Søg i 1200 opslag:

19/01/2021

Franske vine til ingen penge...

Ofte hører jeg, at fransk vin er for dyr, men det passer ikke. Slet ikke i denne uge, hvor du får en rigtig god Rhone til 45 kr -endda Lirac, en af Cru'erne. Naboen Chateauneuf er ofte for dyr -ofte langt over 100 for en nogenlunde god udgave- så hvorfor ikke købe Lirac, der kan være lige så god i de mere daglige udgaver.  

Superbrugsen og Kvickly er lidt skarpere end rivalen Salling. De har også den flotte St Émilion, l'Hirondelle de Faugéres til 109, en god Alsace Grand Cru foruden andre gode tilbud.

Bedste KØB: Lirac "les Grands Cyprès, Piccini, Chianti Riserva, Torres Celeste, Ribera del DueroWilliam Hardy, shiraz + chardonnay, Riesling Altenberg AlsacePalo Altp  rød/hvid/rosé
Bedste VIN: l'Hirondelle de Faugeres 2014 Grand CruMarcadis 2018 Lalande de Pomerol

Lirac "les Grands Cyprès"...  45,-*

*: med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5) , Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag den 21.1.
Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævne ikke altid på etiketten. Vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Årgang kan variere, jeg købte i 2016, men har også set 2018. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 
      Med Coop-app kan du også den hvide Laugel Pinot Blanc, Alsace (45, 5*) -samme GCF som Riesling længere nede, så det er en betinget anbefaling -men når de normalt forlanger 90 for den, burde den være ok! 

      Med Coop-app kan du også få Louis Reynaud pinot noir (45, 5*) -som jeg heller ikke har smagt, men har fået anbefalet af ven, som sværger til pinot. Ikke top, men ganske god -og så er prisen utroligt lav!  Men foretrækker stadig Lirac'en! 

La Chasse, Bouches du Rhone... 39,-

***** (5/5), Superbrugsen + Kvickly, indtil torsdag 21.1. 
Navnet "-Bredderne af Rhone" (floden) er lidt misvisende, da vinen i reglen laves ganske langt fra denne flod. Bouches er et amt, som omfatter bl.a. det smukke Lubéron, så vinen kommer nok herfra! Men slet ikke ringe -en let til middel fylde, god frugt, nydelig og behagelig -nydes kælderkold. Men Lirac til 45 (med coop-app) er bedre køb. 
      Til samme pris også Villa Harmonia, en ret let økologisk italiener (3-4*). 

Carmel   de Haux, Bordeaux... kr/fl v.3: 46,33 

3 fl: 139, 2017,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 21.1.

Til 46 kr flasken et godt køb, hvis du kan lide klassisk Bordeaux, dvs. vin med lidt bid (selvom det ikke er overdrevet). Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men eer i dag en del af det danske-ejede Haux
      Middelfyldig, ganske indbydende vin, som dog har et let grønt præg, som måske forsvinder i løbet af et år eller to på flaske. Med mad er vinen dog ganske udmærket. 
      Haux blev købt i 1985 -35 år siden- af Knud Jørgensen, en vinhandel i Hellerup, som i dag kun eksisterer som et mærke under Kjær & Sommerfeldt. Slottet ejes af 3200 danskere. Foto: Peter Jørgensen var daglig leder indtil sin død i 2019.

l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

St. ÉmilionBEDSTE KØB, bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 21.1.
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-5 år. 
Slottet er Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt -også denne 2.vin fra slottet! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto).
      Til same pris også La Fleur-Peilhan St Emilion Grand Cru (109, 5*). 

Ch. Marcadis 2018, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.1.
2016 var flot, med god fylde og pæn længde. 2018 er en bedre årgang, og vinen har også masser af frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -med rigelig mineralitet og syre nedenunder. Den er faktisk ikke tosset lige nu, men ellers bør den nok gemmes 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste køb2018***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.1. 

Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz og andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (men har også prøvet at undgå dem, selvom det er svært, for alle kæder har disse vine), men denne er god og har fået 5* af gode kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet med ordene: 

"Pærer i duften. Pæn intensitet og koncentration i denne Alsace vin. Modne æbler, citrus og krydderier i smagen. Flot syre og dybde." Der er 3 skråninger (mindst!), som kalder sig "Det gamle Bjerg", dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 

Piccini, Chianti Riserva... kr/fl v.3: 46,33  

3 fl: 139, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 21.1.
      Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer 10% af hele Chianti's produktion, hvoraf en forsvindende lille del kommer fra egne marker -langt det meste købes ind som færdig vin i kooperativer osv.  

Piccini's Riserva kostede 60 kr i Meny -på tilbud!- før jul, så Coop's udgave får 5*, selvom det bestemt ikke er stor Chianti. En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig! 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.1.
To rigtig gode vine, som også kræsne ganer kan drikke -og for mig sjovere end lignende tysktappede vine fra Meny, Lidl og Aldi -som ofte er lidt dyrere! 
      Den røde shiraz er fra Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.1.
Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. 
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den minder nok om Waipara Hills (som bor i samme hus på  samme adresse). Og den skal du ofte betale 100 kr for (med en officiel normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men ejer også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i New Zealand. Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo, som her i januar er blevet købt af en endnu større gigant, Gallo
      Du kan til samme pris f¨den italienske Primitivo di Manduria Riserva (59, 4*)

Torres Celeste, Ribera del Duero... 89,-

2016 Pagos del Cielo, Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 21.1.

. Her er vi uden for Penedès i Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen"!''

Palo Alto, reserva, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste KØBrød cabernet-carmenère-shiraz, rosé shiraz, hvid sauvignon
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.1.

En tør, frugtig rosé, ren og skær, mineralsk god rød, med middel fylde og ren eftersmag. En meget frugtig ren hvid, alle fra Maule i den køligere del af Central Valley. 
      Etiketterne er ganske simple, det er vinene også, men ok kvalitet -især da til denne lave pris. Palo Alto er træet på etiketten. Når vinbønder ser dette træ, ved man, at der her er god mulighed for at dyrke vin. Hm!