Søg i 1200 opslag:

02/01/2020

Klassisk Rhone-blend -og en billig vin med fornavnet Mouton!

Så er Nytårskuren slut, i hvert fald Dronningens, og vi andre kan begynde at drikke vin igen, hvis man skal tro supermarkederne! De bedste køb er vine på det klassiske Rhône-blend -Gran Sangre de Toro fra Spanien og Lirac fra Rhône i anderledes mineralsk stil.  

Personligt kan jeg også lide baronen's Mouton Cadet... 

Det klassiske Rhône-blend kaldes også "GSM" efter druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre, der giver hhv. styrke og frugt, farve og nerve til vinene fra Rhône, ikke mindst Châteauneuf du Pape og Gigondas. Men dette blend blev først rigtig kendt i 1980erne, da australske vinmagere som d'Arenberg og Penfold's viste, at disse druer (dengang uglesete i Australien) kunne levere stor vin.
      Herfra bredte trend'en sig til Californien med mærker som Cigare Volant ("Den flyvende Cigar", foto -se cigaren lige over træet!) -en hyldest til Châteauneuf du Pape, hvor en lov fra 1954 forbyder UFO'er og andre flyvende cigarer at flyve over kommunen!
      Det klassiske Rhône-blend omfatter andre druer som cinsault og carignan (der ses i bl.a. Gran Sangre de Toro).
      Tilbud fra Superbrugsen eller Kvickly og gælder til torsdag 9. januar 

Torres Gran Sangre deToro , reserva... 50,-

2016 Catalunya ***** (5/5), Superbrugsen, normalt 93,50, indtil torsdag 9. januar
Dette er faktisk et rigtigt godt tilbud -vinen koster 65 kr i grænsebutikkerne og omkring 90 kr i Spanien, så denne vin er ugens bedste køb til en flad 50er! . 

      Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre, selvom den ikke længere er Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, men behagelig med krydret duft -nydes let afkølet.
      Fra samme Torres sælges Celeste Ribera del Duero (89, 5*). Den er ikke merprisen værd, her i vinterkulden foretrækker jeg faktisk "Gran"!  
      DagligBrugsen sælger Coronas (45, 3*). Vinen er ok i en kommerciel, letløbende stil uden den varme og krop, der er i Sangre de Toro. 

Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

***** (5/5), Superbrugsen, indtil torsdag 9. januar
Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævnes end ikke på etiketten. Set i både 2016 og 2017 -begge topår- og vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 
      For mig et bedre køb end La Chasse Plan de Dieu Rhône (2 fl. 109, 4*) fra samme butik. 
      La Chasse fås også som Côtes du Rhône (rød/hvid, 45, DagligBrugsen, 3*, indtil 16. januar). 
      Kvickly sælger fra Meffre bl.a. Châteauneuf du Pape "Terres de Pontifes" (129, 4*). Ikke pengene værd, men det er "Neuf" sjældent, desværre. 4 små stjerner. 

Mouton-Cadet, Bordeaux ... 59,- 

2016/17, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 9. januar 
En god Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. God allerede nu, men nok bedre om 1-2 år, Godt køb og en god vin til f.eks. lammefrikassé. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte denne vin i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag er Mouton med efternavnet Rothschild forrykt i pris, 60-70 gange højere pris end Cadet! 
      Og jeg måtte forklare dem, at Mouton med efternavnet Cadet ikke er en yngre kadet fra Mouton, men en almindelig Bordeaux -og tilmed den mest solgte Bordeaux af alle (produktion oplyses ikke, men det er oppe omkring 20-25 millioner fl/år), som ofte hentes i kooperativer i Entre-deux-Mers. 
Foto: Vinen blev skabt af baron Philippe de Rothschild af Mouton's mindre gode årgange 1930-31 og fik navnet "Cadet" (familiens yngste!). Vinen blev en succes og de følgende år var selve Mouton så god, at baronen måtte hente vin fra andre vingårde. 
      Vinen var flot dengang -jeg husker en superb 1934 og en 1947 af høj klasse. Men salget steg og steg -godt hjulpet på vej af navnet. Blandt snobber er det populært at hakke på vinen. Men den er faktisk god -typisk 65% merlot og 35% cabernet, som har lagret med lidt eg.  

Chianti Classico "Storia Famiglia", 2 fl: 109,-

***** (5/5), 2016, Superbrugsen, indtil torsdag 9. januar
En rigtig god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovesse druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader.  
Lidt mere kant end vinene herover, men til en krydret ret et rigtigt godt valg. 
Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. Huset ledes i dag af Andrea (foto) and Cesare Cecchi
Men de laver gode vin, og denne har (i 2016) fået bl.a. 89p/Decanter, 5* i Smag på Vin. 
      Kvickly sælger Cecchi Chianti organic (3 fl. 139, 3*), økologisk. Classico er en bedre vin og bedre køb. 

Fontanafredda Barbera d'Alba.... 59,-

**** (4/5), 2017, Kvickly indtil torsdag 9. januar. 

Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter.. '17 fik 90p af Spectator. En rigtig god vin til vintermad som f.eks. gullasch eller pasta. 

I Danmark blev Fontanafredda solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu i mange år at have været importeret af Coop.

Lenz Moser, Grüner Veltliner ... 59,- 

2018, **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 9. januar

Må vist være resten af vinen fra i sommer, men absolut værd at drikke. På sin vis bedre end Riesling'en fra Føtex (39), men på en ganske anden måde! Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).