Søg i 1200 opslag:

25/07/2021

Irma 3: Klassikere fra Toscana, Argentina, Port og Cognac

Står du og mangler en original hvidvin til i aften, er druen torrontès et godt bud. Druen er stort set uddød i det våde Galicien, men er blevet en klassiker i Argentina, som leverer en meget aromatisk tør hvid, som i duft og smag forener muscat og traminer. 

Andre klassikere fra Irma er den 20 årige Port fra Burmester, som tilbydes til en overordentlig lav pris samt nogle gamle kendinge fra Italien

Bedste KØB: Don David Argentina rød/hvid, Lecciaia Montecucco, Pascal Combeau XO Cognac

Don David, Argentina, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, Calchaqui, rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 28.juli
Disse vine er markant anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 
      Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får. 
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Det ejes i dag af familien Torino af italiensk oprindelse. 
Don David er rigtig god serie til en særdeles rimelig pris. Jeg har kun smagt: 
Torrontès -på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Du kan være heldig også at se den i Galicien tæt på Santiago de Compostela. Det er her druen er født, men den ses sjældent her. 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen, mens 
de to røde har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af mange kendere. Den eneste jeg savner er tannat vinen fra samme serie, som jeg mindes havde en mere original smag og længde.  

El Esteco, malbec eller blanc de blancs, 2 fl: 169,- 

***** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 28.juli. To af firmaets dyrere vine er (som det ofte er tilfældet) desværre ikke merprisen værd. Det er rigtig god vin -ingen tvivl om det- men en malbec bliver ikke bedre, bare fordi den får mere eg. Den hvide er lavet af mix af chardonnay og torrontès med Rhône-druerne viognier og marsanne. Ej smagt. 
     N.B: Både argentinerne herover og Seaborne herunder er at finde på Irmas hjemmeside. Til gengæld finder du dem på Coop's web. Måske fordi Coop har haft svært ved at sælge vinene -som dog også mere hører til i Irma! 

Lecciaia Montecucco ... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28.juli 

Fordi ejeren Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello, prøver Irma at sælge vinen som en brunello-type. Men det er synd, for vinen eer bedre end som sådan. For for nogle år siden købte vingården 16 hektar lige syd for Brunello, hvor der er lidt lunere (og jorden billigere). Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Brunello lidt længere nordpå. Vinen er ikke så god -men imponerende til prisen med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Lecciaia's Sangiovese 2014 (4*). En vin med mere karakter end charme, synes jeg, men andre er mere positive, bl.a. den dygtige Rydberg fra Ekstrabladet (5* + godt køb i marts 2021). 

Barbaresco Riserva, Sarotto... 89,-

Terre dei Celti, ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 28.juliEn meget lav pris for Barbaresco, en vin med alder (riserva), så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men tilbudt i den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, så kun betinget godkendelse. 

Chianti Riserva "Poggio Sale"... kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, ***** (5/5), 2016, Irmaindtil onsdag 28.juli

Formentlig identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft -og blødere end Barbaresco herunder, men lidt vag for Chianti -men hvor meget kan du forlange til 50? 

      Til samme pris en anden toscaner, Selvato, som kommer fra Giordano, som har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!). 

Stærke køb i stærkere drikke til en aftentime 

Burmester "20 årig", tawny Port... 189,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juli. Gammel tawny er ofte ekstremt dyr i forhold til Vintage. Burmester 20 årige står til 399, hvis du købte den i sidste uge, men 189 er en rigtig god pris. Vinene er de senere år blevet bedre, og vinene får efterhånden højere karakter -den 20-årige har således fået 92p i Spectator -samme niveau som topnavne som Cockburn, Niepoort, Taylor osv. Forvent en sød lækkerbidsken fyldt med lag på lag af tørret frugt, kanel og læder. 

Pascal Combeau XO Cognac ... 229,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juli 

En god Cognac trods den lave pris. XO skal lagres mindst 5 år, men denne har nok fået et par år mere -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!). 
      Til samme pris tilbyder Irma diverse ginmærker. At de skal koste det samme som en gammel Cognac siger mere om mode end om cost/quality!