Søg i 1200 opslag:

09/01/2021

Flot argentiner fra ikonisk vinmager

Jeg har mødt Michel Rolland et par gange, da han stod på magtens tinde med 117 vine under gæring i næsten lige så mange lande. Alligevel virkede han afslappet og rolig -og venlig trods sin status som et ikon i denne vinverden! 
    At vinene fra Bordeaux i dag er så anderledes behagelige at drikke end i 1970erne, er nok i høj grad Michel Rollands ære. Han har prædiket for mere modne druer, gamle vinstokke og lavt udbytte. 

Nogle mener, han leverede "Parker-bomber", men hans Bordeaux'er har vist sig at bevare deres kølige Bordeaux-karakter, men blot fået lidt mere sul på kroppen... 

      Irma er tilbage i topform med Clos de los Siete, som Michel med rette er stolt af. Den laves i store mængder, men til 100 kr er den meget svær at slå! 

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2017 Argentina, Bedste  KØB, bedste VIN +***** (5/5)Irma, indtil onsdag 13. januar
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. En international stil, men en smuk drøm! 
      Michel Rolland er født i Pomerol, men hans Bon Pasteur Pomerol står aldeles i skyggen af vine, han og hustruen Dany har været med til at lave for andre. Vingårde i 13 lande får råd fra Pomerol, og i Bordeaux alene 100 vingårde, med Ausone i spidsen. Han er officielt gået på pension, men kan næppe helt kan holde fingrene fra vinen. 
      "De 7's clos" var et samarbejde mellem Michel og Dany + 6 andre slotsejere fra
 Bordeaux, deraf de 7 takker på etikettens stjerne. Blandt ejerne er Léoville-Poyferré og Clos 'Église i Pomerol. De lavede hver sin vin -og så lavede Michel vin af overskuddet. Men i dag laver Siete det meste af høsten - med modne druer, lavt udbytte og malolaktisk gæring i små egefade. For mig en argentinsk klassiker. 
      Årgang 2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52 % Malbec, 21 % Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 15 % Syrah, 3 % Petit Verdot + 2 % Cabernet Franc -dvs. et vaskeægte Bordeaux-blend + syrah! 90p/Parker, 91p/Spectator, 95p/Suckling osv. -og 5* i Ekstrabladet.  Og så oser etiketten af klasse. Lækkert!

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,- 

2019 Loire, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. januar
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. 
      God Sancerre synes svær at finde til rimelig pris, men naboen Pouilly-Fumé er mindst lige så god (den var dyrere for 70 år siden), og denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & 
Sommerfeldt til 180. men "Fines Caillottes" er formentlig meget tæt på denne vin.

Gigondas 2018, Pierre Henri Morel... 139,-

Bedste VIN +  **** (5/5), Irmaindtil onsdag 13. januar, bl.a. 91p/Parker, 5* SmagpåVin. En civiliseret, men meget flot Gigondas, med god frugt, solid fylde og afrundet, nydelig eftersmag. Ikke i top, men flot til prisen. Morel er et underfirma til Chapoutier. 

La Commanderie, St. Estèphe.... 139,-

2014/15, Bedste VIN +  ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. januar 
En meget klassisk Bordeaux fra lidet kendt, men rigtigt godt lille slot ejet af familien Meffre (som også ejer du Glana i St Julien foruden at være 50-årig leverandør af Rhone til Irma). Vingården ejer knap 9 hektar fordelt på 2 parceller -ét over for Lafite i Pauillac, ét ved Montrose. Smagt i 2014, der vel egentlig bør gemmes 2-3 år endnu. 5* i SmagpåVin bl.a.  "En Saint-Estèphe, der helt efter bogen har masser af tyngde og struktur. Rig aroma med fokus på solbær, brombær, nyt læder, vanilje og let ceder. Fast og tør i smagen med rank frugt, høj syre og markant tannin". 

Krems, BZ rød, GV hvid, rosé.. 2 fl: 99,- 

2019 Østrig, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13.januar 
Fir valg: GV grüner veltliner, rød BZ blauer zweigelt og rosé zweigelt. 

Især den hvide Veltliner og den røde Zweigelt er begge rigtig gode køb, hvor man får meget af den gode smag fra Østrig til en rigtig god pris. Det er ikke supervin, men ren tør og frisk hvid og en frugtig, blød vin med det typiske fyldig/lette smag som 13% alkohol giver en letvægter som zweigelt. Rosé er ret ligegyldig.

        Vinene kommer fra Winzer Krems, et stort kooperativ med 1200 hektar (de fleste dog uden for selve Kremstal, så vinen "nøjes" med at kalde sig Niederösterreich). Vinen er dog stadig fra den køligere del af Østrig omkring den smukke by ved Donau en lille times kørsel vest for Wien. 


Fat Bastard, rød, hvid, rosé... 3 fl: 119,- 

= 39,67/fl, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. januar
Frankrig, rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache

Udstyret oser af design snarere end kvalitet -også navnet "Fed Bastard"! Men den er mere end det! 
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrounder. Rosé er frugtig, måske en lille snert af bærsødme, masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 
      Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!  
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv 

Aglianico "Rinforzata", Puglia Giordano... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Italien, Irmagælder indtil onsdag 13. januar
Lidt anderledes end de normalt amarone-kopier fra Puglia, da den er lavet på en anden drue, aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i naboen Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Til prisen et rigtigt godt køb. 
      Du kan til samme pris også få Ricarico, Salento (50, 4*), mere indbydende, men mindre karakter. 

Riesling Alsace "Cave de Turckheim"... 2 fl: 129,- 

økologisk,  ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 13. januar
Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim husker garvede vindrikkere fra Irma siden 1970erne, meget trofast og imponerende, synes jeg! 
Kælderen får vin fra et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er lille, men i dag leverer et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen.
      Du kan også få Gewurztraminer fra Cave Turckheim til samme pris (2 fl. 1129, 4*), meget frugtig, men knap så god, synes jeg. 

Adulation Zinfandel eller chardonnay.. 2 fl: 119,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13.januar 

Kender ikke dette mærke, men har fået det anbefalet af kyndig veninde. Firmaet Fior de Sole ligger i Napa, men druerne er med denne billigere "California" betegnelse. Men dygtigt lavet af den italiensk-fødte vinmager Stefano Migotto. Vil dog vælge den røde 2017 zinfandel, hvor druerne skal komme fra North Coast. Ret stærk (15%), men skal holde balancen. Den hvide kun smagt i Californien for mange år siden og med anden etiket! 
      Irma tilbyder også Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus, som leverer middelvine til middelpriser. Denne har fået sølvmedalje på Mundus Vini (2 fl. 129, 4*). Normalprisen er alt for høj, 119 (du kan få den for 80 i England, hvor vinen ellers er dyr). 

 

Elemental Organic, tør, hvid, rosé... 2 fl: 89,- 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 13.januar. Ej smagt, men vil tro, at vinene er tæt på eller identiske med Adobe, også reserva og også fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère skal dog være god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens den hvide er fra Casablanca. Adobe fås iøvrigt i moderfirmaet Brugsen.  
      Irma tilbyder også Grant Burge shiraz eller chardonnay (2 fl: 99, 4*), som er meget behagelige vine fra Australien, som vil please mere end begejstre.  
      Bestemt ikke det store sus, men stadig sjovere end il Conte Montepulciano d'Abruzzo (2 fl. 89, 3*), som er inderligt ligegyldig. Prisen får den op på 3*. Iøvrigt tappet i Sverige.