Søg i 1200 opslag:

10/01/2021

Rhone & Co er superkøb hos Coop

Under sådan en hvid corona-vinter er de solide Rhone vine en velsignelse! Afrundet, magtfuld vin med masser af det hele, som kan klare det meste, fra vegansk kål til en rød bøf. 

Superbrugsen og Kvickly har et par gode bud i denne uge til særdeles rimelige priser. Og med Torres' Gran Sangre de Toro en Rhone-kopi, som har det hele -men måske mangler den sidste nerve for at være helt i top! Men der er også gode vine fra Argentina og omegn... 

Bedste KØB: Côtes du Rhône "Nobles Dames",  Torres Gran Sangre de ToroFelix Solis "the Guv'nor", La Mascota rød/hvid/rosé

 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

økologiskBedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 14. januar
En klasse eller to højere oppe -fuldfed Rhône med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot nu og de kommende par år. 
     Vacqueyras ligger ved siden af Gigondas i den sydlige Rhône-dal, og begge har fået egen appellation, så du leder forgæves efter navnet Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt! Bedre end meget Châteauneuf. 
      Parker var glad for 2016, som han gav 92p/100 med ordene: "More structured than the 2015, this 2016 is a full-bodied, richly textured and firm wine that should drink well over the next 5-8 years. Hints of rosemary and cola accent the mixed-berry fruit, finishing dry and savory."  

Næsten al Rhone laves omkring den smukke by Avignon. Vinene laves af druerne grenache -styrke og krydderi- og syrah (som mest bruges længst mod nord op mod Lyon) -frugt og farve- suppleret med mourvedre og et væld af andre druer i det, der overalt i verden kaldes et "Rhône-blend" eller GSM (grenache, syrah, mourvedre). 

      De franskere gør ikke livet let for os! Navnet er Rhône ("Villages" er lidt dyrere og vinen ofte, men ikke altid bedre), men et utal af ofte små landsbyer har egen appellation -og her leder du ofte forgæves efter ordet Rhône, som om hver eneste borger i Verden ved, at en lille flække på 400 indbyggere som Vacqueyras er del af Rhone! Foto viser Pont d'Avignon, som slutter midt i floden samt Pavepaladset, som i næsten 100 kr var centrum for den kristne verden.  

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar
Flasken har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du sikkert ikke kender. Det gør jeg heller ikke, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se herunder!). 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé, kr/fl v.3: 43,-  

3 fl:   129, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar
Jeg ville slet ikke undre mig, hvis den røde Chasse Rhone og "Nobles Dames" herover er samme vin -og så vil jeg nok foretrække den billige Nobles Dames, selvom etiketten er lidt mere ordinær! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog! 
      Coop tilbyder også Siglo "Crianza" Navarra. Ej smagt for nylig, men sikkert udmærket rund, fyldig vin uden de store finesser. Men et godt køb.

Ch. des Coccinelles, Rhône...69,-
Økologisk,  **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger helt hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'18 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet. 

Torres Gran Sangre de Toro , reserva... kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, Catalunya, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar.
En vaskeægte Chateauneuf-kopi fra Katalonien, simpelthen indbydende -uden én skarp kant, med en interessant duft og en pænt lang smag, som ikke trætter! Men måske uden den sidste nerve, som en stor Rhone har. 
      Torres'  almindelige "Tyreblod" er ganske ok, men Gran er markant bedre, heller ikke Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha og syrah + carignan, plus lagring i eg. Fyldig, rustik, krydret duft, måske for civiliseret efter 12 måneder i små egefade -nydes let afkølet. 
      Coop tilbyder også Coronas i 3 liter box (149, 4*, =37,5/75cl), slet ikke ringe, men måler sig ikke med samme vin på glasflaske -og heller ikke med Guv'nor herunder!   

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar. Viser på godt og ondt, hvorfor Spanien er et slaraffenland for budgettet! En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er et af Spaniens 2 største huse, som i løbet af de seneste 20 år har huset har prøvet at opgradere med "Pagos del Rey" (mange dog på det jævne). "Guv'nor" ser flot ud (får vinen til at smage bedre, synes jeg!), blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha. Vinen gærer på tanke i hypermoderne kælder og ryger  i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Tvivler dog på, at det er mere end del af høsten, der får denne dyre behandling. Meget flot til prisen -og elegant udstyr (savner dog skruelåg). 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 49,-

= 41,50 kr/fl, Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 14. januar

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnayrosé

Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

      2016 cabernet blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Nye årgange af malbec og cabernet har også fået over pæne ratings, typisk 88-89p i 2017 og 18. 
     Jeg har antydet, at man har slækket på kvaliteten, men det har nok mere noget at gøre med, at 100 hektar vin i det klassiske Cruz de Piedra område ikke leverer vin nok til 1,6 millioner fl/år! Men maskotten er stadig flot vin, og til prisen er de svære at slå!  

      Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker stadig de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé lidt skuffende. 

Casillero del Diablo, frit valg, 6 fl: 249,- 

41,50/fl, rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère
hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14. januar
Blandt de røde foretrækker jeg til hver en tid Mascota herover, men for hvid og rosé er "Diablo" måske lidt skarpere og renere i smagen. Vinene er "Reserva", som ikke betyder andet end husets opfattelse af "en tand bedre end standard-Chile". 
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay (fra kølige Casablanca) er korrekt, tør og ren. Sauvigon ikke smagt. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 99,-

økologisk**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 14. januar

Spier leverer polerede behagesyge vine, som for mig ofte kan mangle lidt udfordring. De fleste er tappet i Danmark og har måske fået én filtrering for meget, men Yellow Wood er bedre -og kommer også fra det finere "Coastal" region (kølig del af det store Western Cape). Den røde er Bordeaux-blend på merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig- mens den lyserøde er shiraz, ej smagt.