Søg i 1200 opslag:

15/01/2021

Irma: oasen midt i ørkenvandring

Irma er oasen i januar måneds vinøse ørkenvandring! Andre går op i "hvid januar", en måned, som byder på flere slankekure end gode vine! Og jeg skal love for, at ikke mindst Salling's Føtex og Bilka samt Rema1000 prøver at gøre januar hvid -her skal jeg virkelig lede efter de gode køb. 

Men Irma har (igen) en perlerække af gode vine til fornuftige priser. Blandt de røde er Spanien stærk, men jeg har også en svaghed for Lohr fra Californien. Jeg sætter stor pris på Thörle fra Tyskland og de mange hvide, der er som skabt til blåmuslinger, østers og den stenbiderrogn, der også må være på vej! 


Thörle, Rheinhessen, flere typer, frit valg... 2 fl: 139,- 

Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder Gutswein, Noir, Rosé (75cl)

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar. 

Jeg har flere gange drukket den frugtige riesling, som er rigtig god og godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som en god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 48 kr for 75cl. Rosé vil jeg ikke spilde penge på (måske uretfærdigt!), men den røde Spätburgunder (pinot noir) kunne være rigtig god. "Noir" er blend på flere røde kan også være godt bekendtskab. Begge røde er lagret i store fade. 
      Vingården har tilhørt familien Thôrle siden 1600-tallet. men det er først underbrødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. 
      Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, iøvrigt som nabo til Landgraf, der også ses i Irma. 

Glorioso "Selección Especial", Rioja, 2 fl... 149,- 


Bedste VIN, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar.

Anderledes Rioja,  kølig, frisk -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft- dog køligere end Faustino, som du ofte møder i disse spalter. Umiddelbart sært, da Glorioso laves af Palacio, der -som Faustino- ligger i det generelt kølige Alavesa, det nok bedste område i Rioja. Men Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia (foto), som er selve hjertet i Alavesa, mens Faustino ligger i det lunere Oyón. 
       Palacio ejer næsten ingen jord selv og får druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 
      Irma tilbyder til samme pris Vino Nobile di Montepulciano "Santavene" (74,5 v.2, ej smagt, men virker lovende). 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... 2 fl. 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar.
Jeg har ikke smagt denne vin, somer en udsøgt udgave af den almindelige -ganske gode-  Campanas, et gammelt mærke, som i dag ejes af familien Manzanos, der på få år er blevet et af de store huse i Rioja såvel som hjemegnen Navarra. Men flere har rost vinen (i 2014, Irmas årgang kendes ikke). En meget kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 

Luberon, Pierre Henri Morel... 2 fl. 109,-

***** (5/5)Irma, indtil søndag 24.januar. 

Foto: Luberon er Rhône-dalens "Fjernøsten", et smukt bakket område øst for Ventoux, udødeliggjort i Manon og Kilden i Provence. Området er UNESCO biosfære. 

      Vinene var engang Provence Light, men en række stenrige ejere har bevist, at Luberon har mere at byde på -og det har disse vine også, en syntese af fyldig Rhône og elegant Provence. 
      Parker giver den røde (2017, Irmas er nok 2018) 88-90p -en mørk, ganske fyldig, meget frugtig, indbydende vin, som vil være god ledsager til en coq au vin. Den hvide er knap så overbevisende, lavet på blend af hvid grenache. Men frugtig og indbydende, som (i 2017) fik 87-89p af Parker. 
      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -med Chapoutier som ejer og med hovedsæde i Chapoutier's kældre i det sydlige Rhône. Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb). 
P.S: Morel har allerede forladt sit hus (han laver vin i Australien), men navnet eer det samme. 

J. LOHR, California, frit valg:.. 99,-

Bedste VIN +***** (5/5), Irma, indtil søndag 24. januar

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

      Hvorfor pokker betale 100 kr for en californier, når du kan få den til 50 kr i det lokale? Fordi en billig "California" logisk set kommer fra de varme, mindre gode områder, som leverer 80% af statens vin. 
      Modsat er Lohr fra de gode (kystnære) områder, Paso Robles (tæt på danske Solvang) og Arrayo Seco i Monterey, to af de rigtig gode områder i Central Coast.     Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og Sacramento og resten af Central Valley, som snobber mener, kun bør gro rosiner! 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre. Sauvignon og riesling ej smagt, men jeg tror, vi kan gøre det bedre i Europa!        
      Cabernet fik 90p/100 af WineEnthusiast i 2016 og 17, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2018 fik 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, men en sauvignon bør normalt drikkes ung i Californien.   
      Jerry Lohr grundlagde sit firma først i 1970erne, dengang jorden i Monterey og Paso Robles stadig var billig. I dag har han et vinhus med salg på 1 million kasser, og det er stadig baseret på eget domæne. Imponerende. Det ledes i dag af sønnen Steve (foto). 

Sarotto Arneis, Langhe... kr/fl v.6: 54,83 

6 fl: 329, 2019 Piemonte, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar. Jeg elsker druen arneis, som er bedst som her på bakkerne lidt nord for Barolo. Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Denne er flot og bedste køb. Huset Sarotto er nok bedst kendt for de vine, som de ikke selv laver -som Upapa og Challis. Men de leverer faktisk ganske gode vine fra Barbaresco -og ikke mindst de hvide Gavi og Arneis. Af denne ejer huset 15 hektar, som årligt leverer 150.000 fl. 

      Til samme pris også Ricarico Prestige (4*),som jeg desværre kun har smagt én gang uden større begejstring. Du kan også få 2 sicilianere, Yoga syrah og Raccolto nero d'avola-cabernet, begge kommer fra firma i Toscana. Ej smagt. 

La Marinière, Muscadet "sur lie"... 2 fl: 89,-

2019, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar.
Til muslinger fra limfjorden er Muscadet en perfekt ledsager, hvad enten moule'rne er i lage med blå ost, hvidløg eller urter, med eller uden frites. Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, som tænkes kan, langs Loire floden. Denne er fra Sévre & Maine og laves af stort 2. grads kooperativ og er arketypisk Muscadet -sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskende
      Her er også lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (75 kr). En alt for høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! Vinen er egentlig så neutral som tænkes kan, men hvor er den herligt sprød! 

Domaine Tariquet, chenin blanc-chardonnay... 2 fl: 99,-

Gascogne ***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar.

De hvide vine fra Gascogne er med rette populære i Danmark. Tariquet er et meget stort familiedomæne, måske er bedre kendt for Armagnac (desværre har Irma kun den unge, som er lidt barsk!) end for sin vin. Jeg har aldrig været helt vild med den normale baseret på colombard, men dette blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er rigtig god. 
      Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol også dejligt let. Godt køb. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... 2 fl. 89,-

***** (5/5), Irma, indtil søndag 24.januar.

Denne vin (set i 2018) har også en god frugt og rund kraft. Ikke det store sus, men nylig spanier med rund fylde og bærfrugt. Formentlig samme vin som Altos de Tamaron i Bilka og Føtex (her p.t. set til 35, for lav pris). Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er markedet indrettet! 

      Ribera del Duero er en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i basiskvalitet er sjældent.  

Brunito, Toscana, ... 2 fl. 99,-

**** (4/5), Irma indtil søndag 24. januar

Jeg vil gerne kalde vinen en "lille Brunello", som navnet antyder. Men den er ganske reserveret, let, tør, pæn karakter -men kræver mad. Kommer faktisk fra kooperativet i Brunello's hjemegn Montalcino, hvor 90 medlemmer passer 160 hektar, mindre end Banfi, der blot er én enkelt vingård her!. 
      Der tappes blot 70.000 flasker brunello og rosso + bl.a. denne "landvin". Druen er sangiovese alias brunello + 10% andre druer. Vinen ser ikke eg, men lagrer på tank. Den lille kælder er i dag del af Leonardo da Vinci kooperativet, som er vokset voldsomt de senere år, men stadig laver god vin
      TIl samme pris en anden toscaner, Selvato, som kommer fra Giordano (3*). 

1884 Escorihuela Gascón, rød eller hvid, 2 fl: 129,-

***** (5/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier. Mendoza, Argentina, 

Irma indtil søndag 24. januar

Rigtig gode røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. 

Cabernet får 5* i Ekstrabladet 

Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.

      Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -fadene er måske ikke nye, eller også gærer vinen med egestænger (det er billigere end at lagre vinen i eg). 
Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne (finca), Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza. Det ejes af familien Catena, som er et af de store firmaer i Argentina. Vinen synes bedre end massevinen Alamos.