Søg i 1200 opslag:

01/01/2021

Glædelig nytårskur med god Mosel

Har du også fået et par corona kilo ekstra at bære på i det pestens år 2020? Naturligvis bærer vi med smil vores byrde, men jeg lægg4er stor vægt på, at det hele forsvinder i løbet af 2021 sammen med coronaen! 

I disse dage indbyder H.M. Dronningen til den store nytårskur på Amalienborg, og vi giver gerne et par gode råd  til, hvad der bør serveres ved denne lejlighed -udover Rosenborgvinen naturligvis! ´

Men du skal ikke vente rasende udsalgspriser i de store, danske supermarkeder i årets første uger. Kæderne mener formynderisk, at vi har fået sprit nok -både ind- og udvortes- i de sidste dage af 2020.  

      Den bedste kur er dog den fine hvide tyske riesling, som fås i Lidl -bedst- og Føtex...  Begge er ret alkoholsvage -og dermed lave i kalorier- og de har samtidig en god syre, der er så vigtig for fordøjelsen -og dermed vores helbred! 

BEDSTE KØB: Riesling "Feinherb" Thörnich. Dr. Pauly Riesling Trocken, Trapiche "Pure" malbec, Baron de Ley Rioja Reserva
BEDSTE VIN: Faustino I, Rioja Gran Reserva

Riesling "Feinherb", Thörnicher St.Michael... 45,- 

***** + bedste KØB (5/5), 2019 Mosel, Lidl (partivare)
En rigtig flot riesling, typisk for Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, fine syrer afrundet af let sødme. Den virker trods 11% alkohol let og frisk. 

Den er lidt dyrere end Dr Pauly, men druerne er også fra Mosel -bedre og dyrere- og kommer fra Thörnich, en rigtig god, meget lille vinby ved Klüsserath, groft sagt mellem Piesport og Trier. 
Vinen leveres af Pamona Kellerei i Bernkastel, som jeg ikke kender. Men kan se, at det deler adresse med Peter Mertes, som er et af de store firmaer i Tyskland, bl.a. Peter & Peter serien. 
      Lidl har i øvrigt (mens dette skrives) stadig den fine 2018 Beerenauslese Bechtheimer Pilgerpfad (45, 5* + bedste køb, 375ml), en sød hvid med god duft og lang smag, et supertilbud. 


Dr. Pauly Riesling Trocken... 39,- 

Fås også som Riesling "Noble House"

Bedste KØB + ***** (5/5), 2019 Tyskland, Føtex, indtil 31. januar

En god tør hvidvin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris.  
      Noble House er slet ikke samme vin, men kommer fra Mosel -mindre tør, men en herlig aroma og sprød frisk syre under lille sødme. 

     Dr Pauly-Bergweiler bor i Bernkastel ved Mosel og er en glimrende vingård. Denne vin er købt i Rheinhessen, hvor druerne er anderledes billige -men vinen også knap så sprød og frisk. Men jeg savner et godt tilbud på Pauly's egne vine, f.eks. den Badstube Riesling fra Bernkastel, Føtex og Bilka solgte i 2018! En herlig vin, der virkelig viste forskellen på riesling fra Mosel og Rhinen! 

MontGras, Reserva, flere typer... 39,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil 31. januar
MontGras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras og ejer 900 hektar vin i gode regioner, fra det kølige Leyda, Carmenère til det lune, fine Colchagua.
      Reserva er excellent til prisen, en klasse over de italienske le Arche og Lindemans og Wolf Blass' billige vine. Sidste gang foretrak jeg cabernet og pinot noir, men nu har jeg også sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 

      10-15 år siden var alle vinene lagret nogen tid i eg, men Montgras er måske presset på prisen, for kun 10% af pinot vinen er lagret i eg, mens 80% af carmenere og cabernet har lagret 5 måneder i "kontakt med eg" -dvs. med egechips eller egestave stukket ned i tanken! En billig måde at give vinen et (lille!) skud eg! 
      Føtex tilbyder også Wolf Blass Red Label (39, 4*), ok uden dikkedarer, mens Bilka tilbyder le Arche (39, let, frisk Bardolino 4*, de andre 3*)

Trapiche "Pure", rød malbec, hvid sauvignon, rosé... 45,- 

rød bedste KØB + ***** (5/5), hvid/rosé (3*), 2019 Argentina, Føtex, indtil 31. januar
Trapiche er et af de store huse i Argentina, som leverer store mængder til især Salling-kæderne. Generelt rigtig gode køb, når vinene er på tilbud (men der er intet fornuftigt menneske, der køber vinen til normalpris!). 
      "Pure" er vin uden eg, så hvorfor er den dyrere end Trapiche med eg? Simpelthen fordi basisvinen er meget bedre! Druerne kommer fra det højt liggende Uco syd for Mendoza by. 
      Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  Den hvide har god frugt, men uden den præcision og sprøde friskhed som du finder i en god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Trapiche, Argentina, frit valg: 35,- 

****/*****, Bilka, indtil torsdag 14. januar

Trapiche's basisvin er også god. Jeg elsker druen viognier, men sammenlignet med Paul Mas' franske i Rema er den uden interesse! Men både syrah og malbec er uovertrufne til 35. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 65,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14. januar

En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster. Vinen er 100% fra eget domæne, ligesom Faustino herunder, ret unikt i Rioja, hvor 90+% af husene køber vin udefra. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-  

Bedste VIN + *****, Bilka, indtil torsdag 14. januar.  Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 

      Faustino leverer flere tapninger af samme vin hvert år, som du kan se på halsen af flasken: Hver flaske er nummeret, men der står også anført, hvilken hylde vinen kommer fra. Set i årgang 2009, som har fået ros fra bl.a. Guía Peñin (92p/100), WineEnthusiast (93) og Tim Atkin (89) -men de har næppe smagt alle tapninger! 
      Men generelt vin af høj standard, men i reglen er vinen tappet i løbet af de sidste par år -så vinen har måske fået 30-36 måneder i små egefade (hvor loven kræver 18-24), men så også et par år i stål, så vinen eer ungdommelig af sin alder. Men svær at slå til prisen! 
      Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og Rembrandt-manden på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende.