Søg i 1200 opslag:

15/07/2021

Bordershop -et hav af konsum -og en oase af bedre vin!

Mange vælger i disse corona-tider at pakke bilen og køre sydpå for at undgå den smitsomme aircon i charterflyet.

Så mødes du af Bordershop -en færge med etager fyldt med billig konsumvin, meterhøje stakke af dåseøl og vand samt pallevis af alkoholiske drikke med navne som fiskeolie eller værre endnu! Et både vildt fascinerende eller dybt frastødende gedemarked

Men der er også små fristeder med gode vine, som af og til er særdeles gode køb. Udvalget er størst i Puttgarden, mens Rostock har markant færre af de gode vine -men  lidt bedre plads. Til den årlige rapport skal jeg lige en tur omkring Calle og Fleggaard, så hører fra mig igen (hvis jeg ikke farer vild mellem de meterhøje paller af tvivlsomme drikke! 

      Måske bliver trængslen i grænsebutikkerne mindre, da kunderne nu skal betale tysk emballageafgift af øl og vand, hvad vi indtil nu af uransagelige kunder er sluppet for. Det glæder mig! 

Brolio, Chianti Classico, kr/fl v 3: 66,65

3 fl: 199,95Bedste VIN + ***** (5/5), Bordershop, indtil søndag 8.august

Formentlig en af de bedste "normale" Chiantis, du kan få, som kommer fra baron Ricasoli, hvis forfader skabte den oprindelige klassiske Chianti sidst i 1800-tallet. Det gamle familieslot ved Gaiole (1141) har en glimrende restaurant med udsigt til nogle af vinmarkerne. 
      Ikke smagt i nye årgange, men kenderne er enige -både 2017 og '18 får 92-93p af gode kritikere som Falstaff og WineCritics samt 89p/Parker. Forvent en kraftig, fast vin med rig duft ulmende under tanniner, som kræver 1-2 år på flaske. En god vin til italiensk mad! 
      Du kan også få Ricasoli's almindelige Chianti (3*) og Riserva Rocca Giuccardi (99,95, 4*) -foretrækker Brolio, samt Castello di Brolio (259,95, 5*, topvin, men for dyr). 



Zeni rød, hvid eller rosé, kr/fl v 3: 26,67

3 fl: 79,90, rød Bardolino Classico, rosé Chiaretto, hvid Soave Classico, Bedste KØB + **** (4/5), Bordershop, indtil søndag 8.august

Et supertilbud -vinene koster 69,95 i Supervin/Meny for én flaske, mens de har en "normal pris" på 99 for Soave! Let, frugtig rødvin, nydelig chiaretto rosé eller hvid tør, sprød Soave. Zeni er ikke det bedste hus ved Garda-søen, men vinene er faktisk alt for gode til denne pris! De har deres vinmarker mest i Bardolino, så den røde og chiaretto'en er værd at smage. 

Faustino V Rosado Rioja, kr/fl v 3: 26,67

3 fl: 79,90, Bedste KØB + **** (4/5), Bordershop, indtil søndag 8.august

Den røde Faustino V koster 79,95 i Bordershop -omtrent som i Danmark- men du kan få denne pinke udgave til en meget interessant pris. Glimrende tør rosé med god frugt, fylde og pænt lang smag med diskret syre bagved -en god madvin. 
      Til samme pris kan du få Silverboom, en jævn kraftkarl fra Sydafrika, tappet i Danmark (3-4*). 

Marques de Riscal, Rioja Reserva, kr/fl v 3: 66,65

3 fl: 199,95, 2016, Bedste VIN + ***** (5/5), Bordershop, indtil søndag 8.august
Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være i top. Gv den 2-4 år. 2016 fik 92p/Tim Atkin. Baron de Ley og Faustino I er måske bedre, men...  uanset hvad skal Riscal have 5* -og til 66-67 kr er vinen et superkøb! 
     Den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil. Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt... 93% tempranillo, 7% graciano, 24 måneder i eg + 1 år på flaske før salg. 

      Når corona tillader en tur til Rioja, er et besøg på Riscal obligatorisk. Prøv en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja! Priserne er for høje p.t. (333-700€/nat), men mon ikke coronaen betyder lavere priser? Prøv at få værelse i Gehry bygningen og ikke i spa huset. 

Masi "Campo Fiorin", Verona, kr/fl v 3: 46,67

3 fl: 139,90, Bedste KØB + ***** (5/5), Bordershop, indtil søndag 8.august

Fås også som rosé, men rød er stadig bedre. En rimelig pris på en velkendt vin, der er behagesyg på den gode måde! Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin med afrundet fylde og positiv frugt. Den hvide er også god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

Celeste, Ribera del Duero Crianza, kr/fl v 6: 66,65

3 fl. 199,95, 2018, ***** (5/5), Bordershop, indtil søndag 8.august

Vinen blev solgt til samme pris i sidste måned i Brugsen, så ikke et toptilbud. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 
      Til samme pris Chablis "Pierre Calcaire" (3 fl. 199,95, 2*), en dansktappet vin uden karakter og interesse. Blot skrevet som advarsel! Du kan finde den samme vin i Meny til omtrent samme pris. 
Bordershop tilbyder en række andre vine, som jeg dog ikke finder det umagen værd at nævne. 

Bordershop's tyske vine 

(et sørgeligt udvalg). Mest basisvine til lav pris. De gode er ofte dyre. Der er ikke én riesling Sekt.  

Königsmosel Riesling, kr/fl v 6: 20,-

6 fl: 120, Bedste KØB + *** (3/5)Bordershop, indtil søndag 8.august

Et af de få kendte mærker fra Mosel, som har været solgt i over 100 år og er en sikker bestseller i ikke mindst Sverige. Men stadig groft sagt den billigste Mosel, du kan få! Druen er i dag riesling, og vinen er slet ikke ringe, selvom jeg ikke gider bruge penge på den. Let sødlig, pæn aroma, frisk syre -så er alt det gode nævnt. 


Bürgerspital, Würzburger Pfaffenberg Riesling... 89,95

Trocken, Bedste VIN + ***** (5/5), Bordershop (kun i butik) En klassisk Franken på bocksbeutel fra historisk (1317) velgørende hospital i smukke Würzburg. Tør, kraftig, ikke ulig Alsace, men med meget nerve og frisk syre. 
      Huset har også den endnu finere Stein, men denne vin er på den knap så fine silvaner drue. 

      Du kan også få den flotte Josephshöfer Kabinett Feinherb, fra særlig "Grosse Lage" (Grand Cru), som er eneeje for Kesselstatt. (139,95, bedste VIN + 5*). Vinen er ikke helt i klasse med f.eks. Haag herunder, men stadig rigtig flot (udstyret er også flot!). Og egentlig en rimelig pris. 

Fritz Haag, Juffer Riesling Spätlese.. 159,95

**** (4/5), Bordershop. En bedre vin end Bürgerspital, men du kan finde vinen billigere i butikker i Tyskland. Men stadig en lækker vin fra en superb vingård, som er en af de bedste ejere af Juffer, et fremragende vinbjerg lige syd for Bernkastel. 

Schloss Vollrads, Riesling Kabinett trocken... 79,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Bordershop (kun i butik, Puttgarden). Ejendommen var en af de fineste i det fornemme Rheingau, men kvaliteten dalede i 1990erne, men er nu på vej op igen. En flot vin til en særdeles rimelig pris. 

     N.B: Vil du i bund med pris og stadig have drikbar vin, tilbydes Zimmernn's Grüner Veltliner Østrig (6 fl. 100, bedste KØB + 3*), tappet i Tyskland. Drathen er iøvrigt et af mærkerne fra ZGM, der også leverer Drathen. 

       Du kan også få Dr Pauly's gode serie, riesling (tør, sødlig) og rød pinot noir (6 fl. 179,95) -men vil hellere købe den i Føtex/Bilka, hvor den ofte er på tilbud til 200. 

    Endnu bedre er Donatushof Saar Riesling Feinherb (49,95, 6 fl: 269,95, bedste KØB + 5*, kun i Puttgarden), en rigtig god riesling med rig frugt, let til middel fylde, god syre skjult under friskhed og let sødme.