Søg i 1200 opslag:

03/01/2021

Mere hvid til Mytårskuren i Irma

Irma kan også noget med hvidvin. Jeg holder meget af deres Alsace fra "Det hellige Hjerte", som er lavet på druen pinot gris. Vinen er livlig og fyldig -meget langt fra den triste type, som fra Italien har bredt sig til resten af verden under navnet pinot grigio. 
Men tilbage til Nytårskuren, som også byder på hvid på andre klassiske druer -ikke mindst riesling, sauvignon og den herlige vermentino... 



Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"... kr/fl v.2: 74,50

AlsaceBedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 6.1., norm.99,15
En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer.  Vinen kommer fra stenet skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com), som igen leverer druerne til Turckheim, hvor vinen laves. Men det fungerer!  

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

øko 2019 Rheinhessen, bedste KØB +  ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 6.1.
For mig er Riesling Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget). 
      Hvid Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Jeg har ikke smagt den let sødlige Riesling Kabinett, men SmagpåVin giver den 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! 
      Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og en pétillance, let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær."
      Den røde Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir- er 5* værd, plus det særlige med ok tysk rød! Ret letbenet, men med fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry.       
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf, der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Donnaberta Vermentino hvid, Toscana...kr/fl v.2: 54,50

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 6.1. Hvid toscaner fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma), men laves af druen vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle omkring Nice i Frankrig). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  119,-

2019 LoireBedste VIN + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 6.1.
En god sauvignon er vinen fra rød gamay en af de mest livgivende vine i verden -lys, let aromatisk, sprød, frisk, enkel på den gode måde. De bedste laves ofte i Sancerre og i den pittoreske lille by Pouilly på den anden side af Loire. Denne er glimrende, ikke i top men dog absolut respektabel, og tappet af ejeren selv (kooperativet Caves de la Loire). Dog stadig meget bedre end meget sauvignon, selv til høje priser, som jeg har haft den tvivlsomme ære at drikke fra ikke mindst Califorien og Spanien. 

      Irma tilbyder til samme pris Caronne Sainte Gemme, Haut-Médoc (119, 3*), som jeg egentlig vil give 4-5*, men fandt 2013 lidt ugivende, let grøn, da jeg smagte den sidst. Men det kan meget vel være, den åbner sig til noget godt om nogle år. Men i dag: 3*. Ejendommen ejes af familien Nony-Borie, som er i familie med Borie fra bl.a. Ducru-Beaucaillou. 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.2: 59,50 

**** (4/5)Irma, indtil onsdag 6.1.
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen. 
      Vinene får 4 pæne stjerner -og jeg drikker lige så gerne disse vine som Irma's andet tilbud Marguerite Carillon Bourgogne rød/hvid (79, 4*), som får de 4* for prisen, som er lav for Bourgogne. 

Zinfandel "Masseria Trajone", Puglia...kr/fl v,2: 54,50

***** (5/5)Irma, indtil onsdag 6.1. Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er slet ikke værst og fås til en rigtig god pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 
      Jeg drikker såmænd lige så gerne denne vin som Carlo Scala's Primitivo de Manduria eller Apassimento og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). 
      Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom.