Søg i 1200 opslag:

19/01/2020

Kold pinot og varm Shiraz -skolebogseksempler!

Der er en verden til forskel på de to rødvine i denne klumme. Den mørklødede, intenst duftende Kingston shiraz og den lyse, lette, syrlig/frugtige burgunder fra Tyskland.
Der er ikke den store forskel i selve kvaliteten på vinene, men ganske stor forskel i smagen! Jeg drikker med fornøjelse dem begge. Men her ser du forskellen på "Cool climate" (Tyskland) og "Warm Climate" (Australien). 

Peter + Peter, Riesling trocken eller Pinot Noir... 49,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 23. januar.
Men først endnu en tør hvid tysker på riesling druen. Men modsat Pauly's fra Salling-kæderne og andre er denne vin lavet af de noget dyrere druer fra Mosel og tappet i Zimmermann-Graeff's megastore varehus ved Zell. Huset ejer kun lidt vin, så druer og/elleer vin er købt ind fra andre. Har ikke smagt den i nyere år, men husker dens stramme sprøde friskhed og fine aroma -klassisk tør Mosel. 
      Er ikke helt sikker på denne 2018 (ej smagt) -og noterer, at vinen i tidligere år har haft ordene "Steillage" på etiketten, dvs, at den har groet på de stejle skiferterrrasser langs Mosel. Dem er der mange af, så den er sikkert stadig god. Håber jeg! Lad mig vide, hvis du har smagt den!
Den røde pinot noir hedder Spátburgunder i Tyskland, og Zimmermann-Graeff Müller ved Mosel har også en kælder i sydlige del af Pfalz -faktisk kun et par stenkast fra Alsace- hvor de laver denne rødvin. Har ikke smagt nye år, men Rydberg giver 2017 4* med ordene: "Lys og let vin med jordbær i duften. Imødekommende, lidt simpel dog men med en pæn syre. Medium koncentration, pænt balanceret med en krydret, syrlig afslutning". 

Kingston Estate Shiraz, Clare Valley... 79,-

***** (5/5), Aldi (partivare). Modsat Netto (desværre) kan du ofte finde nye, spændende vine i Aldi (og Lidl). Trist. Men det gør det sjovere for mig, der kan anbefale vine, som de andre vinkritikere aldrig får set! 
       Således denne mørke, rigt peber-duftende ganske kraftige, men afrundede vin, som vil tiltale alle. Også os, der er en smule kræsne og går i en bue uden om kædernes tvivlsomme "appassirone" fra Italien!
      Ikke fordi det er stor vin, men den er flot til 79 kr og lige et par klasser over mange. Årsagen? Vinen kommer fra Clare, et af de rigtig gode områder, som ligger nord for Adelaide. Området har et (for Australien) ret køligt klima, og det giver lidt mere frugt i vinen. 
Foto: Kingston er et familieejet firma (1979), som på få år er blevet et af de største uafhængige
firmaer. De ejer og kontrollerer mere end 2000 hektar især i de meget varme områder langs Murray floden, hvor hovedsædet ligger. 
      Familien leverer 60 millioner liter vin hvert år (noget mere end den samlede produktion i New Zealand i 1980erne!). Det meste sælges på tank til de store huse samt importører i Tyskland og Kina. 
      Vingården ligner derfor -trods det kongelige navn- en fabrik, som du kan se på fotoet. Denne vin er en af deres bedste!