Søg i 1200 opslag:

12/01/2021

Gode køb til en tom pung!

Må indrømme, at jeg ikke fandt én vin af interesse i Føtex' nye avis -men der var dog et par gode vine i butikken fra Portugal, et vinland, der overses, desværre ofte med rette! 
For landet har svært ved at konkurrere med Spanien, Chile eller Italien, som er dagens tilbud fra Fakta. 

Bedste KØB: Indomota Gran Reserva rød/hvid, Altos de Tamaron, Ribera del Duero

Indominta, Gran Reserva rød/hvid... 45,-

Frit valg, cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc mv, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 13.1.
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god.
Den røde pinot og den hvide sauvignon kommer fra kølige Casablanca nær Stillehavet -godt klima til disse to druer! Chardonnay var flot sidste år, men pinot '18 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag.

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lagerkapacitet til 36 millioner flasker! Huset er ganske nyt (2006) og ejes af Bethia.

Altos de Tamaron, Ribera del Duero... 35,-

2018Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex (partivare). Vel egentlig ikke bedre end Toro fra samme vinhus. Men Ribera del Duero er altid dyrere -ofte med rette- og denne vin har også en flot frugt og rund kraft, der sikrer 5 solide stjerner. Fås også som Gran Reserva, men her får den mere eg og blødhed -men synes ikke, denne vin er bedre trods dobbelt pris.

Cademusa, rød Sicilia... 45,- 

øko***** (5/5), Fakta, indtil onsdag 13.1.. En nydelig vin lavet på Siciliens nationaldrue nero d'avola + syrah fra Frankrig. God fylde, afrundet, pæn duft -slet ikke ringe, men ikke en vin, jeg vil løbe langt efter. Vinen kommer fra et 2.grads kooperativ (med 7 kooperativer under sig), som henter druer fra 10,500 hektarer. Altså masseproduktion, men bestemt ikke dårlig.

Porta 6, Lisboa.. 2 fl: 99,-

= kr/fl: 49,50**** (4/5), Føtex (aktuelt tilbud i flere butikker)  

Vinen sniger sig knap nok op på de 5 stjerner, som Berlingske giver. Jeg savner lidt dybde og længde i vinen -men stadig smager den rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme
     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er fortsat stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). Men Viniportugal har gode vine, som de sælger til danske kæder. 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druerne er castelao (tempranillo i Spanien) + den fine touriga nacional m.f. 

Periquita Reserva...... 2 fl: 119,-

59,50 kr/fl, ***** (5/5), Føtex  (aktuelt tilbud i flere butikker)  

Den har lidt mere af det hele end Porta ovenover! Afrundet, fyldig vin med en rund blødhed -end den normale Periquita, der i dag vel ikke er andet end en ok basisvin. Den smager omtrent som jeg husker de første Periquita'er i 1980erne. Ikke en stor vin, men en vin, der tiltaler de fleste, men stadig har kvalitet. 
      Vinen skal komme fra Sétubal-halvøen lige syd for Lisboa, hvor familien Fonseca har lavet den siden 1834. I øvrigt et flot sted at besøge, hvis vejen falder forbi. Det gamle hus er museum i dag.