Søg i 1200 opslag:

30/07/2021

God Bourgogne til lav pris (samt altid pålidelige Rhone)

2-3 gange om året tilbyder Bilka 40% på enten fransk vin* eller italiensk vin. Sjovt nok aldrig spansk eller australsk vin, men jeg lever med det. Og senest søndag skal jeg en tur i Bilka og købe lidt ind. 

Bilka HAR gode vine -især italiensk og oversøisk, men også en del fransk- selvom udvalget ikke er så spændende som det var engang... 

Men det gælder også Føtex, som har nogle flotte tilbud -se længere nede- men det er stort set samme tilbud -blot et par uger senere- som i Bilka. 

Bedste KØB: Vieux-Gadet 2018 Médoc, Lirac Auguste BessacCh. du Mercey Hautes Côtes de Beaune, Liversan Haut-Medoc

Bilka  *: 40% på normal-, ikke tilbudspris, tilbud gælder ikke Champagne. Der er andre tilbud, som jeg kommer tilbage til.



Lirac, Auguste Bessac... 53,40

Før rabat: 89, 2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 1. August

En klassisk Rhône fra et af de områder, du kan kalde "Crus", fordi de har deres egen appellation -der står ikke Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. Lirac har aldrig fået samme ry som Châteauneuf du Pape på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk friskhed og tørhed, som kan overraske. Vinen er temmelig god til mad fra grillen med sin rå kraft -men måske endda bedre om et par år. Nydes kælderkold.
     Auguste Bessac er del af Caves de Papes og leverer ganske udmærket vin i en indbydende moderne stil. De er ofte på tilbud. Lirac (med guldmedalje) og Plan de Dieu er nok de bedste køb, begge til 53,40  -men prøv også Rasteau og Vacqueyras. Gigondas og Chateauneuf er knap så gode vi køb. Se vinene her!

Ch. Vieux-Gadet 2018 , Médoc... 53,40

Før rabat: 89Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 1. August. 
Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 er en stor årgang -lige en tak over 2015 og '16! Og her et bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 
      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Måske den bedste Bordeaux til julemaden i dag -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år.  
      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Ch. Liversan, Haut-Médoc, Cru Bourgeois... 65,40

Før rabat: 1092013, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 1. August. 
Bilka har det vist svært med klassisk Bordeaux, og denne vin er ikke den mest kommercielle, selvom den faktisk er god -og et fund til 65! 
      Liversan ligger ved bæk med navnet Lafite -og der er blot 3 km til Lafite-Rothschild, en vin til 2000-3000 kr.  Derfor er Liversan et fremragende køb. 

      En pæn klassisk Médoc med frugt og stil. Ikke en fadbamse, men afrundet, med positiv duft og god længde. Nok bedre om et par år. 90p/100 af Gilbert & Gaillard, men de er ofte gavmilde. Slottet ejes af Lapalu, som også ejer Patache d'Aux (Philipson, men generelt er Liversan bedre). Engang ejet af fyrst Polignac, ikke så tosset! 

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...83,40

2019, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 1. August
Du får sjældent en drikkelig Bourgogne til 100, så her er en lille perle! 2019 er superb årgang, vinen er lavet med omhu -dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! Flot allerede nu. For mig meget bedre end Bilka's Bourgogne fra Louis Latour og temmelig mange vine med lange mere berømte navne til dobbelt pris.

       Foto: Mercey er et flot slot og vingård i Rully syd for Beaune. Bl.a. ejes 18 hektar i den lunere del af Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

Gravieres de Marsac 2014, Margaux, ... 119,40

Før rabat 199Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 13. december
2.vin fra Marsac Seguineau, et rigtigt godt slot i det nordlige Margaux, som leverer nogle af Bordeaux' bedste vine. Dyb farve,  forfinet duft, men med fylde. 2014 er nok bedre om 2-3 år, men også set i 2013, som ikke er helt så god, men til gengæld mere moden. 
      Jeg foretrækker langt vine som Liversan og Marsac frem for Bilka's (tilmed dyrere) serie "Grand Vin de..." -f.eks. St.Émilion, St. Estèphe, Margaux osv, som ser flotte ud. Formentlig god vin, men du kan ikke se, hvem der har leveret vinen, så det er formentlig sekunda/tredie vine.