Søg i 1200 opslag:

13/07/2021

Sommeren er til Rhone og Provence...

En kælderkold kraftig rødvin er svær at overgå til en lun sommeraften med en grill i nærheden. Jeg foretrækker til hver en tid Vacqueyras ("Vah-ké-ras") frem for en tung, mørk Amarone. Jeg synes, den røde Rhone har mere friskhed og frugt, mens også den ekoniske zinfandel er styrke snarere end rødvin.

Jeg er ikke meget for vinene fra giganten GCF, men må indrømme, at Moillard's crémant ikke er ilde til et glas brus, mens den hvide riesling Altenberg er et rigtig godt køb. Brugsen kan noget, indrømmer jeg! Hermed del 2 af Coop's tilbud. 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 89,-

Økologisk,  Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 22.juli

Set i 2018. En meget flot vin  -fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Parker var glad for 2016, som han gav 92p/100 med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."  Forrige år gav jeg samme vin 5* til 120, så 89 er meget lav pris for vin, der faktisk er bedre end meget Châteauneuf og bedre køb end vinen herunder! 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

2018, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

Ikke så godt køb som Vacqueyras, men stadig en flot Rhone! Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

G.M., Aix en Provence rosé... 59,-

2020, Bedste KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -ikke genial, men god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer vinen herover. Huset er stadig ledet af familien, i form af Etienne Meffre. Generelt pålidelig vin.


Jas d'Esclans, Provence Rosé... 129,-

Cru Classé 2020, økologiskbedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 22.juli

En rigtig flot rosé med den rigtige sarte laksefarve, en rig, men nuanceret aroma og virkelig elegance.  Slottet er ganske stort, men ledes dygtigt og har et ret lunt klima. Prisen er lige høj nok -vil lige så gerne have Mirabeau eller Minuty "M" i Bilka. 

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz (eller andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (prøver at undgå dem, selvom det er svært), men jeg tror, jeg må smage denne, som har fået 5* af kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet samt 93p af Vinbladet med ordene: 

"Rig duft, mineralsk med æble, fin røget tone. Fyldig smag, rig, let cremet og samtidig slank med lang, frugtagtig eftersmag med fin syre." Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 

Casillero del Diablo "Devil's Collection", frit valg.... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli. Blends: rød, hvid, rosé, mousserende brut
Disse "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer: Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end f.eks. Trapiche eller Lindeman's gule og røde label brus. 

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22. juli

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 
      Kommer fra det gode kooperativ i Valpantena. Superbrugsen og Kvickly tilbyder også Pagus Bisano Amarone (129, 4*). Jeg er tæt på 3*, men som amarone er den ok. 

Chianti Classico "Storia Famiglia", kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22. juli

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader
Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder.

Adobe "organic", rød/hvid/rosé, frit valg: 40,-

økologisk, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli. Simple vine, der er gode til prisen, men lidt korte i smagen Jeg vil nok vælge cabernet (5* i Vinavisen) eller carmenère (90p/JamesSuckling) snarere end pinot i rød, samt chardonnay eller gewurz frem for viognier eller rosé. 

Econic zinfandel eller chardonnay... 89,- 

økologisk, *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli. Laves af chilenske Concha & Toro's afdeling i Californien. Middelvin med styrke snarere end frugt. Men for fans af  amarone vil den magtfulde zinfandel ikke være nogen dårlig vin. Personligt vil jeg meget hellere drikke Vacqueyras fra Rhone!

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brusvin.... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 22.juli. Ja, den er bedste køb, selvom jeg kun giver den 4*: en slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*. 

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 69,- 

pris med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli. 
Fås også som Bourgogne pinot noir eller chardonnay (ej smagt, vinene næppe så flotte som etiket). 
Moillard var engang et stolt 150-årigt familiehus med stort domæne. I dag er kun navnet tilbage, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab nu ejes af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, og vinene er formentlig mere ægte end dengang). Rosé smagt til nytår, ren og frisk, ganske god, brut har nu årgang og får AOV (dec.20) 6* med ordene: "Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en meditativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen."

      Til samme pris Yealand's rød Pinot Noir, Sauvignon blanc og rosé sauvignon, ej smagt, (69 med Coop-app, 4*), hvid bedst, ganske ok, men ikke topkøb.