Søg i 1200 opslag:

11/07/2021

Spanien kopierer pink fransk design

Hidtil har Frankrig siddet urokkeligt på den pinke vintrone med tør, frisk rosé med masser af frugt -og flot design i fancy flasker. Spanien forsøger med Sedosa at gøre dem kunsten efter -med et vist held! 

Meget passende kommer vinen fra Hammeken -det store danske vinhus i Spanien. Den måler sig ikke med de franske, men den er økologisk og har nydelig frugt. Jeg kan dog stadig bedre lide spanske Coronas (og navnet er også aktuelt) for slet ikke at nævne chilenske Signos, som smager af rigtig  meget til 100 kr. Tilbud gælder i 2 uger -flere følger i senere klumme, ikke mindst et par rigtig gode Rhone-vine til lave priser. 

Bedste KØB: Coronas tempranillo, Esmeralda hvid/roséWhy Not? negroamaro-zinfandel, 

Spier "Signature" rød/hvid, Hardy XO Cognac

Hammeken Sedosa, Bobal rosé, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, økologisk, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

Ingen oplevelse, men du får en frugtig rosé, som er tør og blød -egentlig bedre til glas i utide end til mad. Den nydelige flaske gør vinen til et godt køb! Hammeken leverer store mængder vin især til Coop-kæderne (men også til Meny og andre) og er det største vinhus uden for Danmark i dansk eje (ejet af en af partnerne i det store Globus vinimport i Brøndby. 
      De ejer vist nok ingen vinmarker, men køber og laver vin i andre kældre -denne ligger i den del af Mancha, der ligger op mod València. Hoveddruen er den fine bobal, der er perfekt til rosé med sin rige frugt. 

Coronas, tempranillo eller Esmeralda hvid/rosé... 35,- 

Rød: bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

2/3 har nu fået sidste stik mod coronas (både alpha og delta), så nu kan de uden risiko drikke Coronas! Både Corona og virusfri, så her er en god drik, mens de sidste venter på vaccinen! Vinen laves i mange millioner liter/år, men er overraskende god, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! 
      Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Undrer mig over, at Coop (og Hans Just, vinagenten) ikke satser lidt mere på den fine hvide tørre Viña Sol? 
      Vil du betale mere, kan du få den glimrende Gran Coronas Reserva (99 v.6 fl), som er cabernet med lidt eg og en flot sort etiket (5*). 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noirøkologisk, Casablanca Chile, 

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

Signos viser, at Chile kan konkurrere med stor vin fra Californien (hvor du næppe får lignende vin under 200). Måske kan du også finde andre Signos-varianter, har bl.a. set syrah. 

      Vinene kommer fra Emiliana's biodynamiske vingård (over 800 hektar!), som er del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien, der kom til Chile og blev der! 
      Cabernet 2017 fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago får 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg med ordene: "en blød, overvenlig og fyldig rødvin, der som klassisk Maipo-Cabernet strutter af udsøgt saft, solbær og charme. Den er ikke så kompliceret, bare mild og lækker, uden spor af egetræ eller syre, en gennemført pleaser. Den er vinhyldens artige, muntre, fyldige dreng – der ovenikøbet smager godt."
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Parker giver den 91p/100.    
      Rydberg var glad for begge, dog især for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning."
      Du kan stadig få Signos-kasse med 6 fl (499, 5* + bedste VIN), 2 fl. hver af pinot, syrah og hvidt mix af chardonnay, roussanne og viognier. Meget flot kasse! 


Spier "Signature", rød/hvid/rose, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli
Dette er en af de billigere dansk-tappede vine fra huset, hvor Coop er største kunde -dog især af vin på tank, ikke flaske! Vinene er nydelige og korrekte og kan ikke genere en tiger! Den lyserøde ok som også hvid chenin, de røde er bedre. Men flotte vine til prisen! Normalprisen skal være opskruede 79,95. Håber ikke, du nogensinde har betalt fuld pris! Og egentlig tæt på Yellow Wood fra samme Spier, som koster 99 (3*/5) -slet ikke i klasse med Signos til samme pris. 

Why Not? negroamaro-zinfandel, Puglia, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), rosé 2* ItalienSuperbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juli

Why Not? ikke er kønsløs som så mange fra Puglia, men faktisk god. Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Den økologiske af samme druetyper er lidt lettere og meget behagelig. Undgå den lidt vamle, sødlige rosé. Meget bedre end de dansk-tappede Capolavaro-typer. Normalprisen på 130 (!) er hen i vejret, men til 50 er den et godt køb, hvis du holder af stærk vin, som bør nydes kælderkold. Vinen tappes af San Giorgio i Puglia. 

Hardy XO Cognac Fine Champagne... 249,95

40%, Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.5.
Du behøver såmænd ikke købe toldfri, når du til så lav pris kan flot Cognac. 
WineEnthusiast giver den 92p/100, 5* i Finansbureauet: "Delikat XO med tørrede frugter og brun farin i næsen og fyldig og afrundet mund med toner af svedsker og valnødder tilsat en snert af karamel. "  fra Fine Champagne (dvs 50% hver af Grande og Petite Champagne), de bedste områder. 
      I sig selv garanterer XO kun lidt mere end VSOP (XO skal lagres 5 år, mod VSOP 4 år -og spansk brandy gran reserva 3 år!). Men Hardy er et af de mere etablerede navne og lagrer sin Cognac længere (især i dag, hvor salget er dalende!).
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og tilhører i dag et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac!