Søg i 1200 opslag:

08/01/2020

Stor spansk, sjælden Barolo-fætter og herlig Bordeaux

Efter en sløv start på 2020 fra alle kæder brillerer Irma med flotte vine og viser, at Irma stadig kan levere spændende vin til rimelig pris, som skiller sig (lidt) ud fra Coop's øvrige sortiment.
Det bedste køb er for mig 2 spaniere:
Losada -frugt og afrundet fylde- men med konkurrence fra en afrundet, kraftig Tosalet, Priorat fra danskejede Hammeken.
Men glem ikke den sjældne
Sassella, en kødelig fætter til den store Barolo, og den flotte Caronne Sainte Gemme fra Bordeaux. 

Irma har flere tilbud, bl.a. god tysk vin, gælder indtil onsdag 15. januar (undt. Caronne Ste. Gemme).

Losada "mencia", Bierzo ... 2 fl: 159,-

***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.1.  
For mig ugens bedste køb, men nu elsker jeg også druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (og af og til trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan såmænd ligne en god Beaujolais, men med lidt mere kød på -men der er lidt af den samme dansende følelse af vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 
Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca... 2 fl: 159,-

***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag 15.1.   
Du kender Barolo og Barbaresco, men kender du også fættteren Valtellina? Druen er samme nebbiolo, som har groet her i umindelige tider, men vinene smager anderledes -gr noget køligere klima! Området er delt i 5-6 Cru'er, men til sammen leverer de ikke mere end 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. 
      Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasser med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den egentlig rigtig spændende. 
FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk). 
      Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube! Har du benene i orden, kan du løbe langs vinvejen, hvor du virkelig får set de stejle vinterrasser! 

Sovrano, Chianti Riserva... 2 fl: 89,50

207, 1 fl: 148,15, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.1.   
For mig marginalt bedre end de ofte triste, billige Chianti'er (med og uden riserva). Har ikke smagt den aktuelle årgang, men husker den som en ganske kraftig, ret frugtig vin med god syre og pæn længde. En rigtig madvin, som vil udvikle sig pænt i glasset og måske med et år mere på flaske. 
Vinen kommer fra DalleVigne, som er del af kooperativet Leonardo da Vinci, som ligger i Mona Lisa-malerens fødeby Vinci mellem Firenze og Pisa. Et rigtig godt kooperativ, faktisk. 
      Til samme pris fås gså Selvato, også fra Toscana. En lidt blødere stil, men har mere tillid til Sovrano. Desuden også Vega fra Rioja, som jeg ikke har smagt. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles"... 2 fl: 159,-

2017, 1 fl: 148,15, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.1.    
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en rigtig god Rhône, blot blødere i stil. En kommeerciel vin, men rigtig god oveni. 

      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 

Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. Vinmageren er også dansk: David Tofterup (foto). 

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 109,-

***** (5/5), Irma, gælder torsdag 9.1.-onsdag 15.1.  
En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. 
Jeg må indrømme, at jeg foretrækker Priorat'en ovenover, så denne vin får kun 5 små stjerner. 
Bag den lidt neutrale etiket (så langt fra en overbroderet pavevin, man kan komme!) står Pierre Henri Morel, som i små 10 år var leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men i 2008 begyndte at sælge vin under eget navn -men med Chapoutier bagved. De ejer god bid af firmaet, og vinene laves i kældrene i Tain. Druerne og måske vin er formentlig købt ind
fra andre, og vinen er langtfra den bedste Vacqueyras jeg har smagt. Men god allerede nu. 

Spier "Giant Oak", Costal Sydafrika øko, red blend... 109,-

**** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.1.  
Formentlig burde jeg have nævnt Sydafrika's Spier vine mere end end jeg har. Coop -inkl. Irma- er måske deres suverænt største kunde, og jeg har drukket vinene rigtig mange gange (næsten altid hos venner!). De fleste vine er tappet i Danmark og er ganske ok, men ikke inspirererende, synes jeg.              Denne er noget bedre -måske fordi den er fra det køligere Costal nær havet- og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En rigtig god vin. 

Ch. Caronne Sainte-Gemme, Haut-Médoc... v. 6 fl: 129,-

2012, 1 fl: 148,15, ***** (5/5), Irma, på coop.dk
Jeg har altid holdt meget af denne vin, som er en af de rigtig gode "Bourgeois" i Médoc, som anses for at være tæt på 5.Cru. Årgang 2012 er flot -middel dyb farve, indbydende frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år, men herlig allerede. 60% cabeernet-sauvignon, 35% merlot, 5% petit-verdot. 
      Så godt et køb som du kan finde i Bordeaux. Jeg vil tro, at du ofte kan købe vinen til tilbudsprisen i Irma, så du ikke behøver købe 6. 
      Jeg skrev i sidste uge om Mouton -og Cadet- og de ufattelige forskelle, der er i dag på prisen mellem de gode og de store Bordeaux vine. Caronne er et endnu bedre eksempel! 
Foto: Caronne ligger på grænsen til St. Julien, et stenkast fra Gruaud-Larose, 2. Cru og Lagrange, 3.Cru
      I 1900 blev det stilfulde slot købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Sønnerne af Eugène solgte deres halvpart til onklen og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Vinene fra disse to slotte var dengang dyrere end Caronne, men forskellen var ikke stor. 
      Den dag i dag ejes alle slotte ejes stadig af familien, men jeg ville nok være lidt misundelig på fætter Jean-Eugène Borie, hvis jeg var Jean Nony-Borie, som i dag leder Caronne. For du kan få 10-112 flasker Caronne for én Ducru i dag... Og så stor forskel er der ikke på de to vine! 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk... 2 fl. 129,-

2018 Rheinhessen, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.1.  

Riesling er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (undtaget god Chablis og Bourgogne). 
      Hvid Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. Rosé er ikke smagt, men jeg tvivler (3*), mens jeg vil købe den røde Spätburgunder -alias pinot noir fra Bourgogne- den er 5* værd, plus det sjældne i god tysk rød! 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger langt fra floden -inde i landet- og ikke har samme ry (eller priser). 
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.