Søg i 1200 opslag:

22/01/2021

Den kloge ugle er foræring til prisen

Den kloge ugle er den bedste vin for den kloge vinelsker! Uglen pryder etiketten på "Cuvée Mythique", en rigtig flot fransk vin, som er lidt af en foræring til 39.  

Men ellers byder Føtex og Bilka desværre ikke på spændende tilbud. Jeg kan vældig godt lide den hvide Santa Cristina og Aliwen. Denne chilener er god og drikbar, men -trods besøg af Neil Armstrong året efter hans månevanding- ikke "one big step for mankind"....   

Bedste KØB: Cuvée Mythique, rød eller hvidAliwen chardonnay, Famous Grouse Scotch Whisky

Cuvée Mythique, rød eller hvid... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, også på web, indtil torsdag 28. januar, normalt 99. 
Normalprisen 99 er for dyrt, men 39 er til gengæld en foræring! Prisen tyder nærmest på restsalg. 
      D Den røde er klassisk eksempel på GSM (Rhône-blend), dvs. grenache og syrah baseret med andre druer som carignan -rund, varm, fyldig, i den blide ende. med rig krydret frugt og ganske lang smag med vis eleganceVinen sælges som IGP -simpel landvin- og druerne bag vinen nævnes ikke. 
      Den hvide har jeg ikke smagt, så her hvad en respekteret dansk smager (SmagpåVinskrev om vinen: "Fyldig og tør hvidvin med masser af sydfransk stemning i duft og smag. Aromaer af gule, modne æbler, honning og hasselnødder – og smagenoter af gul moden frugt med honningmelon samt en fin syre-bitter profil som gul grape. Vil være veloplagt til grøntsager fra grill eller en kartoffelpizza med tørrede krydderurter som rosmarin." Smagt i 2015, men 2018 er næppe ringere, selvom den måske har mistet lidt friskhed! Kender ikke druerne, men her er nok viognier, hvid grenache og marsanne. 

      Vinen blev skabt for 30 år siden af kooperativ i Minervois. Den kloge ugle på etiketten er regionens nationalfugl. Druerne kommer stadig fra dette område, men vinen tappes i dag af Vinadeis, et 2. grands kooperativ i Narbonne ved foden af Minervois. 
      Vinadeis blev dannet i 2015 oven på Val d'Orbieu og har haft en omtumlet tilværelse. Firmaet er et andengradskooperativdvs. et kooperativ for andre kooperativer (og en del private vingårde). 
      En del af huset er importør, som importerer billig spansk vin, som typisk sælges som EU-vin i Paris-området. Det er faldet militante vinbønder for brystet, som mener, den billige spanske vin underminerer deres levevej. En række tankvogne blev blokeret ved grænsen og senere blev tanke med spansk vin tømt i firmaets hovedsæde nær Narbonne. Huset ejer også bl.a. Cordier i Bordeaux. 

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 40,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka indtil torsdag 28.1. Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay 

Indbydende vine med god frugt og nydelig, afrundet smag. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed- mens rosé ikke er smag (cabernet og merlot druer). 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En ret ny serie vine fra huset lavet af vinmager Carlos Concha. 

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af familien siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

      Føtex tilbyder også le Arche RossoGrande (6 fl. 249 = 41,50 kr/fl, 4*), en drikbar vin, hvis man holder af let vulgære vine i ripasso-stilen.  

Le Cuvier bag-in-box, rød/hvid, 300 cl...99,- 

** (2/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 28.1. Trofaste læsere vil vide, at jeg ikke er fan af box-vine, som ofte er filtreret for meget og har for meget svovl. Både rød og hvid er typiske eksempler -som tilmed har restsukker, som især generer mig med den røde. 

      Vinen er tappet af giganten GCF, grundlagt 1979 af Joseph Helfrich, som egenhændigt har opbygget et af Europas største vinhuse -især ved hjælp af vine som denne og især J.P. Chenet, en vin, der ikke har øget fransk vins ry. I Danmark slog huset igennem ved hjælp af spiritus som Cromwell Scotch Whisky og Comte Joseph Cognac, begge aftappet i hjemlandet Alsace. I dag har huset også gode vine, bl.a. god Jura og Languedoc. 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.1.
Den røde er lillebror til Villa Antinori og lavet i pæne mængder (4-5 millioner fl/år!). 
Faktisk rigtig god -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
      Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er  akkurat som Orvieto den fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 
      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Cristina er et af Antonoris mærker. Mængderne er steget betragteligt gennem årene -for 20 år siden stod der Chianti på både Cristina og Villa Antinori (Villa var endog Classico Riserva) -i dag er begge "blot" Toscana. Cristina er vingården, hvor vinen laves. 
      Foto: Antinori ejer dette renæssance palazzo i hjertet af Firenze. Huset ledes af Piero Antinori sammen med datteren Allegra. I Paladset er der også lille vinotek, hvor vinene kan smages. Familien bor i de 2 øverste etager. 

Cadis Amarone, Valpolicella.. 109,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.1. En typisk lille amarone, som vil glæde mange, dog ikke tifosis. Masser af fylde og frugt, men nok lidt letbenet trods den megen alkohol. Årgang 2015 fik 97p/100 Decanters Show, men det er en gavmild karakter! Cadis står for Cantina dei Soave, et meget stort kooperativ i Soave -pænt langt fra Valpolicella. De har gode vine, men de fleste er ikke ophidsende.  

Famous Grouse, Scotch Whisky... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 28.1
Der er et par blends, som jeg finder LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.  Bilka sælger også Tullamore Dew til 119 -Grouse er 30 kr billigere, men for mig en bedre whisky.