Søg i 1200 opslag:

05/01/2021

Rhone og Kiwi liver lidt op i Coop

Hvor ville det være dejligt med en buket rigt duftende, sprøde, lækre og dejlige vine sådan en råkold januar, mens Danmark og resten af Verden lukker totalt ned! Men sådan skal det ikke være. Desværre heller ikke fra Coop! 

Så jeg kan også komme med lidt kritik af Coop, som ellers har gjort meget godt for vinen i Danmark. Men der er ikke mange lyspunkter i dagens tilbud, bortset fra Rhonen og "Mudderhuset" fra New Zealand. Både indbyggerne og landet har kælenavnet Kiwi, men her er det ikke en frugt, men en fugl, som kun findes i New Zealand. Den lignerr mest af alt en lille høne, men er faktisk i familie med strudsen -om end i en helt anden størrelse! 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 7.1.
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. 
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den minder nok om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den skal du ofte betale 100 kr for (og som har en officiel latterlig normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men ejer også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i New Zealand. Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo, som her i januar er blevet købt asf en endnu større gigant, Gallo. . 

Mouton-Cadet, Bordeaux ... 59,- 

**** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 7. januar (set i 2017)
En god Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. God allerede nu, men nok bedre om 1-2 år, Godt køb og en god vin til f.eks. lammefrikassé. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte denne vin i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag er Mouton med efternavnet Rothschild forrykt i pris, 60-70 gange højere pris end Cadet! 
      Og jeg måtte forklare dem, at Mouton med efternavnet Cadet ikke er en yngre ætling fra Mouton, men en almindelig Bordeaux -og tilmed den mest solgte Bordeaux af alle (produktion oplyses ikke, men vi er omkring 20-25 millioner fl/år), som ofte hentes i kooperativer i Entre-deux-Mers. 
Foto: Vinen blev skabt af baron Philippe de Rothschild af Mouton's mindre gode årgange 1930-31 og fik navnet "Cadet" (familiens yngste!). Vinen blev en succes og de følgende år var selve Mouton så god, at baronen måtte hente vin fra andre vingårde. 
      Vinen var flot dengang -jeg husker en superb 1934 og 1947. Men salget steg og steg -godt hjulpet på vej af navnet. Blandt snobber er det populært at hakke på vinen. Men den er slet ikke ringe -typisk 65% merlot og 35% cabernet, som har lagret med lidt eg.  

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 7.1.
Visan ligger i den nordlige del af Syd-Rhône -nærmere Montélimar end Avignon- og klimaet eer lidt køligere end i f.eks. Vacqueyras længere mod syd. For nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men nu købes den fra vinhus i Beaujolais og er et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god, da Henrik Steen Andersen gav den 5 glas i Politiken (dec.2019) med ordene: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil, og det er lige vinen til fed julemad."

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 129,-

Bedste VIN + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 7.1.
Jeg er ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
      Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og andre billig amaroner. 

Salice Salentino "Epicuro"... 3 fl: 129,- 

43/fl, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 7.1.
En vinøs kioskbaskerRig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Derfor 5*. Samme område -Salento- men fra Salice, som har sin egen DOP og derfor skal leve op til lidt skrappere krav. Der står også Riserva på etiketten, og det ser da pænt ud, men betyder intet for smagen (men er den lagret flere år i det varme syden, vil vinen nok være mindre god!). 
      Til samme pris også Hardy's Nottage Hill, rød/hvid (3 fl. 129, 3--4*), en serie ok billigvine fra det gigantiske hus, som ikke kan gøre fortræd, med mindre du keder dig ihjel. 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

**** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 7.1.
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. Lidt blød for barbera, men slet ikke ringe. Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt forrige år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt) 
      Vinene er formentlig identisk med Irmas Sarotto-vine, Barbera i rød og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Econic zinfandel eller chardonnay, øko ... 89,- 

*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 7.1. Måske er min dom lidt for hård, men det er flere år siden, jeg har smagt denne røde og hvide, som laves af chilenske Concha & Toro's afdeling i Californien. Jeg husker vinene som ægte middelvine med styrke snarere end frugt. Men for fans af  amarone vil den magtfulde zinfandel ikke være nogen dårlig vin. Personligt vil jeg meget hellere drikke Oberon fra Rhone!

P.S: Samme kæder tilbyder også den gode Famous Grouse Blended Scotch Whisky (99,95, 5*).