Søg i 1200 opslag:

23/07/2021

Irma del 2: Sommerfrisk hvid og rosé

Efter et par dage, hvor det næsten var for varmt til pink og hvidt, har vi igen de lune aftener med lette salater med eller uden fisk og skaller! 

Et dansk firma i Spanien leverer Irmas blå flasker med god vin fra Spaniens "kolde nordvest", mens dagens pinke kommer fra Camargue'n, hvor andre leder efter flamingoer og heste med et ekstra ribben o.l. Vi slutter af med en god Kiwi-sauvignon og lidt tysk riesling. Del 2 af Irmas aktuelle tilbud. 

Bedste KØB: Gotas del Mar hvid + rosé, le Pive Gris de Camargue, Yealands "Crossings" sauvignonLandgraf rød + hvid + roséBedste VIN: - 

Gotas del Mar, Galicia, hvid eller rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, hvid albariño Rias Baixas, hvid godello Ribeiro, rosé Benavente
Bedste KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 28. juli
Flot hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere godello, knap så frisk, men god længde -og en rosé uden de store dikkedarer. 

      For forbavsende få år siden var vinene fra det våde, kølige Galicien i Spaniens øverste venstre hjørne lidet kendte. Vi er ved målet for Camino'en -kirken med Sct Jacobs rester. 

      Tilmed var vinene ofte ikke værd at lede efter -ofte næsten tynde, bidende syre eller med for meget sødme! I 1990erne kom Murrieta med en tør, spændstig smuk ren hvid albariño, og i dag laver rigtig mange især albariño (alvarinho i Portugal på den anden side af grænsefloden Minho).

      Et smukt, bakket område krydset af rigtig mange floder, hvor den rigelige regn fra himlen kan samle sig. Og med Santiago de Compostela som den store (pilgrims) turistmagnet. 

      For få år siden kom det meste Rias Baixas (nok det bedste område) fra private importører som Laudrup, Erik Sørensen Vin plus garageimportører, og vinene var blandt Spaniens bedste. 
       Men i løbet af det seneste år er giganterne kommet til. I dag dominerer Salling -med Pagos de Rey fra Felix Solis- og Coop, der henter vinen fra dansk-ejede Hammeken Cellars. I kvalitet er Hammeken bedst uden dog at imponere. Men vinen er bedre end den blå flaske! 
      Hammeken ejer ingen vinmarker og henter vin på flaske i et af de store firmaer i regionen, som forsyner den med navnet Gotas del Mar, Albariño fra det fine Rias Baixas nær havet, godello fra det lidt lunere Ribeiro, mens rosé er fra det varmere Benavente længere mod øst. Den laves på tempranillo + den sjældne lokale prieto picudo, som mest ses i naboen Léon. Vinene er korrekte, men ikke top, desværre. 

Domaine le Pive, Gris de Camargue... 2 fl. 129,-

økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28.juli.  Denne vin er en favorit til salat, måske sammen med lidt røgfisk eller måske rejer. Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma til den færdige vin, før den får en kølig gæring. Meget lys rosé med masser af aroma, let, næsten som hvidvin, men med rød frugt i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  

Foto: Brigitte Jeanjean ejer Domaine Pive i Camargue'n, hvor Rhone løber ud i Middelhavet. Pive ligger tæt på byen med det dystre navn, Aigues Mortes (de Døde Vande). Byen har aldrig haft drikkevand, som blev redet ind fra Arles med hestevogn -i dag afløst af lastvogn! Byen imponerer med sine mure, og her startede flere af korstogene for at befri Jerusalem. 
     Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). Og så er her totalt fladt. Så undgå at komme her på en dag, hvor mistralen blæser!   
      Til samme pris også Gassies, Aix en Provence (øko, 2 fl. 129, 4*), en mere fyldig, men simpel vin. 

Yealands "Crossings"  hvid sauvignon, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Awatere Valley, New Zealand, bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 28. juli 

Et af flere mærker fra Yealands, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, øko 2019/20 Rheinhessen, bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 28.juli 

Både rød og hvide er flotte og excellente køb. Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

      Jeg kan ikke anbefale ERA grüner veltliner eller rosé (6 fl: 199, 4* gr pris), tappet ved Mosel af Peter Mertes. Hvid manglede sprødhed og friskhed trods Irmas pæne ord. Vent hellere, til Irma får tilbud på "GV" fra kooperativet i Krems (på tilbud ca. 50 kr/fl). 

Rheingau Riesling trocken, Lucas Reuter...  49,95

2020 Tyskland, *** (3/5), Lidl (partivare). Jeg havde store forventninger til denne vin, som den skuffer. Rheingau er det gamle, fine område for riesling, for mig (og mange andre) Verdens fineste drue. Vinen er lavet af Lucas Reuter, som jeg desværre ikke kender, og aftappet i Oestrich midt i området. Trods "trocken" virker vinen ikke tør, duften er nydelig, smagen middel fyldig og pænt lang, med diskret syre under let sødme. Men den falder helt igennem op mod August Kesseler's vine (65 for Original eller Signature), som du ofte stadig kan finde i Rema1000. Og heller ikke så god som Landgraf herover eller Dr Pauly, ofte på tilbud (33-40 kr) i Føtex og Bilka.