Søg i 1200 opslag:

12/01/2020

New York 17.107 km

I denne blog er vi langt hjemmefra. Skiltet herunder så jeg nær Jacobs Creek i Barossa dalen i Australien: "New York  17.107 km, Tokyo 7.918 km" osv. 


Jacobs Creek "Down Under" er bedste køb i denne blog. Huset ligger i Barossa -pænt langt fra skovbrandene i skrivende stund- men de henter vinen overalt i Australien, en god del flere tusinde kilometer væk.  
      De andre vine kommer fra "Over There", Chile og Californien, og det er som altid "crowd pleasere", som jeg ikke kan rynke på næsen af, men heller ikke rigtig finde spændende... 

Jacobs Creek, shiraz, cabernet eller chardonnay... 40,-

***** (5/5), AustraliaMenygælder indtil torsdag 16.1.  
Hvis Apaltagua herunder er rigtig musik med lidt bund i, er Jacobs renlivet pop, der går lige i ørerne -og ud igen. Men den smager godt, mens den er der! 
Shiraz har frugt og lidt fylde, rund og nydelig -cabernet står måske lidt svagere, mens rigtig mange kunne drømme om en chardonnay som denne -tør, ren og frisk. Men for alle gælder -nyd dem inden for 12 måneder eller so! Men i kvalitet er Apaltagua en klasse bedre, mens Jacobs vil nok tiltale flere -og som sådan er det et superkøb til 40!
      Jacobs er en lille bæk (Creek), der løber gennem Barossa dalen, hvor Johann Gramp -som mange andre tyskere!- bosatte sig i et lille stenhus i 1847. Resten er historie. 
      Jacobs Creek er nok det mest solgte vinmærke i verdens, snesevis af millioner flasker årligt, som ejes af Pernod-Ricard (ja, dem med Havana Club, Martell, Malibu, Brancott, Chivas Regal, Jameson, Monkey Gin osv osv -og Pernod, Ricard og Pastis 51!). 
       Bag det lille stenhus står en kæmpefabrik -og et skilt! Men indrømmes skal det, at firmaet kan deres kram. De bedste vine som St Hugo er glimrende, den almindelige "Classic" er topkøb til 40 kr! 

Apaltagua, pinot noir eller chardonnay... 45,-

***** (5/5), Menygælder indtil torsdag 16.1.  
Chile fortsætter med at overraske mig, der indtil for ikke så mange år siden havde sat Chile i bås som leverandør af grønne konsumvine til den brede hob! Priserne er stadig lave, men vinene er bedre end prisen!  

Apaltagua er et af de middelstore vinhuse i Chile, som ejes af Edward Tutunjian, som trods navnet
er amerikaner. Han va på ferie i Chile i 1995 -og resten er historie. Huset leverer i dag omkring 3 millioner fl/år, som stort set alle er fra egne knap 400 hektar vin, fordelt omkring hovedstaden Santiago og i de kølige områder nær Stillehavet -hvor disse to vine kommer fra. 
Foto: Vinene laves af ønologen Carolina Franca, som er født på Madeira, men har arbejdet i Chile siden 2008. Hun lægger vægt på god frugt og god modenhed i vinene. 
Pinot Noir fra Manantiales ejendommen i San Antonio nær Stillehavet. God frugt med hindbær, typisk ret lys pinot, frisk, ren og pænt lang. Slet ikke ueffen som Bourgogne-kopi!  
Chardonnay er fra kølige Casablanca har meget rig aroma, neutral og ren, middel fylde, pænt lang med fine syrer. 

Casillero del Diablo "Red Blend" Reserva... 50,-

**** (4/5), Faktagælder indtil torsdag 16.1.  
70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. 
Kommer fra Rapel, del af Central valley. Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo. 
Foto: Concha y Toros hovedsæde i Santiago.

Fetzer Zinfandel "Valley Oaks"... 50,-

**** (4/5), Faktagælder indtil torsdag 16.1.  
Dette mere end 50 år gamle hus i Californiens smukke Mendocino ejes af Concha y Toro -som også Casillero'en ovenover. Slet ikke stor vin, men bedre end mange af de billige californiere, der hærger det danske middagsbord. En kommerciel vin med nydelig krydret frugt, afrundet krydret fylde med lidt druesødme -selvom vinen er tør. 

Aldi tilbyder fra Chile Valmaduro Reserva cabernet-sauvignon (3 fl: 993-4*). Ej smagt, men en italiensk smager har givet vinen 90p. Jeg er nok den mistroiske type. Jeg ville have tillid til vinen, hvis det var en smager fra Chile (eller blot Over There!), men Italien. Og tilmed er vinen måske tappet i Tyskland. 

Så hellere købe Jacobs Creek herover! Jeg synes, der er en tendens til en del vine med høje points fra smagere langt fra både Danmark og vingården, bl.a. i Meny, desværre.