Søg i 1200 opslag:

31/01/2021

God rød fra nabo til ægte kitsch hotel

Så røg Trump, og det fejrer Føtex og Bilka med californiske vine. Bedst er Edna Valley, en Bourgogne-type fra fin vingård, som er nabo til det mest kitschede, ærkeamerikanske drøm af en kro, Madonna Inn! Hvor ellers finder du i spisesalen et 5 meters højt guldtræ? Eller en gigantisk 6 meter høj pejs i kampesten (foto)?


Jeg elsker USA og Californien, men kan ikke for alvor få mit gnier'agtige hjerte til at betale for vine, som ofte er for dyre gr et stort hjemmemarked. Vinene herunder gode køb. Men ærligt talt næppe  bedre end australieren eller chilener længere nede! Blot dyrere. 

     Jeg gik helt glip af Føtex' 40% på franske vine, men her var heller ikke de store nyheder. Så hellere vine fra et land, vi ikke kan besøge i disse corona-tider (men håber snart at komme til Sunshine State). 

Edna Valley Pinot Noir, Central Coast... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil søndag 28. februar

I den herlige ungkarle- og vinfilm "Sideways" kommer de to venner rundt i Californien på vej efter pinot noir, for "hvis nogen sætter en fuckin' merlot foran mig, så skrider jeg..." 
      I praksis bevæger Sideways sig i et ret lille område 4-5 timer nord for Los Angeles omkring (danske) Solvang og San Luis Obispo -og her ligger Edna Valley ret nær Stillehavet, et langt stenkast fra det ikoniske hotel Madonna Inn, som er vaskeægte "European style", når ærkeamerikanere skal fortælle om Europa (især hvis de aldrig har været der!). 
      Men til gengæld er hotellet en oplevelse for europæere! Her er pissoir udformet som en hule af kampesten -med vandfald og træ på toppen! En af mine bekendte opgav at falde i søvn -frygtede at kampestensloftet ville falde ned over ham! 
      Edna Valley var i 1970erne en af pionererne i regionen og fik også Edna anerkendt som AVA (vinområde). Siden er produktionen vokset, så AVA i dag er Central Coast (større område, der strækker sig op til Monterey. Og ejeren Niven solgte det for nogle år siden til giganten Gallo, der faktisk leverer en af de gode pinot'er fra Californien. Til en rimelig pris! 
      "Middel farve, indbydende duft af hindbær, moden. middel fylde, nydelig og pæn" -ikke voldsomt spændende, men slet ikke ulig en fransk pinot. 

Barefoot, rød, hvid, rosé, frit valg... 49,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé**/**** (2-4*/5), Føtex og Bilka, indtil søndag 28. februar. Vinen er med pga. navnet og historien, ikke kvaliteten! 
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
      "BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en var sikret -især da giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen dog ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker! Vinene sælges kun af Netto, men importeres af Hans Just sammen med Gallo's andre vine.

Gnarly Head, rød eller hvid.. 59,-

***/***** (3-5/5), Føtex og Bilka, indtil søndag 28. februar, rød cabernet eller zinfandel old vine, hvid chardonnay eller sauvignon

Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel  er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 
      Zin er bedst: En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. Cab er også god, krydret frugt og fylde, men lidt ordinær. Hvide har sikkert sine fans, ikke mig, om end jeg godt kan drikke chardonnay.  NB: Fås også på baginbox. Den smager ikke så godt. 

Ironstone, zinfandel eller cabernet, frit valg... 69,-

**** (4/5), Føtex og Bilka, indtil søndag 28. februar, rød cabernet eller zinfandel old vine

      Zinfandel er en flot vin på en ærkeamerikansk måde, som vil tiltale både Biden og Trump (men nok ikke vicepræsident Kemala Harris, som jeg har mistænkt for at foretrække en forfinet Champagne?). Krydret, kraftig, men blid -men underligt trættende i længden -men hvad kan du forlange af en vin hentet i det maleriske, gamle guldgraverområde på den anden side af jordkloden. Cabernet er også ganske ok. Før solgt til 50, så uanset kvalitet bliver det kun til 4 små *! 

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 35,-*

*: med Føtex-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 4. februar. norm. 89,-
Jeg er ikke vild med vinene, men de smager jo godt! Og prisen med mobil-app er god, selvom du jævnligt vil få den på tilbud til 40-50. .  
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er lidt sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som med lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 39,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex og Bilka, gælder hele februar
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3-4*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 
Jeg må indrømme, at jeg finder de hvide Montgras lige så gode -måske endda bedre- end Selaks vinene fra New Zealand (4*, 65, normalt 75,-).