Søg i 1200 opslag:

30/01/2020

Bourgogne i Irma -en historie om mange navne!

Du skal pinedød i Irma hver dag, hvad enten du vil eller ej. Jeg var der i går, og nu vil de have mig ind i det (ok) nydelige supermarked i dag eller fredag for at købe et par vine til lave priser.

Men denne gang kommer jeg ikke! Men måske kommer jeg inden onsdag for at få en billig barbera med min coop-app! 

Længere nede nyt om en gammel sag om falsk Bourgogne. Hvad blev der af Sauvestre og Béjot? 


Ja, kæderne vil have os til at handle hos dem og bruger ikke mindst gode tilbud på vin, så vi fylder kurven (eller vognen) op med vaskepulver og mel! 
     For nogle år siden rynkede jeg på næsen af Irma's vine -masser af bras- men de har også rigtig gode vine. Men det er ikke helt dem, der er med i denne uge. Så måske kommer jeg slet ikke i Irma i denne uge...

Barbera d'Asti "Sarotto"... 49,-

***** (5/5), Irma, salg kun med Coop app gælder mandag 3. februar til onsdag 5. februar
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Barlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. 


Chablis "Domaine Marguerite Carillon"... 99,-

2018**** (4/5), Irma, indtil fredag 31. januar
Godt køb, da prisen er lav for Chablis, som ofte også er af tvivlsom provenans. Men denne vin er fra "Domaine", dvs,. egne marker, er den sikkert helt ok -og godt køb til 89! Vil ikke selv købe den, men SmagpåVin kunne lide 2017: "Dufter og smager af gule æbler, citron og kalk. Tør, sprød med pæn høj syre. En vin der udmærker sig ved sin mineralitet og syre, selv om der sagtens kunne være plads til mere af det hele." 2018 er nok lige så god, så prøv den -Chablis er svær at finde til denne pris! 
      Men hvem leverer vinen -her herunder! 

Rully "Montmarin"... 139,- 

2018 Domaine Chartron , ***** (5/5)  Irma, indtil onsdag 5. februar. Har drukket denne vin nogle gange -en rigtig god chardonnay med ren aroma, middel fylde og god frisk, sprød smag, som hæver sig over billig Meursault og andet, som får mange til at sky Bourgogne...  
      Og det selvom huset er ejet af Helfrich (GCF, se herunder). Montmarin er et godt vinbjerg, ikke 1.Cru, men lige under. 

Fra Sauvestre over Béjot til GCF

Historien om en skandale og et firma, der forsvandt

Jeg hører gerne fra Coop/Irma den helt nøjagtige historie om, hvem der leverer stort set alle deres Bourgogner, fra Moillard over Béjot til Chartron og Marguerite Girardvin. Men et resumé: 
      Carillon var et mærke ejet af Vincent Sauvestre i Meursault (ingen relation til et domæne i Puligny-Montrachet). 
      Sauvestre startede med lille vingård i Meursault, men voksede voldsomt i '00erne med opkøb af utal af firmaer, bl.a. det hæderkronede Moillard(-Grivot) -ses i Brugsen/Kvickly og hos HJ Hansen, Reine Pedauque, Piere André, Maison Béjot (engang en Irma-favorit), Chartron et Trébuchet (også i Irma) , Pierre André, Reine Pédauque, Moingeon, Jean-Marie Garnier (Netto), Martenot (Bilka mv) og andre.  
     Vincent Sauvestre blev i 2016 taget i kraftigt fuskeri med Bourgogne, hvor den ægte vare blev blandet med billig vin fra Languedoc. 
      Korthuset brast. Har ikke set hans navn siden, men Bourgogne er (som andre kendte områder) ikke meget for at promovere dårlige historier om, at man ikke altid kan stole på teksten på etiketterne.  
      Men nu dukker mange af hans firmanavne op som del af GCF gruppen, en af Frankrigs største, ejet af familien Helfrich i Alsace, som vist nok købte firmaerne/navnene sent i 2016. 
Foto: Ejer Joseph Helfrich (Grands Chais de France, se mere ved søgning i denne blog). Huset leverer en stor del af vine solgt i næsten alle kæderne. Kvaliteten varierer. Normalt ville jeg sky vinene som pesten, men må indrømme, at jeg har smagt flere gode vine.
      I Danmark blev Helfrich først kendt for skotsk whisky -tappet i Frankrig- som i flere år var på Top-3 i Danmark (mindre kontrol med de 12 år, når den er tappet uden for Skotland), fulgt af Comte Joseph Cognac (med den skæve flaskehals). 
      Siden fulgte en lang række mærker i Alsace, som stadig ses, nu med fancy, flotte etiketter -bl.a. Laugel, Domaines de Colmar og mange andre. Og i dag dækker han stort set hele Frankrig... Se mere her: https://www.groupegcf.com/our-group/our-estates.html -men huset har mange flere mærker, end der ses her!


Fattoria la Lecciaia, Toscana Sangiovese, 2 fl: 129,- 


Italien, ****  (4/5), Irma, til 5. februar. Fra en god vingård i Montalcino -vingårdens Brunello er bedst kendt, men denne har mere blødhed og er god nu. 
Jeg foretrækker denne vin for en Chianti Riserva og Primitivo til lidt lavere pris.

Barbaresco "Currà", Riserva... 89,-

Sarotto***** (5/5), Irma, indtil fredag 31. januar
En meget lav pris for nebbiolo og især Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Så derfor sniger denne vin sig op på 5*! 
Foto: Sarotto far og søn. Ikke fra en vingård i klasse med Gaja -slet ikke! Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbareco, vendt syd/sydvest.
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).


Crémant "Maison de Crémant" ... 6 fl: 299,-

Bourgogne rosé eller hvid brut**** (4/5), Irma, kun i dag og fredag 31. januar (men tilbuddet venter tilbage senere på året!). 
Irma's crémant'er skuffer altid, hvis du køber dem til normalprisen (ca. 100). Men du kan af og til få dem til 50-70 kr, og så er de gode køb. De kan fås med forskellige navne -Maison de Crémant eller Pierre Ponnelle for Bourgogne eller Eschenauer for Bordeaux -men bag dem står samme firma, Boisset, som i mange år har været største firma i Bourgogne, kun "truet" af GCF (se Carillon herunder). 

Jeg ville vælge den hvide, som er ganske god til prisen, med nydelig frugt, tør, ren, med høj syre skjult af svag sødme. OK til forårets konfirmationer mv.