Søg i 1200 opslag:

15/07/2021

Irma del 1: God vin til ingen penge!

Du må ikke forlange forfinet aroma og laaang smag i 30-50 kr vine, men faktisk kan du få vine, som vil fryde stort set alle andre end deres alt for kræsne korrespondent! 

Jeg må dog tage hatten af for Irma's californiske Pareto, som er noget så sjældent som bedste køb fra Solskinsstaten -men stadig ikke så god som chilenske Novas. Andre gode bud er en Spier (til ingen penge) og en fed bastard (til lidt penge). Del 1 af Irmas aktuelle tilbud... 

Pareto's Estate "8020", Zinfandel eller Chardonnay, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, California, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.juli 
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde Zin er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men måske lidt trættende i længden. 
Slet ikke værd at købe til normalprisen 100 og slet ikke mit førstevalg til aftenens vin (men du kan finde zin'en til 109 hos anden vinhandel). Så bestemt topkøb til 60! Pareto "80/20" er teorien om, at 80% af resultatet kommer fra 20% af indsatsen. Skal vi vende den? I USA drikkes 80% af vinen af 20% af befolkningen -Pareto kan meget vel være vine, som kan få lidt flere til at drikke vin. 
Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. 
      De første mange år blev alle druer solgt til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. Pareto's, hvor Zin er fra det varme Lodi laaangt fra vandet, mens den hvide chardonnay kommer fra vinstokke nær den kolde Monterey bugt. Lider du af California Dreamin', så besøg husets smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Vinene har skruelåg, slet ikke normalt i det konservative USA. 


Bonterra, California, økologisk, kr/fl v 2: 84,50

2 fl: 169, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 28.juli 

Mendocino, 5 varianter: Rød cabernet-sauvignon, zinfandel, pinot noir, Equinox Red Blend, Hvid chardonnay

Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men tæt på!), og druerne er økologiske. Foretrækker zinfandel og Equinox (merlot + petite sirah) som passer til det ret lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). 
      Bonterra (del af Fetzer, ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien er det en karakter, som mange vine til dobbelt pris vil være tilfreds med. 
      Når du drikker vinen, så tænk på, at vinene kommer fra et af de områder, som blev hårdest ramt i Wildfires sidste vinter, dvs. en af de indtil nu mere end 2700 skovbrande. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,50 

2 fl99, Chilebedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28. juli

Frit valg: Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. 

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det. Ikke alder, da vinene er fra 2019/20.  Seriøst økologisk Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 150-200.000 flasker af hver type! 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil onsdag 28.juli
Rød Pinotage, hvid chardonnay, tappet i Danmark
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for lav en pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

Fat Bastard, rød, hvid, rosé, kr/fl. v 3: 43,-

3 fl: 129, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28. juli  

Frankrig, rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache

Er du lige så mistroisk som mig, går du i en lang bue uden om en vin med navnet "en fed bastard", der oser langt væk af mere design end kvalitet. Men den leverer faktisk vin -især til prisen!  Cabernet er måske ikke helt ren i duften, men mørk, fyldig, pænt lang, blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 

      Stilen i vinene er australsk, dvs. fuld kraft fremad + fedme, der kan forveksles med sødme. Blot kommer druerne fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metode. Både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt egestav osv 

      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, men Coop's 43 kr er næsten for lav en pris!  

Crémant Dulong, Bordeaux, kr/fl v 6: 58,13

6 fl: 349**** (4/5), Brut, brut rosé eller Demi-SecIrma, indtil onsdag 28.juli 
Dette skum gør ingen fortræd, men begejstrer heller ikke! rosé er bedst med ren aroma af cabernet, hvid brut er tæt på, nydeligt brus, let grøn aroma og smagVinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet og Alexis Lichine (som sælges af Salling-gruppen), og Lestissac, som sælges af Brugsen. og de 3 vine er formentlig identiske. Calvet har pænere etiket, så når den er på tilbud til 60, vil jeg nok købe den. Men Dulong har en 100-årig tilknytning til Bordeaux (og huset var en overgang ejet af cava-giganten Freixenet), så den er mere end bare et navn til brus!