Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton i Bordeaux. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Masser af sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bousquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret god -og topkøb til 60. 

Brancott, Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes fornuftigt nok udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk både god og et godt køb. 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 


Champagne Claude Moussé... 169,95

Fås i brut og sød demi-sec. 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

Jeg har kørt gennem den lille flække, Monthelon nær Pierry syd for Épernay, men aldrig set dette lille domæne med 8 hektar fordelt på ikke mindre end 40 parceller i 9 forskellige landsbyer, dog mest omkring Monthelon.   
      Familien har ejet det gennem 5 generationer og begyndte at sælge deres vin i 1970. 
      Denne vin er Tradition, husets unge vin, lavet af 75% af den sorte drue, pinot meunier, som passer godt til den lidt tunge, kølige jord omkring Moussy og Monthelon + 25% chardonnay. Da skallerne fjernes før gæring, bliver vinen hvid. Den tappes med lidt gær og får sit brus på flaske. 
     Har desværre ikke smagt vinen, men forvent en frugtig (lidt æble), middelfyldig Champagne med fint mousse og ren eftersmag. 

Hérédita Cotes du Rhone... kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

En klassisk Rhone af de gode på grenache (70%) -giver frugt og styrke- og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020. 

      Den ekstremt travle og i enhver hensseende monumenta vinmager  Philippe Cambie (foto), døde sidste år. Han hjalp kooperativet Princes med denne vin. 
      Jeg mødte Cambie første gang for over 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra knap 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf. 

      Meny skriver, at vinen kommer fra vinstokke "lige uden for Chateauneuf du Pape". Måske, men da 90% af kooperativets vinmarker er uden for dette område, er "lige uden for" nok lidt elastisk. Nogle af kælderens bedre vine laves i Vacqueyras og Cairanne 20-30 km væk, dvs ikke lige uden for!

Casalforte Ripasso, Valpolicella... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober
Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men her loves gode takter! 2019 fik guld på Mundus Vini, en udstilling for supermarkedsvin. Vinen laves på klassisk vis. En lille del lagres i eg. Vinen er ikke helt tør (7g/l), dvs. intens bærfrugt, middel fylde, middel lang smag. 

Meny tilbyder også en cava fra kooperativet i Negrar, som skal være stedet, hvor ripasso først blev lavt. Hmmm. Vinen er lidt dyrere -og nok meget tæt på ripasso i Lidl8 der sælger en ripasso fra samme kælder. 

Dr Loosen Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober


Loosens riesling er fra Mosel modsat den fra nabo Dr Pauly (bor i samme skønne Bernkastel), som henter sin riesling i det billigere Rheinhessen.  
     En lys og let vin med rig aroma af blomst, sprød og frisk med sødmen balanceret af fast syre. Årgang 2020 og 21 er ikke smagt -hverken af mig eller kritikerne- men 2019 får 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 
      Dr Ernst Loosen var med sin "Dr L Riesling" pioner for salg af druevine. Dr L kommer ikke fra domænet (100.000 flasker fordelt 30+ vine). Faktisk sælges 10 gange så meget alene af Dr L -og alene til USA! Tyskland køber også en sjat (som også Danmark). Dr L laves af druer eller vin købt ind fra andre vingårde. 

Gwurztraminer Alsace, Dopff & Irion... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

Dopff & Irion var en af de første jeg smagte fra Alsace, og dengang før 1972 blev vinen tappet i Danmark! Så jeg har en svaghed for navn -og etiket. Jeg har dog ikke smagt deres traminer i mange år. Men huset ejes i dag af det gode kooperativ i Pfaffenheim, så mon ikke vinen har typisk rosenaroma og let sødme? 

     Engang var Dopff & Irion et stolt familiefirma på "Château de Riquewihr", som konkurrerede med Hugel og endnu en Dopff om at være byens mest kendte vinhus. 

      I dag er Dopff & Irion blot et navn, ejet af kooperativet i Pfaffenheim
      Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Indtil september skal du nok komme først eller sidst på dagen, men hellere i oktober og måske i december til et julemarked i Alsace!  

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 179,95
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.oktober

Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men nok ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad) giver en blid all-rounder med let sødme. Også godt køb -den 3 år ældre Glenlivet 15 koster 514!  
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav meget dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så meget for brugerstyrede guides! 
      Men jeg undrer mig -hvornår kommer der et ordentligt tilbud på anden malt end Glenlivet, Glenfiddich og Highland Park?