Søg i 1200 opslag:

29/01/2021

Italiensk fra Irma + naturvin fra Chile

Irma er lidt bedre end andre i denne sidste uge af januar, hvor vores "corona fester" (hver for sig) skal forsødes med god Chianti, Barolo og frisk hvid Gavi. Alle fra Italien (med én vigtig undtagelse). Irma har mange gode tilbud, så jeg må dele mine ord op i to opslag. Ikkeførste gang for Irma! 
      Du kan bestemt finde bedre italiensk end Irma's vine, men kvaliteten er høj til den rimelige pris. 

Valpantena er for mig bedre end de fleste kooperativer, og jeg kan også lide Sarotto's Piemonte vine, ikke mindst den gode Gavi. Men i top er Chianti'en fra Mazzei, Ser Lapo! Vi slutter af med Salvaje, som for mig måske er en endnu finere vin -sort syrah blandet med hvid roussanne i Chile. 

Il Tauro, Salice SalentinoSalvaje syrah-roussanne

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,34 

6 fl: 199 med Coop-app, Bedste KØB + ***** (5/5)Irmakun fredag-lørdag 29-30. januar, normalt 79,95Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,34 

6 fl: 199 med Coop-app, Bedste KØB + **** (4/5)Irmakun fredag-lørdag 29-30. januar, normalt 69,95. En blid ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er faktisk slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,17

6 fl: 349, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 3.februar -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona, som leverer ganske gode vine. Tæt på Bedste KØB, men du kunne få den 3 kr billigere lige før jul. Men stadig excellent køb. Mange vil dog foretrække vinen herunder: 

Amarone "Valpantena", Valpolicella... 99,-

2015, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, kun fredag-lørdag 29-30. januar, norm: 199

Et flot glas til 89, selvom den er ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella (sådan lidt til venstre for Classico på kortet!), som kan levere rigtig god Valpolicella. Her har groet vin siden grækerne, der gav den navnet "Gudernes Dal", Pantena. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, slet ikke ulig egnens andet store hus, Bertani

      Til samme pris også Pouilly-Fumé" Jean Desvignes" (99, *). Kender ikke huset, som også leverer Bourgogne såvel som denne Loire. Sikkert ok, men slet ikke sikker. 

Chianti Riserva "Poggio Sale"... 2 fl: 89,-

***** (5/5), 2016, Irma, gælder indtil onsdag 3. februar
Det vil undre mig meget, hvis denne vin ikke er stort set identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, det største firma, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft -og i det mindste blødere end Barolo herunder, men lidt vag for Chianti -men hvor meget kan du forlange til 44,50? 
     Irma tilbyder også Carlo V Veneto, en ret tung 14,5% cabernet/merlot (2 fl. 89, ?), ej smagt, men mangler tillid. Normalt kan det kølige Veneto ikke levere 14,5% vin, slet ikke på cabernet. 

Il Tauro, Salice Salentino... 2 fl: 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 3. februar
Til samme pris en anden vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  
      Begge vine leveres af Botter, som ikke ligger i Puglia, men ikke langt fra Venedig i Norditalien. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Sassarello, Campo ai Lecci Toscana... kr/fl v.6: 66,67 

6 fl: 399, Bedste VIN,  2012, = 69,50 kr/fl, ***** (5/5)Irmakun fredag-lørdag 29-30. januar, normalt 129,95. Gammel vin er sjælden -og her har du en vin i sit 9. år, selvom den ikke har været på flaske helt så lang tid. Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, 

      Dvs. lige dele sangiovese (alias brunello) og cabernet sauvignon, lagret et år i små egefade. Ikke smagt i ny årgang, men jeg vover alligevel 5*Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 8-9 år. 

Barbera d'Asti "Sarotto"... kr/fl v 2: 59,50

6 fl: 119, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 3. februar

Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Ej smagt, men nok flere roser den -har da fået guldmedalje i Berlin (men det er ikke svært). Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 99,-

Sarotto, bedste VIN + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 3. februar
En meget lav pris for nebbiolo og især Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Så derfor sniger denne vin sig op på 5*! 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 

Barolo "Podere Collinetta"... 139,-

2015, ***** (5/5), Irma, , indtil onsdag 3. februar.
En god Barolo af de bedre fra Sarotto med afrundet fylde og pænt lang smag. Server ved 18 grader og hæld vinen i glas 10-20 minutter før -så er vinen blødere. Gode Rydberg gav vinen 5* i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Pæn intensitet med kirsebær, roser, tobak og vanilje i smagen. Tanninerne velintegreret. Pæn lang afslutning." Vinen ville nok være "bedste vin" fra en anden kæde, men har må den nøjes med 5*! 

Gavi dei Gavi, Sarotto... kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349***** (5/5)Irma, gælder indtil onsdag 3.februar 
Sarotto er specialist i Barolo & Co. Gavi var oprindelig den eneste hvidvin fra regionen omkring Barolo og derfor ret dyr (i dag kan du også få de finere arneis og favorita). Gavi dei Gavi -fra Gavi fra Gavi er en tak bedre fra selve Gavi kommune. En ret neutral vin uden stor aroma, men med herlig friskhed, sprød og pænt lang smag. 

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 119,-


2017 RiservaBedste VIN ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 3.februar. Du kunne købe den 20 kr billigere i december, men stadig et rigtigt godt køb -selvom den er mere end dobbelt så dyr som den almindelige Riserva fra Chianti! 
      Markis Mazzei har i over 100 år leveret stor vin i Toscana, bl.a. "Ser Lapo", altid en flot Classico Riserva. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet i næsten 600 år af familien Mazzei, siden 1435.  
      Denne vin fra Fonterutoli er en klassisk Riserva, hvor 3 år ikke er nogen alder. Giv den 2-3 år endnu og den kan gemmes i 10+ år. '16 fik 94p/Spectator, mens den unge '17 foreløbig har fået 92p/Parker, 93p/Vinous mv. Ser Lapo var en lokal notar, som optræder i rigtig mange skrifter fra renæssancen -og iøvrigt også navnet på faderen til de to brødre, som leder vingården i dag. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. Denne har dog "kun" fået 1 glas. 

En chilensk "naturvin", der skiller sig ud

Salvaje, syrah-roussanne, Chile, naturvin...  v. 2 fl: 84,50


2 fl: 189, Bedste VIN+ Bedste KØB, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 3. februar
En vin som denne gør en gammel vinmand bekymret for privat vinhandel: Den er ikke kun økologisk, ikke kun naturvin (dvs. uden tilsat svovl), men også lavet på en blanding af sort syrah og hvid roussanne, en variant af det klassiske Côte Rôtie blend, som blev kreeret af d'Arenberg i Australien -og anderledes, for jeg synes roussanne som drue er bedre end viognier, den normale i Rôtie-blend'et! Næsten al rødvin i dag laves 100% af sorte druer, men her er tilsat 7-10% hvide af den sjældne, men fine hvide roussanne, der skal give vinen mere frugt og elegance. 
      Og oveni kommer den fra Casablanca, et af de køligere områder i Chile. Den laves af Emiliana, den økologiske gren af giganten Concha y Toro med  en bagatel af 1100 hektar vin. 
      Ej smagt, men netop 2018 får 92p af Parker og 95p af Decanter, to normalt pålidelige kritikere. Burde være en elegant kraftig, egefri sag med god frugt i duft og smag, peber, blåbær, samt en vis elegance. Men vinen er snart 3 år, så den skal nydes nu.